Mykolas DEIKUS
Daugiau kaip du šimtai tūkstančių litų nuostolių ir nauja baudžiamoji byla. Tokios perspektyvos laukia jau antras mėnuo nedarbingumo lapelį turinčio Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) direktoriaus Regimanto Vėgelės.

Kreipsis į policiją

ŠRATC dalininkų susirinkime nuspręsta įgalioti laikinąjį atliekų tvarkymo centro direktorių Raimundą Jakutį kreiptis į policiją. „Šiaulių naujienos“ rašė, kad tikrintojai pasigedo statybinio vagonėlio su brangia įranga.
Tikrinta, ar tinkamai įsisavintos Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšos statant 32 milijonus litų kainavusį Aukštrakių sąvartyną. Statybinis vagonėlis, kuriame dirbo statybų prižiūrėtojas, turėjo stovėti iki ateinančių metų gegužės, tačiau dingo jau prieš pusmetį. Dingo ir brangi įranga.

Kadangi vagonėlio nerasta, išlaidos pripažintos netinkamomis. Iš viso nuspręsta nepadengti 220 tūkstančių litų išlaidų sumos – šiuos pinigus ŠRATC statybininkams privalės sumokėti iš mokesčių mokėtojų kišenių.

Manoma, kad informacija nuslėpta sąmoningai

Apie dingusį vagonėlį ir patirtus nuostolius ŠRATC vadovybė žinojo jau maždaug prieš pusmetį, tačiau dalininkams apie tai nepranešė. ŠRATC valdybos narys, Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis mano, kad tai nuslėpta sąmoningai.

Apie nuostolius dalininkams pranešė laikinai ŠRATC direktoriaus pareigas einantis Raimundas Jakutis – buvęs Šiaulių rajono meras.
Kitas valdybos narys Vladas Damulevičius mano, kad laikinasis centro vadovas turėjo ir nelaukdamas dalininkų valios apie galimą nusikaltimą informuoti policiją. „Žinoma, jis vadovauja neseniai, todėl išklausę įpareigojome kreiptis į teisėsaugą“, - sakė V. Damulevičius.
Manoma, kad vagonėlį galėjo pasisavinti vienas buvęs ŠRATC darbuotojas.

Gina pirtį
V. Damulevičiaus manymu, dalis išlaidų netinkamomis pripažinta dėl to, kad netinkamai užpildyti dokumentai. Tačiau savivaldybės administracijos vadovas linkęs pateisinti sprendimą prie sąvartyno pastatyti pirtį.

V. Damulevičius sako lankęsis sąvartyne ir matęs pirtį. Pirtis įrengta prie darbininkų persirengimo patalpų. Politiko ir valdininko manymu, pirtis įrengta tikslingai, kadangi sąvartyne dirbantiems darbininkams nepakanka vien tik nusiprausti – darbas itin nešvarus.
„Ne, pats pirtyje nesimaudžiau“, - juokiasi V. Damulevčius.

Rinks naują vadovą

Naują vadovą rinks ne dalininkų susirinkimas, o valdyba – taip nusprendė dalininkų atstovai.
Valdyboje – aštuoni nariai, atstovaujantys apskrities savivaldybėms. Šiaulių savivaldybė dalininkų susirinkime turi daugiausiai balsų – 37 procentus, tačiau valdyboje – tik vieną.

„Nuspręsta sprendimą priimti pariteto pagrindais. Pagaliau ir pati viešoji įstaiga buvo kuriama tokiu principu“, - sako V. Damulevičius. Jo manymu, savivaldybės negalės niekas apkaltinti, kad jos sprendimas turėjo daugiausiai įtakos skiriant naują direktorių.
Kada įvyks nauji direktoriaus rinkimai, tiksliai nėra aišku. Dabartinis ŠRATC direktorius R. Vėgelė turi nedarbingumo lapelį, kurį gydytojai vis pratęsia. Naują vadą bus galima rinkti po to, kai iš darbo valdyba atleis R. Vėgelę.

Redakcijai su R. Vėgele susisiekti nepavyko.
Vyksta ikiteisminis tyrimas

Debesys virš R. Vėgelės ir jau atleisto iš darbo jo pavaduotojo Algimanto Buivydo galvos ėmė kauptis prieš metus. Savivaldybių pasiųsti auditoriai atskleidė daugybę faktų, kurie kvepia neūkiškumu ir lėšų švaistymu. Vėliau „Šiaulių naujienoms“ pavyko išsiaiškinti A. Buivydo žaidimus su parduotu ir įstaigai už kosminę sumą išnuomotu jo asmeniniu automobiliu. Atskleista, kad R. Vėgelė regioninį atliekų tvarkymo planą patikėjo rengti įmonei, kurioje dirbo jo dukra ir kt.

Šiaulių miesto apylinkės prokuratūra pagal paviešintus faktus pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Prokuratūra savivaldybėms yra išsiuntinėjusi prašymus pateikti duomenis, kokią žalą savivaldybės patyrė dėl Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro veiklos.

Dalininkai žada nurodyti ir daugiau nuostolių. Pavyzdžiui, dar paaiškėjo, kad ŠRATC „Šiaulių vandenims“ sumokėjo beveik penkiasdešimties tūkstančių litų baudą už aplinkos taršą. Viešoji įstaiga baudą sumokėjo už taršą, kadangi į vandentiekio nuotekas išleido sąvartyno filtratą.

Į viršų