2014-04-03 16

Šiaulių kūdikių namuose lankėsi projekto „Visa Lietuva skaito vaikams“ dalyviai.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Balandžio 2-ąją yra minima Vaikų knygos diena. Šia proga Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namų auklėtinius aplankė žymūs šalies žmonės, kurie kartu su vaikais skaitė knygas.

Mokė skaityti knygas
Vaikus Šiaulių kūdikių namuose aplankė projekto „Visa Lietuva skaito vaikams“ nariai, šiauliečiai muzikantai Kęstutis ir Rasa Stoškai bei Virgis Stakėnas, režisierius Vytenis Pauliukaitis, Sigutė Degutytė kartu su Šešėlių teatru, Loreta Sungailienė. Svečiai ne tik skaitė knygas, bet ir dainavo, vaidino bei pažadėjo dar ne kartą aplankyti vaikučius.
„Atvyko žmonės, nusiteikę bendrauti, atiduoti savo šilumą. Lankėsi garsūs ir Lietuvoje gerai žinomi žmonės, kurie sėdo ant kilimo kartu su vaikais, dainavo lopšines, kartu vaidino, skaitė knygas. Jautėme betarpišką bendravimą tarp jų ir mūsų vaikų“, - sako Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Audronė Kardašienė.
Jau treti metai vykdomas knygų dienos socialinis projektas skatina globos namuose vaikus skaityti knygas. Kadangi Šiaulių kūdikių namuose vaikai labai maži, susirinkę svečiai patys vaikams skaitė knygas.

Įspūdžiai ne tik vaikams
Vaikai ir suaugusieji gavo daug teigiamų emocijų. V. Pauliukaitis suvaidino labai gražų mini spektaklį 1,5-2 metų vaikams. Nors dar vaikai nekalba, tačiau režisierius lengvai rado bendrą kalbą su jais. Vėliau, kai buvo rodomas Šėšėlių teatro spektaklis, V. Pauliukaitis jį žiūrėjo kartu su vaikais ant kelių. „Svečiai dirbo skirtingose grupėse ir linksmino vaikučius, pasirinkę norimą bendravimo formą – skaitydami knygas, dainuodami ar vaidindami. Patiems mažiausiems buvo dainuojamos lopšinės, tad liko visi patenkinti“, - teigia A. Kardašienė.
„Graži idėja, gražus projektas. Smagu, kad pas mažus žmogeliukus atėjo dideli žmonės. Dvi valandas buvome vienodo ūgio, gyvenome vienu džiaugsmu – grojome gitara, tiesėme traukinukus iki jūros, išmokome išsimaudyti ant kilimo. Visko: žaidimų, vaidinimų, dainų buvo labai daug. Turime patys vaikų, todėl žinome, kaip su jais elgtis. Žinoma, graudu lankytis kūdikių namuose, tad reikėjo susiimti. Šiems vaikams visuomet trūksta dėmesio“, - sako viena iš projekto dalyvių R. Stoškuvienė.

Svečiai visuomet laukiami
Pasak A. Kardašienės, ir toliau bus tęsiama tradicija kviesti į kūdikių namus žinomus žmones, kurie gali skirti savo laiko bendravimui su vaikais, jų mokymui skaityti, kartu žaisti, kurti. Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namai yra atviri visuomenei, tačiau dažniau sulaukia rėmėjų palaikymo, NATO kareivių apsilankymo bei kitų dėmesio tik per didžiąsias šventes.
Šiuo metu Šiaulių kūdikių namuose gyvena 59 vaikai. Per tris šių metų mėnesius į namus pas savo biologinius tėvus grįžo 1 vaikas, 1 buvo įvaikintas ir 4 vaikai ruošiami įvaikinimui. Artimiausia šventė kūdikių namuose – gegužės mėnesį organizuojama Tėvų diena.

 

Į viršų