Bendrosios praktikos gydytojai Birutei Marijai Paplauskienei ne kartą teko aiškintis su pacientais, kodėl iš organizmo pasišalina net spalvos nepakeitusios raudonos ir žalios tabletės. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
Zita KATKIENĖ
Šiaulietis Pranas D. skundžiasi širdies problemomis. Žmogui šeimos gydytoja skyrė vaistą „Preduktal”. Žmogus baiminasi, jog veltui į balą išmeta pinigus, nes vaistas iš organizmo pasišalina drauge su išmatomis. „Ar verta man jį gerti, jei viskas iškeliauja į kanalizaciją?” - baiminasi žmogus. 
 
Raudonos tabletės - klozete
 
Šiauliečiui Pranui D. šeimos gydytoja išrašė „Preduktal” dėl širdies veiklos sutrikimo. Vaistų pakuotė kainuoja per 38 litus, o naudos - jokios. 
 
„Aš tualete pastebėjau, kad pasišalina raudonos tabletės net nesuvirškintos”, - stebisi žmogus. 
 
„Šiaulių naujienos” kreipėsi į Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus pavaduotoją bendrosios praktikos gydytoją Birutę Mariją  Paplauskienę. „Daug kartų pacientai, vartojantys „Preduktal”, skundėsi tuo, kad medikamento organizmas neįsisavina, bet iš organizmo pasišalina tuštinantis”, - pastebi medikė.  
 
Prancūzų firmos „Servijar” gaminamas preparatas, pasak medikės, labai reklamuojamas kaip gerinantis širdies kraujotaką, stiprinantis širdies metabolizmą. Jo galima įsigyti ir su receptu, jis gali būti ir kompensuojamas. Cheminis šio vaisto pavadinimas „Trimetazidas”, o į Lietuvą atkeliauja ir kitu „Preduktal” pavadinimu, nes yra kitur pakuojamas. Bendrosios praktikos gydytoja B. M. Paplauskienė sako, kad gydytojas gali tik spėti, jog perpakuojant vaistą gal kažkas keičiama. Medikė pati kreipėsi į prancūzų vaistų firmos „Servijor” atstovybę Vilniuje, tačiau sulaukė tik pažado susisiekti su vaisto gamintojais ir pasidomėti. Deja, jokio atsakymo sulaukti nepavyko. 
 
„Preduktal”, pasak B. M. Paplauskienės, ne vienintelis preparatas, kurio žmogaus organizmas neįsisavina. Dažnas pacientas, kuriam skiriamas maisto papildas „C su rutinu”, taip pat pastebi, kad žalios spalvos tabletės pasišalina iš organizmo. Žmonės nuogąstauja, jog gal veltui švaisto pinigus, o iš tokio gydymo - jokios naudos. 
 
Pasišalina tik plėvelė...
 
Šiaulių apskrities ligoninės II kardiologijos skyriaus vedėjai Danutei Andrulienei dažnai tenka ligoniams skirti „Preduktal”.  Pasak kardiologės, preparatas gali būti skiriamas sergantiems kraujagyslių ateroskleroze. Esant šiam sveikatos sutrikimui, susiaurėja širdies kraujagyslių pertvaros ir į širdį patenka mažiau deguonies. „Preduktal”, pasak medikės, pritaiko širdies raumenį prie nuolatinės hipoksijos - padeda lengviau atlaikyti nuolatinį deguonies trūkumą. 
 
Tačiau ligoniams, sergantiems arterine hipertenzija, išemine širdies liga, širdies nepakankamumu, vartojant diuaretikų (šlapimą skatinančiųjų) ar vidurių laisvinamųjų vaistų, labai padidėja kalio poreikis ir skiriamas kalio chloridas.
 
Nors pirminis kalio šaltinis yra švieži ir džiovinti vaisiai, šviežios daržovės, pienas, mėsa, tačiau to organizmui nebepakanka ir medikas skiria maisto papildo. 
Deja, kalio chloridas, pasak D. Andrulienės, yra pagamintas pagal aukštas vaistų gaminimo technologijas, kai kapsulė pagaminta iš tirpių miltelių, supakuotų į rožinę plėvelę. Kapsulę nurijus,  įsisavinama tik veiklioji medžiaga, o rožinė kapsulės plėvelė pasišalina. 
 
Išėjo... matrica?
 
„Šiaulių naujienos” kreipėsi į vaistų firmos „Servijar” atstovą Vilniuje Martyną Grebliką, atsakingą už vaisto registraciją. Pasak jo, 30 metų Europoje registruotas „Preduktal” kardiologų labai vertinamas, nes yra efektyvus medikamentas. „Jis vertinamas pagal tai, kokį efektą ir poveikį sukelia”, - aiškina M. Greblikas. Specialisto žiniomis, jei vaisto poveikis yra teigiamas, vaistas rezorbavosi ir išėjo matrica. O tai reiškia, kad veiklioji medžiaga, kurios bet kurioje tabletėje yra labai mažai, pasisavinta. M. Greblikas aiškina, jog kiekvieną tabletę sudaro veiklioji medžiaga ir balastinės medžiagos, būtinos tabletės gamyboje. 


Į viršų