Pirmadienį į lopšelį-darželį „Žiogelis” atvesta mergaitė pasakojo, kad jai veidą sužalojo tėtis. Auklėtojos mano, jog vyras trejų metų dukrai galėjo į veidą užvožti diržu.

Vaido SIMANAUSKO nuotr.

 

 

 

 

Asta VOLKOVAITĖ

Pirmadienį į Dainų gatvėje esantį lopšelį-darželį „Žiogelis” atvesta mažametė mergaitė kaip reikiant išgąsdino auklėtojas ir direktorę, - trejų metų mergaitės veidas buvo sužalotas. Mažametės žodžiais, ją nuskriaudė tėtis. Minėto lopšelio-darželio direktorė Sigita Saviščevienė buvo šokiruota, telefonu išgirdusi mergaitės motinos pareiškimus. Medike bei dėstytoja vienoje iš miesto kolegijų dirbanti moteris nė nebandė išsisukti ir neneigė žinantį apie įvykį. „Kreipkitės į policijos pareigūnus, jei reikia”, - anot lopšelio-darželio direktorės, jai pareiškė mergaitės motina.

Mergaitę nuskriaudė tėtis?

Antradienį lopšelio-darželio „Žiogelis” direktorė S. Saviščevienė kreipėsi į policijos pareigūnus. Švietimo įstaigos vadovė pranešė, kad pirmadienį apie 9 valandą į šį lopšelį-darželį atvesta trejų metų mergaitė, kurios veide matėsi smurto žymės. Įtariama, kad mergaitę namuose sumušė 53-ejų metų tėtis V. K. Policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo. Žinių apie tai, kad mergaitės artimieji kreipėsi į medikus, teisėtvarkos sergėtojai negavo.

„Pirmadienio rytą auklėtoja pastebėjo, kad trejų metų mergaitė atvesta su mėlyne paakyje. Mergaitės auklėtoja pasakojo, kad pro pravertas duris pastebėjo išeinantį mažametės tėtį. Darbuotoja pasivijo vyrą ir bandė sužinoti, kas nutiko jo dukrai” , - prisimena  S. Saviščevienė. Lopšelio-darželio vadovė sako, kad mažametės tėtis nieko nepaaiškinęs greitai nusileido laiptais ir dingo.

„ Auklėtoja paklausė mergaitės, kas nutiko. Mažametė papasakojo, kad juodu „šniūru” ją nuskriaudė tėtis”, - prisimena  S. Saviščevienė. Lopšelio-darželio direktorė mano, kad dar ne itin sklandžiai kalbančios mergaitės kalboje juodas „šniūras” greičiausiai galėjo reikšti diržą.

Mušė ir šlepete į veidą

Minėto lopšelio darželio auklėtoja sako, kad apie įvykį suskubo pranešti mažametės motinai, kuri dirba medike bei dėstytoja vienoje miesto kolegijoje. Informuoti ir Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai. Dar vėliau pranešta ir policijos pareigūnams.

„Paskambinau mergaitės mamai. Moteris nepuolė teisintis ir leido suprasti, kad apie dukros mėlynę viską žino”, - tvirtina S. Saviščevienė.  Lopšelio-darželio direktorė sako mažametės motinai užsiminusi, kad apie įvykį gali būti pranešta pareigūnams.

„Moteris pasakė, kad kreiptumės, kur reikia”, - prisimena S. Saviščevienė.  Lopšelio-darželio vadovė sako, kad mergaitės mama išgirdusi žinią į lopšelį-darželį neskubėjo.

„Mano žiniomis, mergaitės tėtis dirba santechniku ar šaltkalviu. Mergaitę į darželį pakaitomis atveždavo tai mama, tai tėtis”, - prisimena S. Saviščevienė. Lopšelio-darželio vadovė sako, kad šeima iš pirmo žvilgsnio anaiptol nepriminė tokios šeimos, kurioje galėtų būti žalojami vaikai.  Paaiškėjo, kad šis atvejis jau ne pirmas. Lopšelio-darželio vadovė prisiminė, kad praėjusiais metais mergaitė auklėtojoms pasakojo, jog ją tėvas mušė šlepete į veidą.

Mergaitė piešė lėlę juodu veidu

„Tądien mergaitė piešė lėlę. Lėlės veidas buvo juodas. Apskritai, piešinyje buvo itin daug juodos spalvos”, - stebisi S. Saviščevienė. Lopšelio-darželio direktorė sako žinanti, kad paprastai tokio amžiaus vaikai piešia spalvotus, ryškius piešinius.

„Darželio darbuotojos pastebėjo, kad mergaitei reikia dėmesio. Tą dieną mažametė dažnai glaudėsi prie auklėtojų ir pavaduotojos”, - prisimena S. Saviščevienė. Lopšelio direktorė pripažįsta, kad būna atvejų, kai šeimoje vykstančias negeroves bei kitus kraupius dalykus būna itin sunku pastebėti.

„Čia yra tragedija, mūsų tautos tragedija. Žinau, kad būna paslėptų dalykų, šeimų, kuriose pratrūksta velnias. Tos negerovės šeimoje gali būti tiesiog slepiamos”, - mano minėto lopšelio-darželio direktorė. S. Saviščevienė sako, kad mažamečių vaikų elgesys puikiai išduoda tam tikras negeroves ar smurtą šeimoje.

„Trejų metų ar šiek tiek vyresnis vaikas dar nemoka meluoti, kaip tai daro vyresni vaikai”, - pastebi S. Saviščevienė. Lopšelio-darželio vadovė mano, kad į trejų metų vaiko skundus visada reikėtų sureaguoti.

Galimą smurtą šeimoje tirs prokurorai?

Susisiekėme su Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistais. Klausiame, kokių veiksmų jau ėmėsi vaiko teisių gynėjai.

„Buvo rekomenduota lopšelio-darželio darbuotojoms nedelsiant informuoti Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą apie šį įvykį. Susisiekta ir su vaiko motina. Moteris įpareigota pasirūpinti savo vaikų saugumu. Turima informacija persiųsta Šiaulių miesto apylinkės prokuratūrai”, - teigia minėto skyriaus vyriausiasis specialistas Aurimas Bagavičius.

Į viršų