Auksinėje finalo serijoje iki dviejų pergalių „Empower-Tuatara-Šiaulių  naujienų” komanda rungsis su „Grafų baldų-Kristalo”  ekipa.
Tado JUODŽIUKYNO nuotr.
 
 
 
 
Aušra LAURINKIENĖ 

Spalio mėnesį  startavęs septintasis Šiaulių krepšinio lygos (ŠKL) sezonas artėja prie pabaigos. Vėlyvą antradienio vakarą gausūs būriai krepšinio mylėtojų traukė į Juliaus Jaunonio gimnazijos sporto salę, kur žūtbūtiniame mūšyje dėl patekimo į didįjį finalą kovėsi „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienų” ir „Švarūnės-Limegos” komandos.

Jau sužaidė  per devyniasdešimt rungtynių 

Gerokai prieš  rungtynes į Juliaus Janonio gimnaziją nuskubėjome ir mes bei pabendravome su jauniausios Šiaulių krepšinio lygos komandos „Švarūnė-Limega” treneriu Mariumi Krapiku. Anot jo, šiemet ŠKL – itin aukšto lygio, tad čia žaisdami vaikinai sparčiai tobulėja. „Skaičiavau, kad šį sezoną, moksleivių, regiono ir miesto lygose jau sužaidėme apie devyniasdešimt rungtynių. Tingiauti nėra kada. Jeigu galėčiau, treniruotes daryčiau dukart per dieną, tačiau tam trukdo žaidėjų amžius, juk jie visi lanko mokyklas, - šypsojosi jau dvi auklėtinių kartas į platųjį krepšinio pasaulį per dešimt darbo metų išleidęs M. Krapikas. - Mes niekada nesižvalgome atgal ir neteisiame vienas kitų už padarytas klaidas. Bet kokiais būdais ir priemonėmis siekiame bendro tikslo. Svarbiausia – tvirtai žengti pirmyn”.

Praėjusiais metais „švarūnai” žaidė ŠKAL ir užėmė priešpaskutinę vietą, bet, sujungus dvi lygas, šiemet startavo aukščiausiojoje pakopoje. „Pasistiprinome legionieriumi Klimu Artamonovu ir jau įvykdėme iškeltą tikslą – patekti tarp keturių geriausių komandų. Kiekvienoje pozicijoje turime po vieną gerą žaidėją ir asistentus, kurie gali juos pakeisti ir sėkmingai įsilieti į žaidimą”, - kalbėjo treneris. Jis neslėpė, kad yra emocingas ir kartais susikaupusią nuotaiką išlieja ant auklėtinių: „Tačiau moku pripažinti klaidas ir pasibaigus sezonui visų atsiprašau”, - šyptelėjo M. Krapikas.

Gimę  žaisti krepšinį

„Švarūnės-Limegos” ekipos žaidėjai: Martynas Plučius, Laurynas Klangauskas, Laimonas Mikšys, Benas Žiulpa, Gražvydas Šimkus, Mindaugas Ritikis, Mantas Butkus, Tautvydas Stankūnas, Modestas Stonkus, Aurelijus Daujotis, Edgaras Misius, Edvardas Kriukas, Ignas Ramašauskas, Aurimas Birutis, Gediminas Orelikas, Klimas Artamonovas ir Rokas Giedraitis.

Beje, penki pastarieji vaikinai, pasak M. Krapiko, yra tiesiog gimę žaisti krepšinį, nes ši sporto šaka – užkoduota jų genuose: „Aurimas yra garsiojo krepšininko Sigito Biručio sūnus, o  Rokas – „Šiaulių” komandos trenerio Roberto Giedraičio atžala”. Išskirtinio dėmesio vertas ir 208 cm ūgio vidurio puolėjas Ignas Ramašauskas. Praėjusią vasarą kartu su rinktine Europos jaunimo (iki 16 metų) čempionato sidabro medalį „nuskynęs” šešiolikametis krepšininkas „sukasi” ir aukščiausiojoje  miesto krepšinio piramidės pakopoje - „Šiaulių” ekipoje. „Šiam krepšininkui neleidžiu būti savimi patenkintu ir vis kartoju, kad jeigu jis nematys savo minusų, nustos tobulėti”, - apie Igną Ramašauską kalbėjo strategas. M. Krapikas išskyrė ir komandos lyderį – buvusį „Šiaulių” krepšininką Gediminą Oreliką: „Juo remiamės visą sezoną ir išnaudojame jo lyderio savybes. Nesuprantu, kodėl „Šiauliai” jį paleido. Mes Gediminui suteikiame sąlygas būti lyderiu ir jis savo darbą atlieka tiesiog nepriekaištingai”.

Sėkmės paslaptis – noras laimėti

Kita komanda, antradienį liejusi prakaitą dėl patekimo į finalą  - „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos”. Vos tik prasidėjus sezonui treneris „Šiaulių naujienoms” sakė, kad ekipos tikslas – patekti į stipriausiųjų komandų ketvertuką: „Kadangi krepšinis – nenuspėjamas žaidimas su nenusakomais rezultatais, tad  nekeliame jokių konkrečių tikslų. Tiesa, ne kartą vaikinams esu sakęs, kad aš nedirbčiau, jeigu neturėčiau tikslo laimėti, todėl stengiamės siekti tik pergalių”. Dabar jau akivaizdu, tikslą auklėtiniai įvykdė su kaupu ir, visą reguliarųjį sezoną šeimininkavę turnyro viršūnėje, pozicijų neapleidžia ir jam pasibaigus.

Prieš  dvejus metus susibūrusi komanda, pasak trenerio Sauliaus Jucevičiaus, nuo pat pradžių demonstravo pavyzdingą žaidimą ir praėjusiais metais tapo ŠKAL lygos čempione. „Šiemet norėjome taip pat žaisti ŠKAL, bet, sujungus dvi lygas, buvome priversti startuoti aukščiausiojoje pakopoje. Komandos sudėtis – panaši, kaip ir praėjusio sezono. Pasistiprinome tik Šarūnu Kulevičiumi”, - kalbėjo strategas. Stiprioji „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienos” komandos pusė – susižaidimas ir tvirtas žaidėjų charakteris: „Jie moka supykti, kovoti iki galo ir stengiasi atiduoti visas jėgas. Mūsų sėkmės paslaptis – noras laimėti”, - šypsojosi S. Jucevičius. Pats treneris savo vadina griežtu, bet teisingu. Anot jo, tinginiauti aikštelėje neleidžiama - jeigu pasitaiko tokių atvejų,  treniruotės metu atidirbama dvigubai. Paklaustas, ar ekipa turi kokių tradicijų, S. Jucevičius juokdamasis atsakė: „Pasibaigus sezonui važiuojame pas mano uošvį į pirtį ir ten atšvenčiame visas progas – ir pergales, ir gimtadienius. Šiaip bendraujame ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų”.

Trenerių  mintys prieš lemiamą mūšį

Prieš  rungtynes abiejų ekipų trenerių paprašėme pasidalyti komandoje tvyrančiomis nuotaikomis. „Čempionatas rodo, kad mūsų  komandos – apylygės, - sakė  komandos „Švarūnė-Limega” treneris Marius Krapikas. - Pasidalijome po dvi pergales panašiais taškų skirtumais. Ir dabar serijoje iki dviejų pergalių turime po vieną laimėjimą. Beje, mes ir pralaimėjome, ir laimėjome devynių taškų skirtumu. Šiandien rungtynių rezultatą nulems smulkmenos ir psichologinis pasirengimas. Auklėtiniams pabrėžiau, kad svarbiausia žaisti komandinį žaidimą ir nepiktnaudžiauti individualiais veiksmais”. Strategas džiaugėsi, kad atėjus svarbiausių mačų metui, pavyko išlaviruoti iš traumų liūno: „Reguliariajame sezone tai vienas, tai kitas žaidėjas buvo traumuotas ir ilsėjosi ant atsarginių suolo. Laimė, šiandien esame pasirengę rungtyniauti iš visų jėgų”.

Tuo tarpu „Empower-Tuatara-Šiaulių  naujienos” strategas Saulius Jucevičius nebuvo nusiteikęs taip pakiliai, kaip varžovų ekipos vairininkas: „Varžovai – puikiai pažįstami. Gediminas Orelikas – mano buvęs auklėtinis, todėl žinau, kad jis – pilnas ambicijų ir taip lengvai nepasiduos. Tikimės sunkios kovos. Iš vienos „duobės” jau išlipome, tikimės, kad pavyks išvengti kritimo į antrąją”. Trenerio teigimu, labai trūksta žaidėjo Tomo Miežio: „Jis tikina, kad serga, tačiau tai – labai abejotina. Aš į lemiamas rungtynes ateičiau net ir su aukščiausia temperatūra...” - nusivylimo auklėtiniu neslėpė S. Jucevičius.

Kelialapis į finalą - „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienų” komandos rankose!

Nepaisant to, kad vienas iš S. Jucevičiaus auklėtinių rungtynėse taip ir nepasirodė, likę „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienų” ekipos žaidėjai puikiai atliko savo darbą ir išplėšė pergalę rezultatu 96:89 (24:20, 22:25, 25:28, 25:16). Nugalėtojus į priekį vedė net 42 taškus pelnęs Š. Kulevičius, o „Švarūnės-Limegos” gretose rezultatyviausiai žaidė 32 uždirbęs G. Orelikas.  

Auksinėje finalo serijoje iki dviejų pergalių „Empower-Tuatara-Šiaulių naujienų” komanda rungsis su „Grafų baldų-Kristalo” ekipa, o „Švarūnė-Limega” dėl bronzos kovos su KK „1992” komanda. Pirmieji finalų mačai įvyko jau vakar, tačiau, dėl vėlyvo akistatų laiko, rezultatus paskelbsime rytojaus numeryje.  
„Empower-Tuatara-Šiaulių naujienų” ir „Švarūnės-Limegos” komandų akistata buvo itin atkakli. Audringai sirgalių palaikyti krepšininkai įnirtingai kovojo dėl kiekvieno taško.

Jau dvi auklėtinių  kartas į platųjį krepšinio pasaulį per dešimt darbo metų išleidęs „Švarūnės-Limegos” treneris Marius Krapikas prieš lemiamas rungtynes auklėtiniams pabrėžė, kad  svarbiausia žaisti komandinį žaidimą ir nepiktnaudžiauti individualiais veiksmais.



Į viršų