Šiauliečių, dirbančių pagal verslo liudijimus, gretos retėja. Dalis smulkiųjų verslininkų traukiasi į „šešėlį”, kiti ieško būdų, kaip gauti pigesnį verslo liudijimą.

 

                                                  

Lina JUREVIČIŪTĖ
Nuo šių metų pradžios beveik penkiasdešimčia litų pabrango verslo liudijimai, o prekyba, statyba ir kitos pagrindinės verslo šakos, kurioms šiauliečiai imdavo verslo liudijimus, vis dar „duobėje”. Šiaulių smulkiųjų verslininkų atstovai sako, kad jau seniai pamiršo pelnus ir galvoja tik kaip užsidirbti duonai bei išgyventi. Net ir sąžiningai norintys dirbti smulkieji verslininkai verčiami trauktis į „šešėlį”, nes kitaip tiesiog neišgyventų. Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (Šiaulių AVMI) duomenimis, pernai, palyginti su 2008-aisiais, mokesčių mokėtojų, dirbančių pagal verslo liudijimus sumažėjo maždaug 3,3 tūkstančio. Tačiau smulkieji verslininkai rado būdą, kaip gauti pigesnį verslo liudijimą – įsirašyti į bedarbių gretas ir gauti verslo liudijimą su 80 procentų nuolaida.

Naudojasi bedarbiams teikiamomis lengvatomis

Šiaulių darbo birža kiekvieną savaitę skelbia informaciją apie darbo biržoje įregistruotus bedarbius, laisvas darbo vietas, pateikia informaciją, kiek žmonių pavyko įsidarbinti. Pastebima, kad vis daugiau bedarbių apsisprendžia tapti smulkiaisiais verslininkais ir pasinaudoję bedarbiams skiriama lengvata verslo liudijimus įsigyja 80 procentų pigiau.
Šiaulių darbo biržos direktorės Genovaitės Kuprevičienės duomenimis, šiauliečiai išties naudojasi bedarbiams taikoma lengvata verslo liudijimams.
„Metų pabaigoje visada sulaukdavome didesnio bedarbių skaičiaus, nes darbo biržoje registruojasi ir tie, kurie dirba pagal verslo liudijimus. Kadangi jie tampa bedarbiais, turi teisę vieną kartą pasinaudoti taikoma lengvata – ne ilgesniam kaip 6 mėnesių terminui įsigyti verslo liudijimą 80 procentų pigiau. Tačiau lengvata taikoma tik pačiam verslo liudijimui. Mokesčius „Sodrai” ir kitus mokesčius jie moka kaip ir kiti verslo liudijimų turėtojai. Pagalba tik ta, kad verslo liudijimas kainuoja pigiau”, - pažymėjo Šiaulių darbo biržos direktorė Genovaitė Kuprevičienė.

Nuo šių metų pradžios verslo liudijimai pabrango beveik penkiasdešimčia litų. Pigiausias verslo liudijimas dabar kainuoja 1440 litų per metus. Pasinaudojus bedarbiams skiriama lengvata smulkiesiems verslininkams pavyksta sutaupyti apie 600 litų.

„Per šių metų sausio mėnesį išduota 118-ka verslo liudijimų daugiau, nei per praėjusių metų gruodžio mėnesį. Palyginti su 2009-ųjų sausio mėnesiu, šių metų sausį  bedarbių, nusprendusių verstis veikla pagal verslo liudijimą, padaugėjo 80-čia procentų”, - sakė G. Kuprevičienė.

Smulkiųjų verslininkų gretos – mažėja

Nepaisant to, kad smulkieji verslininkai aktyviai naudojasi bedarbiams skiriamomis lengvatomis, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Šiaulių skyriaus pirmininkė Valdonija Janulienė sakė pastebinti, kad smulkiųjų verslininkų gretos Šiauliuose mažėja.

„Krizė mus išties paveikė labai skaudžiai. Mokesčiai didėja, o užsidirbti darosi vis sunkiau. Jau seniai pamiršome pelnus, galvojame tik kaip duonai užsidirbti. Situacija tokia, kad kai kurie smulkieji verslininkai apsisprendžia rizikuoti ir traukiasi į „šešėlį”. Visada buvo tokių, kurie vengdavo mokėti mokesčius, tačiau dabar pastebiu, kad ir tie, kurie dirba sąžiningai, moka mokesčius, tiesiog neturi kitos išeitis kaip užsiimti nelegalia veikla, nes kitaip tiesiog papildyti bedarbių, išlaikytinių gretas”, - sakė V. Janulienė.
Smulkiųjų verslininkų atstovė pažymėjo nesuprantanti šalies valdžios sprendimų mokesčių politikos klausimu.

„Anksčiau pykdavau ant tų, kurie vengia mokėti mokesčius. Sakydavau – jei valstybė leidžia užsidirbti, sumokėkime ir mes, tačiau dabar matau, kad tie, kurie nori mokėti, tiesiog nebeišgali. Padarytų normalius mokesčius, mokėtų verslininkai ir tikrai į „šešėlį” nesitrauktų”, - mano V. Janulienė.

Šiauliuose pernai padaugėjo smulkiųjų prekybininkų ir kirpėjų

Šiaulių AVMI duomenimis, Šiaulių skyriuje per 2009 metus buvo išduota daugiau kaip 8,7 tūkstančio verslo liudijimų beveik 4,8 tūkstančio šiauliečių. Palyginti su 2008 metais, pernai verslo liudijimų išduoda beveik tūkstančiu mažiau, o mokesčių mokėtojų, dirbančių pagal verslo liudijimus, sumažėjo net 3,3 tūkstančio.

Per 2009 metus Šiaulių AVMI Šiaulių skyriuje daugiausia verslo liudijimų buvo išduota prekybai prekyvietėse (4,3 tūkstančio verslo liudijimų – 500 verslo liudijimų daugiau, nei užpernai). Beveik tūkstantis verslo liudijimų (85-eriais daugiau nei 2008 metais) išduota kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų bei soliariumų veiklai.

Praėjusiais metais daugiau kaip perpus sumažėjo išduotų verslo liudijimų, statiniams atstatyti ir remontams. Pernai šiai veiklai išduota beveik 500 verslo liudijimų – beveik 700 mažiau nei 2008-aisiais. Beveik perpus mažiau verslo liudijimų, išduota ir automobilių techninės priežiūros bei remonto veiklai – pernai beveik 300, o užpernai 421 verslo liudijimas.


Šiaulių AVMI duomenimis, pernai daugiau šiauliečių ėmė verslo liudijimų leidžiančių užsiimti vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba. Šia veikla pernai vertėsi 20 šiauliečių, o užpernai 9. Vienuolika šiauliečių pernai turėjo verslo liudijimus leidžiančius prekiauti ne maisto produktais kioskuose (užpernai šia veikla vertėsi vos vienas šiaulietis). Pernai verslo liudijimai išduoti šešiems kalviams (užpernai tokių nebuvo).

Mokesčių inspekcijos atstovai pažymi, kad nei pernai, nei užpernai nė vienas šiaulietis nepanoro verstis tokiomis verslo rūšimis: batų valymas, kilimų ir kiliminių dangų taisymas, knygų, žurnalų ir laikraščių nuoma, krosnių, kaminų ir židinių valymui, vonios restauravimui.


Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų