2015-01-23 13

D. Jakutienė: „Jeigu įtariate, jog gautas pinigas padirbtas, iš karto kvieskite policiją. Banknoto pirkėjui negrąžinkite, atvykusi policija išsiaiškins. Arba galite pinigo nepriimti ir žmogui pasiūlyti eiti apsiprekinti kitur“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Diana JANUŠAITĖ
Vakar Šiaulių centrinėje turgavietėje Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai susitiko su prekybininkais dėl padirbtų eurų prevencijos. Pareigūnų vykdomoje akcijoje buvo skatinama neprarasti budrumo, akylumo, atidžiai stebėti, kokius banknotus gauna, kad nebūtų apgauti. Iš pradžių į susitikimą prekybininkai rinkosi nedrąsiai, tačiau vėliau, išklausę pareigūnų pranešimus, uždavė jiems aktualius klausimus.

Aiškino, kaip atskirti eurus
„Šia akcija siekėme skatinti piliečių sąmoningumą, kad į apyvartą nepatektų padirbtų pinigų. Ne paslaptis, jog daugiausiai padirbtų eurų į apyvartą patenką būtent iš mūsų turgaviečių. Todėl skleidžiame informaciją, kad piliečiai neliktų apgauti“, – sakė Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės grupės vyresnioji specialistė Danutė Jakutienė.
Iš kur į apyvartą patenka padirbtų pinigų, nėra tiksliai nežinoma, tačiau numanoma, jog jie atkeliauja iš kitų Europos šalių. Taip pat neatmetama galimybė, jog eurai padirbinėjami Lietuvoje. Specialistės teigimu, dažniausiai padirbinėjami 20, 50 eurų banknotai, o jų kokybė tokia gera, kad originalų nuo padirbtų sunku atskirti net ekspertams.
„Ar padirbti pinigai į apyvartą išėjo iš bankomatų, neaišku, nes mūsų piliečiai moka gudrauti arba tiesiog nežino, kaip atsikratyti padirbtų pinigų. Todėl raginame juos išlikti sąmoningus ir padirbtą banknotą pristatyti policijai. Už tai jų tikrai niekas nebaus“, – aiškino pareigūnė.
Susitikimo metu D. Jakutienė pasakojo, jog lengviausia originalų banknotą nuo padirbto atskirti jį pačiupinėjus: padirbtas pinigas nečiuža, tuo tarpu tikras, pagamintas iš medvilnės – čiuža. Nominalo hologramą kreipiant į vieną pusę turi išryškėti to nominalo skaitmuo, tai yra, 20, 50 ir kiti skaičiai, o kitą pusę kreipiant – euro ženklas. Beje, reikia atkreipti dėmesį į banknoto nugarėlėje užrašytą banknoto serijos numerį. Jeigu keleto banknotų serijos numeriai vienodi – tai jau kažkas negerai.
Taip pat pažvelgus į banknotą prieš šviesą, viršutiniame kairiajame banknoto priekinės pusės kampe ir viršutiniame dešiniajame banknoto antrosios pusės kampe yra išdėstyti fragmentai. Jie pakreipus prieš šviesą tiksliai susijungia ir sudaro nominalo skaičių.
„Jeigu įtariate, jog gautas pinigas padirbtas, iš karto kvieskite policiją. Banknoto pirkėjui negrąžinkite, atvykusi policija išsiaiškins. Paaiškėjus, jog pinigas nepadirbtas jis bus grąžintas pirkėjui. Arba galite pinigo nepriimti ir žmogui pasiūlyti eiti apsiprekinti kitur“, – pataria D. Jakutienė.

Prekybininkai bijo likti apgauti
Pakalbinus prekybininkus, paaiškėjo, kad jie labiausiai baiminasi, jog policijai pristatę padirbtą eurą už tai nebūtų nubausti patys.
„Jeigu aš padirbtus pinigus nunešiu į policiją, tai jie mane užtampys savo klausimais, iš kur juos gavau, arba dar blogiau – dėl visko apkaltins mane pačią. Todėl geriau jau gautą banknotą suplėšyti“, – prasitarė šiaulietė.
Tuo tarpu vyresnioji specialistė sako, kad jokiu būdu pinigo plėšyti negalima, geriau jį nunešti į banką ar atiduoti policijai.
„Jeigu jaučiate, jog jus apgavo, kreipkitės į policiją. Tuomet bus pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl pinigų padirbinėjimo ir galiausiai tikrieji nusikaltėliai bus išaiškinti“, – ramino šiaulietė.
Taip pat prekeiviams kilo klausimas, ar specialus pieštukas tikrai padeda atskirti netikrą pinigą nuo originalo.
D. Jakutienė atsakė, kad pieštukas padeda atpažinti tik pačios kupiūros popierių: „Žinoma, jie šiek tiek padeda, bet vandens ženklų neatskiria. Geriausia patiems būti akyliems ir iš anksto pastudijuoti, kaip tikras euras turi atrodyti.“
Tuo tarpu pats kainų konvertavimas iš litų į eurus prekybininkams didelė rūpesčio nekelia. Anot jų, neskubant ir pasinaudojus skaičiuotuvu apskaičiuoti grąžą nesunku.
„Dirbame iš lėto, neskubame, todėl ir neapsirinkame. Be to, pastaruoju metu turgus tuščias, žmonės bijo pirkti, todėl nėra ką skaičiuoti. Žinoma, suskaičiuoti grąžą ne visiems lengva, bet ką padarysi, atgal kelio nebėra“, – atviravo prekybininkė.

2015-01-23 14

Prekybininkai bijo, kad už padirbtą eurą nebūtų nubausti patys.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų