Tarptautinę slaugytojų  dieną mininčioms slaugytojoms - ne tik gėlės ir sveikinimo žodžiai, bet ir raginimai tarnauti bendruomenei.
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
 
 
 
Zita KATKIENĖ

Šiaulių apskrities ligoninės konferencijų salėje vyko Tarptautinės slaugytojų dienos minėjimas, į kurį Lietuvos slaugos specialistų organizacijos Šiaulių skyriaus taryba sukvietė ne tik ligoninės, bet ir apskrities gydymo įstaigų slaugytojas.

Vien Šiaulių apskrities ligoninėje šiuo metu dirba 1020 slaugytojų. Jos ne tik slaugo ligonius, bet dirba ir registratorėmis, laborantėmis, akušerėmis. Ne visos susirinko į profesinę šventę, nes darbas gydymo įstaigoje negali sustoti. Salėje susirinkusias ligones ir Šiaulių krašto slaugytojas sveikino Šiaulių apskrities viršininko pavaduotojas Vidmantas Jarulis. Už ilgametį darbą Šiaulių apskrities viršininko padėkos raštai įteikti Nijolei Barodicienei ir Jolantai Sinkevičiūtei. Padėkos raštai įteikti bendrosios praktikos slaugytojoms Danutei Ambraškienei, Daliai Pupelienei. Didžiulio būrio slaugytojų darbą įvertino ir Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė. LSSO padėkos raštai įteikti ir Tarptautinę slaugytojų dieną slaugytojų garbės ženklais apdovanotai  Šiaulių apskrities ligoninės medicinos direktorės pavaduotojai slaugai Sigitai Klimavičienei bei Konsultacinės poliklinikos bendrosios praktikos slaugytojai Inetai Bugailiškienei. Slaugytojų organizacijos vadovė pastebėjo, jog šiandien slaugytojos ne tik padeda gydytojui. Gyvenant nuolat kintančiame pasaulyje, kinta ir slaugytojų vaidmuo. Jos šiandien jau vadovauja diabeto, psichikos sveikatos padaliniams. „Aš tikiu ir pasiaukojančia tarnyste pacientui”, - teigia viešnia, slaugytojų pasveikinti atvykusi iš Vilniaus.

Už tai, kad gydytojas drauge su šalia esančia  bendruomenės slaugytoja dirba pasiaukojamą  darbą ir pasiekia didelių rezultatų, slaugytojoms dėkojo Šiaulių apskrities ligoninės medicinos direktorė Vaiva Makštutienė ir labiausiai nusipelniusias apdovanojo garbės raštais.   

Šiais metais slaugytojos, minėdamos savo profesinę šventę, didesnį dėmesį skiria lėtinėms ligoms ir jų keliamoms problemos. LSSO Šiaulių skyriaus tarybos direktorė Regina Noreikienė pastebėjo, jog lėtinių ligų daugėja visame pasaulyje, tad auga ir lėtinių ligų našta ir tinkamų, prieinamų, įperkamų sveikatos priežiūros paslaugų poreikis žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis. Tad slaugytojos ir raginamos prisidėti prie gyventojų sveikatos gerinimo, raginamos ypatingą dėmesį skirti lėtinių ligų prevencijai ir slaugai. Slaugytojų vaidmenį slaugant ligonius, sergančius lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, apibūdino LSSO Šiaulių skyriaus profesinių reikalų komiteto pirmininkė Emilija Tamašauskienė. Pasak pranešėjos, lėtinių ligų era prasidėjusi 20 a. pradžioje. Iki 1890 metų buvo diagnozuojamos infekcinės ligos. O nuo 1920-1930 metų dažnėjo lėtinės neinfekcinės ligos ir, anot pranešėjos, užsibuvo per ilgai. Mirštama pas mus dažniausiai nuo lėtinių neinfekcinių ligų: kraujotakos sistemos sutrikimų, onkologinių susirgimų, diabeto ir jo komplikacijų, lėtinių plaučių ligų.  
 

 
Į viršų