Vakar Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, remdamasis teisėsaugos institucijų ataskaitomis, pranešė, kad styginio transporto testavimo laboratorijos netoli Zoknių karinės aviacijos bazės nebus leista statyti. Į  planus netoli NATO lėktuvų dislokavimo vietos statyti neaiškaus kapitalo bazę sureagavo ir Prezidentė.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Sutartis bus nutraukta
Šių metų rugsėjo 9 d. Šiaulių miesto savivaldybėje pasirašyta investicijų sutartis su UAB „Rail Skyway Systems Ltd“ sukėlė politinį rezonansą. Savivaldybė pritarė, kad Nacionalinė žemės tarnyba ne aukciono būdu 99 metams išnuomotų žemės sklypą Aviacijos gatvėje, o įmonė čia įrengtų styginio transporto laboratoriją ir bandomąją trasą.
Rugsėjo 11 d. Šiaulių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriaus taryba kreipėsi į Šiaulių merą Justiną Sartauską bei administracijos direktorių Algimantą Beinoravičių, reikalaudama pateikti miesto Tarybai ir visuomenei Valstybės saugumo departamento ir atitinkamos Krašto apsaugos tarnybos išvadas apie minėtą bendrovę, ar ji nekelia pavojaus mūsų valstybės ir NATO saugumui.
„Aš su ponu J. Sartausku esu kalbėjęs ir prašiau nepriimti jokių tolesnių sprendimų. Šiandien gavau pažymą iš teisėsaugos institucijų, kuria vadovaujantis bus nutraukta sutartis su šita bendrove“, – sakė premjeras. A. Butkevičius nekomentavo gautų pažymų turinio, taip pat atsisakė įvardyti, ar „Rail Skyway Systems Ltd“ gali kelti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Meras: „Visi praregėjo per vieną dieną“
Šiaulių miesto meras J. Sartauskas patvirtino informaciją, kad buvo toks pokalbis su premjeru, jog nepriiminėtų tolesnių sprendimų. „Jeigu mes gausime teisėsaugininkų išvadą, kad ši bendrovė gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui, be jokios abejonės, nutrauksime sutartį. Kitą ketvirtadienį rinksis Taryba ir nutrauksime“, – vakar „Šiaulių naujienoms“ sakė jis.
J. Sartausko teigimu, Tarybos sprendimas pasirašyti šią sutartį buvo priimtas ne politiniais, o ekonominės naudos miesto vystymuisi motyvais – naujos darbo vietos, investicijos į plyno lauko sklypą ir panašiai. „Mes viską darėme skaidriai, neskubėdami, informuodami žiniasklaidą ir visuomenę. Kiek keista, kad nuo gegužės mėnesio, kada pradėjome kalbėti apie šį projektą, iki rugpjūčio mėnesio praėjo keturi mėnesiai ir niekas nieko nematė. Bet dabar, kai pasirašėme sutartį, atrodo, kad visi vos ne per vieną dieną viską pamatė. Kažkokios veiksmų sekos trūksta. Mes net nebūtume tada priiminėję pažymos...“ – teigė miesto meras.

Prezidentė pateikė įstatymų pataisas
Į neaiškaus kapitalo įmonės planus netoli NATO lėktuvų dislokavimo vietos statyti neaiškaus kapitalo bazę sureagavo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pateikusi įstatymų pataisas, numatančias, kad investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančias teritorijas būtų leidžiamos tik išsamiai įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.
„Valstybė nuosekliai ir kryptingai skatina investicijas, tą įrodo ir Lietuvos reitingai tarptautinėje erdvėje. Turime užtikrinti, kad į strategiškai svarbius ūkio sektorius investuotų tik skaidrūs, atsakingi ir nacionalinio saugumo interesus atitinkantys investuotojai. Tai reiškia, kad neaiškios kilmės įmonės, galimai vykdančios šalies nacionaliniam saugumui priešišką veiklą, negali veikti strateginiuose ūkio sektoriuose ar šalia strateginę reikšmę turinčių objektų“, – rašoma Prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime spaudai.
Teikiamuose įstatymų projektuose nacionalinio saugumo užtikrinimui strateginiais ūkio sektoriais įvardijami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai. Tokiu būdu siekiama užkirsti kelią su nacionalinio saugumo interesais nesuderinamai veiklai ir su ja susijusioms neaiškios kilmės investicijoms Lietuvos teritorijoje.
Taip pat siūloma į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą įtraukti šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantį Šiaulių oro uostą bei suteikti strateginės reikšmės objekto statusą visiems Lietuvos Respublikos teritorijoje esantiems aerodromams.

Į viršų