06-25-2015 12

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė kovos su narkomanija diena. Narkomanija – itin opi problema ne tik visame pasaulyje, bet ir mūsų šalyje. Nors Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) tyrimų duomenimis, Lietuvos gyventojų vartojančių narkotines ir psichotropines medžiagas mažėja, tačiau vis vien tikriausiai ne kartą teko girdėti skaudžias, sukrečiančias istorijas, kai į narkomanijos liūną įklimpusių žmonių gyvenimus nepataisomai sugriauna narkotikai, o kartais tokios istorijos net baigiasi tragedijomis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Lėja IRMANTIENĖ

Vartojimo paplitimas mažesnis nei Europoje
Lietuvoje kas ketverius metus atliekami išsamūs tyrimai siekiant išsiaiškinti narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo paplitimą bendroje populiacijoje.
2012 m. tyrimo rezultatai parodė, kad narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo paplitimas Lietuvoje yra ženkliai mažesnis nei Europos vidurkis. Remiantis Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) 2012 m. metinės ataskaitos duomenimis, nors kartą gyvenime kanapes Europoje vartojo 23,7 proc. Tuo tarpu Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, 2012 m. kanapes bent kartą gyvenime vartojo 10,5 proc. 15–64 metų amžiaus gyventojų, tai yra 2,3 karto mažiau nei Europos vidurkis.
Kitų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo paplitimo rodikliai Lietuvoje taip pat yra ženkliai mažesni nei Europos vidurkiai. Pavyzdžiui, amfetamino ir ekstazio vartojimo bent kartą gyvenime rodiklio reikšmė yra apie 3 kartus mažesnė nei Europos vidurkis: bent kartą gyvenime amfetaminą Lietuvoje 2012 m. vartojo 1,2 proc. gyventojų (Europos vidurkis – 3,8 proc.), ekstazio 1,3 proc. (Europos vidurkis – 3,4 proc.). Kokaino vartojimo bent kartą gyvenime rodiklio reikšmė Lietuvoje yra net 5 kartus mažesnė nei Europos vidurkis. 2012 m. bent kartą gyvenime kokainą nurodė vartoję 0,9 proc. Lietuvos gyventojų (Europos vidurkis – 4,6 proc.).

Į narkotikų liūną dažniau įklimpsta vyrai
NTAKD 2012 m. tyrimo duomenimis, bent vieną narkotinę ar psichotropinę medžiagą nors kartą gyvenime yra bandę 11,1 proc. 15 – 64 metų amžiaus Lietuvos gyventojų, o tai yra, 1,4 proc. mažiau nei 2008 m., per pastaruosius metus narkotikus vartojo 2,6 proc. respondentų, kas yra beveik 2,5 karto mažiau nei prieš 4 metus.
Tyrimo duomenimis, narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas labiau paplitęs tarp vyrų nei tarp moterų. 15–34 metų amžiaus asmenys statistiškai reikšmingai dažniau atsakė, jog vartojo narkotines ir psichotropines medžiagas nei vyresni asmenys.
Be to, narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas labiau paplitęs tarp asmenų, disponuojančių didesnėmis pajamomis (daugiau nei 1000 Lt vienam šeimos nariui per mėn.) nei tarp gyventojų su mažesnėmis pajamomis.
Kaip ir ankstesniais metais, taip ir 2012 m. kanapės išliko populiariausiu narkotiku Lietuvoje.

Daugiausiai mirčių atvejų užfiksuota mieste
Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2014 m. nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo Lietuvoje mirė 81 asmenys – 72 vyrai ir 9 moterys, tarp jų vienas Šiaulių miesto gyventojas. Palyginti su 2013 m., mirusiųjų sumažėjo 32 atvejais.
Miesto gyventojai sudarė didžiąją dalį mirusiųjų nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo – mieste mirė 71, o kaime – 10 asmenų.
Vidutinis mirusiųjų nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo amžius 2014 m. buvo 33,5 metų (vyrų – 33,5, moterų – 33,7). Visas šias mirtis sukėlė atsitiktinis apsinuodijimas narkotikais ir psichodisleptikais.
Taip pat Higienos instituto Sveikatos informacijos centras užfiksavo, kad 2014 m. psichikos ir elgesio sutrikimai vartojant psichoaktyvias medžiagas pasireiškė 11 šiauliečių (8 vyrams ir 3 moterims).

Į viršų