Benas RUDYS
Iš darbo ištėkštas Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) direktorius Regimantas Vėgelė triumfuoja. Jis priimtas dirbti atgal ir paskirtas tos pačios įstaigos rinkliavų skyriaus vedėjo pavaduotoju. Kitaip tariant, vadovaus veiklai, kuri dirbant tam pačiam R. Vėgelei buvo labiausiai apleista.
Parplaukė atgal
 
Prieš keletą savaičių iš ŠRATC direktoriaus pareigų atleistas R. Vėgelė vėl vaikšto į darbą toje pačioje įstaigoje. Tik jis dabar ŠRATC Rinkliavų skyriaus vedėjos pavaduotojas. Etatas liko laisvas po rokiruotės – iš vedėjo pareigų atleidus A. Buivydą, jo vietą užėmė buvusi pavaduotoja.
Kokiu būdu iš darbo pašalintas R. Vėgelė vėl atsibrazdino į ŠRATC, mėginome paklausti jo paties. Pavyzdžiui, gal buvo skelbtas konkursas?
„Aš nieko nekomentuoju“, - telefonu atsiliepęs pareiškė R. Vėgelė ir padėjo ragelį.
 
Nekalbus buvo ir laikinai ŠRATC direktoriaus pareigas einantis buvęs Šiaulių rajono meras Raimundas Jakutis: „Negaliu kalbėti, paskambinkite vėliau“. Vėliau telefonu nebeatsiliepė. 
 
Valdyba buvo prieš 
 
Pavyko išsiaiškinti, kad R. Vėgelė į darbą buvo priimtas be konkurso. Ne tik sugrįžo į darbovietę, bet ir pasiliko tas pačias privilegijas. Pavyzdžiui, brangiai nuomojamą visureigį, kuris skirtas įstaigos direktoriui.
 
Jau skelbėme, kad kai kurie politikai verdant ginčams dėl R. Vėgelės galvos siekė žūtbūt jį palikti dirbti įstaigoje. Mėginta specialiai R. Vėgelei sukurti naują direktoriaus pavaduotojo etatą, tačiau tam pasipriešino įstaigos valdyba.
 
Vienas iš ŠRATC valdybos narių, Radviliškio rajono vicemeras Jonas Povilaitis patvirtino, kad valdyba buvusi prieš bet kokį R. Vėgelės grąžinimą į darbą. Tačiau leido suprasti, kad lemiamą sprendimą priėmė dalininkai – savivaldybių vadovai.
 
„Šiaulių naujienų“ duomenimis, apskrities merai neseniai buvo susirinkę Pakruojyje ir derino savo pozicijas dėl R. Vėgelės ateities. Nuspręsta buvusį direktorių sugrąžinti į darbą. 
Stiprus užnugaris
Jau skelbėme, kad iš darbo atleistas ŠRATC direktorius R. Vėgelė turėjo ir tebeturi įtakingų užtarėjų. Vienu iš tokių įvardijamas Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys. Šaltinių teigimu, ne ŠRATC valdybos narys Vladas Damulevičius, o būtent miesto meras aktyviai dalyvavo peripetijose dėl įstaigos vadovo vietos. 
Vieša paslaptis, kad R. Vėgelė yra Liberalų ir centro sąjungos narys, o šios partijos Šiaulių skyriui vadovauja G. Mikšys. Maža to, partiniai ir finansiniai liberalcentristų interesai persipina su bendrovės „Specializuotas transportas“ interesais. Ši bendrovė yra didžiausia atliekų vežėja Šiaulių regione, aktyviai besigrumianti dėl rinkos. Iki šiol R. Vėgelės vadovautas ŠRATC sudarydavo tokias konkurso sąlygas, kad jas konkurso dalyviai nesunkiai apskųsdavo teismui. O kol tęsiasi teismai, sutartis pratęsiama. Dabar atliekų vežimo sutartis pratęsta su jau minėta bendrove „Specializuotas transportas“. Ir ganėtinai aukštomis kainomis. 
 
Privatūs interesai
 
Kol kas ŠRATC vadovauja R. Jakutis, tačiau jau skelbiamas konkursas ir netrukus įstaiga turės naują vadą. 
 
Šaltinių teigimu, dabartinis „Specializuoto transporto“ direktorius R. Stanys yra realiausias pretendentas į ŠRATC direktoriaus postą.
 
Kiek anksčiau, po to, kai miesto vairą į savo rankas perėmė liberalcentristai, strategiškai svarbiam Miesto infrastruktūros skyriui, užsakančiam darbus „Specializuotam transportui“, vadovauti ėmė buvęs minėtos bendrovės direktorius Arūnas Adomaitis.
 
Kaip žinia, politikams dažniausiai ir diriguoja privatūs interesai.
 
Atliekamas ikiteisminis tyrimas
 
Postą R. Vėgelė prarado po to, kai dienos švieson ėmė lįsti virtinė skandalingų faktų ir prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.
 
Pirmasis krito buvęs R. Vėgelės pavaduotojas ir Rinkliavų skyriaus vedėjas A. Buivydas. Vedėjas sudegė dėl manipuliacijų automobiliu „Audi 100“. A. Buivydas asmeninį automobilį maždaug už aštuonis tūkstančius litų pardavė „Šiaulių autoservisui“, o tą pačią dieną tas pats automobilis išnuomotas ŠRATC. Ir toliau liko juo važinėti A. Buivydas. Tik jau nuomos ŠRATC mokėjo kaip už naują direktoriaus džipą – pusantro tūkstančio litų per mėnesį.
 
A. Buivydas buvo priverstas išeiti iš darbo.
 
Šešėlis krito ir ant paties R. Vėgelės munduro, kuris žinojo apie žaidimą automobiliu. Tačiau ir dėl jo paties elgesio kilo abejonių. Už likutinę vertę vienas ŠRATC nuomotas automobilis buvo įsigytas R. Vėgelės sūnaus vardu. Dar kitoje abejotino skaidrumo istorijoje figūruoja ir R. Vėgelės dukters pavardė.
 
Skelbėme, kad viena sostinės įmonė parengė regioninį atliekų tvarkymo planą, kurį su žemėmis sumaišė apskrities savivaldybių specialistai. Minėtai įmonei už planą sumokėta penkiasdešimt tūkstančių litų. Paaiškėjo, kad įmonė samdė ir R. Vėgelės dukrą, kuri įgijusi su daile bet ne su atliekų tvarkymu susijusią specialybę.
 
Jau anksčiau buvo skelbta, kad abejotinomis aplinkybėmis, be konkurso buvusio Šiaulių apskrities viršininko Laisvūno Neimano žmonos įmonė buvo įsileista rūšiuoti atliekas. O iš šios įmonės mažne už milijoną litų buvo nuomojama technika. Technika nuomojama tiems darbams, kuriems atlikti konkurso būdu pasamdyta kita įmonė. 
 
Ir tai – tik aisbergo viršūnė, kyšanti iš milijoninių skolų smaugiamos įstaigos Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, kuriai vadovavo darban sugrąžintas R. Vėgelė. 
„Šiaulių naujienos“ toliau aiškinasi ne mažiau skandalingus įstaigos veiklos užkaborius.
 
Į viršų