Vyriausybės atstovas į „partizaninį karą” įtraukė Šiaulių politinius kalinius ir tremtinius.
Asta VOLKOVAITĖ
Vakar Šiaulių apygardos administracinis teismas buvo sausakimšas politinių kalinių ir tremtinių. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių skyriaus nariai į teismą sugužėjo palaikyti Raseinių savivaldybės sprendimą Raseinių gimnazijai suteikti Prezidento Jono Žemaičio vardą. Panašu, kad Vyriausybės atstovui kažkuo neįtiko Prezidentas Jonas Žemaitis, nes valdininkas savivaldybę padavė į teismą reikalaudamas palikti mokyklai senąjį jos pavadinimą.
    
Valdžios atstovai sulaukė profesorių sveikinimų
 
Raseinių rajono savivaldybės taryba praėjusių metų rugpjūčio 27-ąją priėmė politinį sprendimą „įamžinti Lietuvos laisvės kovų didvyrį, kraštietį, buvusį Raseinių gimnazijos gimnazistą Joną Žemaitį” ir nuo 2009-ųjų rugsėjo 1-osios Raseinių Žemaičio gimnaziją  pervadinti į  Prezidento Jono Žemaičio gimnaziją. 2009-ųjų gruodžio 11-ąją minėta gimnazija Registrų centro Kauno filiale įregistruota nauju pavadinimu. Raseinių rajono savivaldybės meras Petras Vėžbavičius ir jo padėjėjas Antanas Vizbaras sulaukė ne vieno pasveikinimo laiško iš politikų bei žinomų visuomenės veikėjų.
 
„Per keturiasdešimt okupacijos metų niekas plačiai nežinojo, kad Jonas Žemaitis buvo pogrindyje išrinktas Lietuvos Laisvės kovų sąjūdžio Tarybos pirmininku, adekvačiu Lietuvos prezidentui. Tad pačiame gimnazijos pavadinime pabrėžta Prezidento pareigybė yra kartu ir jaunimo istorinės atminties žadintoja”, - laiške P. Vėžbavičiui rašo profesorius, habilituotas mokslų daktaras Antanas Tyla.
 
„Tai tikrai pasitarnaus besimokančiam jaunimui, o ir visai visuomenei ugdyti bei puoselėti patriotizmą”, -  naująjį pavadinimą gyrė ir Lietuvos mokslų akademijos atstovai.
 
Žodis „prezidentas” - nevartotinas?
 
Tačiau Raseinių politikai turbūt net nenujautė, kad dėl šio gimnazijos pavadinimo ir jiems tarsi partizanams teks ilgai kovoti su Vyriausybės atstovu Kauno apskričiai Vasilijumi Popovu. Šiam ponui kažkuo neįtiko gimnazijos pavadinime įrašytas žodis „Prezidentas” ir valdininkas kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją prašydamas įvertinti mokymo įstaigos pavadinimą.      
2009-ųjų rugsėjį Valstybinei Lietuvių kalbos komisija įvertino, kad žodis „Prezidentas” Raseinių gimnazijos pavadinime neturėtų būti vartojamas.
 
„Vadovaujantis lakoniškumo principu: „... pavadinimai turi būti lakoniški, aiškūs, juose reikia vengti nebūtinos informacijos... Todėl pavadinime nevartotinas žodis „prezidentas”, - nusprendė Valstybinės lietuvių kalbos komisija. Tačiau tame pačiame rašte dėsto, jog galima įrašyti ir Jono Žemaičio slapyvardį – Vytautas. (Iš tikrųjų šis variantas net trimis raidėmis lakoniškesnis, nes žodis „prezidentas” yra 11 raidžių, o „Vytautas” - tik aštuonių, - aut. past.) 
 
Teismas Vyriausybės atstovo skundą atmetė   
 
Raseinių mero padėjėjas A. Vizbaras stebisi, kad naujasis gimnazijos pavadinimas kažkodėl tiko ir patiko net Švietimo ir mokslo ministerijos bei Krašto apsaugos ministerijos atstovams. Raseinių miesto galva kaip reikiant pasipiktino ir sukurpė laišką net šalies ministrui Andriui Kubiliui.
 
„Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Vasilijus Popovas užsiima politikavimu ir rodo atvirą nelojalumą Lietuvos Respublikos vyriausybės programai... Prašytume svarstyti Vyriausybės atstovo veiklą ir kelti tarnybinės atsakomybės klausimą dėl įgaliojimų viršijimo”, - laiške V. Kubiliui rašė P. Vėžbavičius.
 
Vakar Šiaulių apygardos administracinis teismas leido įamžinti didžiavyrį Joną Žemaitį ir leido palikti naująjį minėtos Raseinių švietimo įstaigos pavadinimą. 

Autorės nuotr.
Į viršų