Trečiadienį Kauno medicinos universiteto klinikose  netekome Šiaulių „Vairo” grupės legendos Edmondo Čivinsko.


Zita KATKIENĖ

Sunkios ligos alinamas Edmondas Čivinskas gyveno beveik visą aktyvios kūrybinės veiklos laikotarpį. Pats to nežinodamas daug dirbo, augino sūnų Karolį, dukrą Editą, sulaukė ir vaikaičio. Tik beveik dviem dešimtmečiams praėjus po avarijos, kurios metu buvo lūžusi koja, Edmondas Čivinskas sužinojo, kad jo organizmą alina hepatito B užkratas. Per vėlai, matyt, sužinota apie sunkią ligą. Hepatitas B suardė vyro kepenis ir šiuolaikinė medicina buvo bejėgė padėti žmogui, kuriam be kepenų bei inkstų transplantacijos pasveikti jau nebebuvo vilčių.

Hepatitas B suardė kepenis

Prieš ketverius metus, 2006-ųjų metų kovo 11 dienos koncertas, vykęs Prisikėlimo aikštėje, ir Edmondui Čivinskui, ir jo žmonai Simonai, su kuria tuomet prieš keletą metų buvo sukurta antroji santuoka, įsiminė ilgam. Po koncerto atlikėjui pasidarė bloga ir prireikė medikų pagalbos. Klaipėdos ligoninės medikai tuomet organizme aptiko hepatito B užkratą.

Ketverius metus atlikėjas gyveno gydytojų priežiūroje - skirtas labai brangus gydymas. Mėnesiui išrašomi vaistai kainavo per 2500 litų. Tam, kad gydymas būtų efektyvus, reikėjo griežtai kontroliuoti mitybą, atsisakyti alkoholio, nepervargti. „Vairo” grupės būgnininkas Vytautas Mundinas, artimas draugas, vakar kalbėjo, jog Edmondas labai griežtai laikėsi visų gydytojų nurodymų, tačiau toli pažengusios ligos įveikti nepavyko.

Tuoj po Naujųjų metų paūmėjo liga ir teko tris savaites gydytis Klaipėdoje, o vėliau - Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos skyriuje. Vasario 4 dieną atlikėjas perkeltas į Intensyviosios terapijos skyrių, kur medikai prijungė prie plaučių ventiliavimo bei inkstų funkciją atliekančių aparatų. Buvo tikimasi, kad gyvybiškai svarbių organų funkciją pavyks atstatyti ir pacientui bus atliekama kepenų persodinimo operacija.

Prieš savaitę Edmondą Čivinską buvo ištikusi koma, iš kurios nebenubudo.

Paramos akcija sustabdyta

Planuotai kepenų transplantacijai reikalingi pinigai. „Vairo” grupės nariai ir Mažeikiuose gyvenantis atlikėjas Romas Dambrauskas ėmėsi žygių padėti draugui ir jo žmonai. Buvo paskelbta sąskaita, į kurią žmonės galėjo pervesti lėšų E. Čivinsko gydymui ir kepenų transplantacijai.

„Vairo” grupės atlikėjai nusprendė surengti paramos koncertus visuose didžiuosiuose miestuose. Koncertai įvyko tik Mažeikiuose, Klaipėdoje ir Šiauliuose - pagrindiniuose miestuose, kuriuose dažniausiai atlikėjui teko gyventi. Pasak V. Mundino, visuose koncertuose surinkta panašiai lėšų - po 10-11 tūkstančių litų. Šios lėšos bus perduotos žmonai ir skirtos atlikėjo laidotuvėms bei paminklui. „Mes svajojome, kad Edmondui reikėtų pastatyti paminklą, kuriame jis stovėtų visu ūgiu su gitara rankose”, - kalbėjo V. Mundinas.

Šiandien E. Čivinsko palaikai bus parvežti į Mažeikius, kur ir bus planuojamas atsisveikinimas ir laidotuvės.

Redakcijos archyvo nuotr. 

 

Į viršų