Vaikų lopšelio-darželio „Dainelė” direktorei Alisei Andriuškevičienei nesuprantama, kodėl tiriamas ligos protrūkis darželyje, jei vaikai susirgo skirtingomis dienomis ir būdami namuose.  
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
 

Zita KATKIENE

Vakar į lopšelį-darželį  „Dainelė” - neatvestas nė vienas ugdytinis. Šį darželį  buvo planuota uždaryti vasarai dėl vykdomos renovacijos, kuri prasidės birželio pradžioje. Tad, pasak direktorės Alisės Andriuškevičienės, jau buvo planuotos atostogos ir numatytos ugdymo įstaigos, kurias vaikai lankys per vasarą. Deja, atostogas teko paankstinti, nes devyni vaikai pateko į gydymo įstaigas dėl įtariamos salmoneliozės. Vakar visiems vaikams, kurie buvo gydomi Moters ir vaiko klinikos vaikų infekcinių ligų skyriuje bei ambulatoriškai, patvirtinta ta pati diagnozė - vaikai serga salmonelioze. Ketvirtadienį tyrimas dėl salmoneliozės atliktas visiems darželio darbuotojams, tačiau rezultatas dar negautas. Ligos židinys dar nenustatytas. Pasak Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotojos Ritos Švambarienės, susirgę vaikai yra iš skirtingų grupių, todėl galima manyti, kad susirgimas išplito ikimokyklinėje įstaigoje suvalgius infekuoto maisto.

Susirgo ne visi iš  karto

Salmoneliozė ypač  baugina, kai ja suserga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys, kurių imuninė sistema silpnesnė. Šį kartą kaip tik maži vaikai - viena iš rizikos grupių ir pateko į sergančiųjų sąrašą, suaugusiųjų susirgimų nenustatyta. Moters ir vaiko klinikos Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėjas Igoris Strupeikis sako, jog trys vaikai, kurie buvo gydomi ligoninėje, sirgo nesunkiai: karščiavo, viduriavo, vėmė. Tie, kuriems pakako ambulatorinio gydymo, būklė buvo dar lengvesnė.

Vaikų lopšelio-darželio direktorė Alisė Andriuškevičienė sako, jog vaikai, gyvenantys skirtingose šeimose, susirgo skirtingomis dienomis ir į gydymo įstaigas buvo nuvežti iš namų. Tačiau tėvai negalėjo paaiškinti, nuo ko galėjo susirgti vaikai.

Gydymo įstaigai nurodyta nutraukti maitinimą, tad ir uždarytas lopšelis-darželis, o darbuotojai pradėjo anksčiau ruoštis vasarą planuojamai lopšelio-darželio renovacijai, kurios metu bus keičiami langai, durys.

„Visiems darželio darbuotojams buvo nurodyta atlikti tyrimą dėl salmoneliozės”, - sako direktorė ir džiaugiasi kolektyvo supratingumu, nes nė vienas nesipriešino šiam tyrimui - visi suinteresuoti vaikų sveikata.

Negydoma liga - pavojinga 

Infekcinę liga salmoneliozę  sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Jos, anot Vaikų infekcinių  ligų skyriaus vedėjo I. Strupeikio, sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga ir pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Simptomai pasireiškia po 12-17 val. nuo užsikrėtimo, tad reikia galvoti, ką vaikai valgė pusdieniu anksčiau, nei juos ėmė varginti negalavimas.

Gydymo įstaigoje vaikai praleidžia 4-7 dienas, tačiau gali būti gydomi ir ambulatoriškai, kaip buvo ir šiuo atveju. Tačiau  negydant liga gali baigtis mirtimi, nes kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju žmogus gali net mirti, todėl labai svarbu laiku suskubti pagalbos.

Salmonelių yra įvairių, todėl ir sergama skirtingai. Beveik visos iš 2000 salmonelių  rūšių gali sukelti infekcinę ligą salmoneliozę  žmonėms ir gyvūnams. Salmonelės nežūva sausroje ar šaltyje. Iki 6 laipsnių temperatūroje maisto produktuose salmonelės gyvos išlieka keletą mėnesių. Tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Esant 80 laipsnių temperatūrai jos žūva per 10 minučių.

Pagrindinis salmonelių  infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltinis.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Ypač pavojingi nepakankamai iškepti ar išvirti kiaušinių, mėsos patiekalai, įvairūs gaminiai iš faršo, paštetas, blyneliai, pyragėliai su mėsa. Jų įdaras lieka pusiau žalias, todėl salmonelės bei jų toksinai ne tik nespėja žūti, bet dar ir pasidaugina. Neretai salmonelioze užsikrečiama suvalgius torto, pyragaičių, kremo, kuriems pagaminti naudojami žali kiaušiniai.

Tačiau salmonelioze užsikrėsti galima ir per įvairias gyvūnų fekalijomis užterštas daržoves. Bet termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės jame žūva.

Maistą gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudoję tualetu. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve liečiasi su žaliu.

Kadangi salmonelės gali būti randamos namų augintinių (kačiukų, šuniukų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, todėl užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jų išmatomis. Taip galima užsikrėsti ir nuo kitų naminių gyvūnų. 
 


Į viršų