Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Šeštadienį Šiaulių dramos teatre įvyks daugiau kaip dvejus metus rengto spektaklio „Berniūkščių ruduo” premjera. Spektaklio režisierius žinomas Lietuvos aktorius ir režisierius Kostas Smoriginas sako, kad premjera jau galėjo būti šiauliečiams pristatyta ir anksčiau, bet aplinkybės - ligos - taip lėmė: „Berniūkščių ruduo” startuoja tik dabar.
Trys „Berniūkščių rudenio” berniūkščiai: režisierius Kostas Smoriginas, aktorius Antanas Venckus
(Henris Fineganas) ir aktorius Sigitas Jakubauskas (Tomas Grėjus). 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
Beje, ir idėja pastatyti spektaklį pagal Bernard Sabath pjesę nešiota buvusi ilgus metus, nes iš pradžių buvo aišku, kad ją kurti per anksti - pačių per mažai nugyventa, o ir pjesės pastatymo istorija buvusi ne itin sėkminga. Pavadinimu „Vėlyvas berniūkščių ruduo” ji statyta tik kartą Amerikoje, Brodvėjuje, ir net joje vaidinusios žvaigždės Kirkas Duglas ir Bertas Lankasteris negarantavo spektaklio sėkmės.
 
Tačiau Kostas Smoriginas visgi pasiryžo spektaklį statyti Šiaulių dramos teatre su mūsų teatro grandais - Sigitu Jakubausku ir Antanu Venckumi, kadangi pjesė esanti svarbi visiems berniūkščiams (nesvarbu, kiek jiems metų), vaikystėje skaičiusiems Marko Tveno istorijas apie Tomą Sojerį ir Heką Finą. 
 
„Pjesėje po penkiasdešimties metų susitinka du žmonės (gal literatūriniai personažai, gal ne) - Hekas Finas ir Tomas Sojeris, - sako režisierius. - Jiedu pažymėti baisiais likimais ir baisiomis istorijomis, todėl Tomas ilgai Heko neatpažįsta, o Hekas - vaikystės draugą atpažįsta iš pirmo žvilgsnio, nes per tuos penkiasdešimt nesimatymo metų įvyko metamorfozė: pamestinukas Hekas  baigė universitetą, sėkmingai vedė, pradėjo savo verslą, o Tomas Sojeris, kuris tarsi turėjo būti stabilus, tapo palaida bala - niekur nepritapusiu artistu, nesuradusiu sau ir poros”. 
 
Anot Kosto Smorygino, pjesėje vaidinantys aktoriai turi galimybę savo personažų lūpomis papasakoti savo istorijas tarsi neasmeniškai ir pasvarstyti apie gyvenimą: kodėl taip susiklosto.
„Aktoriais esu labai patenkintas - jie labai priartėjo prie to rezultato, kurio aš siekiau statydamas šią pjesę, - džiaugiasi režisierius. - Juk aš ir norėjau, kad jie paatvirautų, nes teatras gyvas tik atvirumu”.
 
Spektaklio „Berniūkščių ruduo” dailininkas - tai scenografijoje debiutuojantis žinomas Lietuvoje savo skulptūromis, objektais ir instaliacijomis menininkas Saulius Vaitiekūnas. Be to, savita ir kiek netikėta pjesei parinkta muzika: afrikiečių, žydų liaudies, amerikiečių country muzikos ir Samuelio Barberio kūrinio „Adagio for Strings” fragmentai.
Į viršų