Šiaulių miesto savivaldybės vadovai žadėjo, kad daugiau nei dvi savaites vėluojančios auditorių išvados dėl TAFISA žaidynių turėtų būti paskelbtos jau šią savaitę. Auditoriai išvadas pateikia dalimis, tad kol nėra visumos, nieko komentuoti negali, sako Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius. Gavus visas išvadas, pažadėta jas pristatyti viešai.

Mindaugas LAURINAITIS
Pasak mero Justino Sartausko, daugiau nei milijoną litų siekianti skola regiono įmonėms gali būti tiesiog nurašyta verslo rizikai jeigu paaiškės, kad kaltų nėra. Meras leido suprasti, kad verslininkai turėjo įvertinti riziką prieš imdamiesi teikti paslaugas ar prekes žaidynėms. Nemažų nuostolių patyrusios įmonės gali likti nieko nepešusios, nors prieš žaidynes valdžia kalbėjo atvirkščiai, neva žaidynės skatins verslą. Panašu, kad ir kaltų neskubama ieškoti.
„Jeigu matysim, kad nukrypimai nuo sąmatos buvo objektyvūs ir kaltų nėra, nurašysim skolą į verslo riziką. Jeigu vis dėlto organizatoriai nesuvaldė finansų, taikysim atsakomybę, galbūt prašysim pinigų iš Vyriausybės arba diskutuosim miesto Taryboje, tačiau, ką daryti, žinosim tik gavę visas išvadas“, - pirmadienį teigė J. Sartauskas.

Daugiabučių renovacijoje daug neaiškumų
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius neseniai sudarė viešojo pirkimo komisiją, kuriai pavesta rasti, kas galėtų parengti daugiabučių namų pastatų energetinio efektyvumo didinimo programą ir konsultuotų daugiabučių namų gyventojus. Rengiamasi antrajam daugiabučių namų renovacijos etapui, kuris turėtų startuoti po dviejų mėnesių. Pirmasis etapas jau prasidėjo, Šiauliuose atrinkta aštuoniolika daugiabučių, kurie reikalauja daugiausia energijos šildymo.
Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius sako, kad sulaukta trijų skundų, kuriuos parašė į pirmąjį etapą nepapuolusių daugiabučių namų gyventojai. Pats renovacijos procesas kelia daug neaiškumų, viskas vyksta dideliu tempu, teigia valdininkas.
„Daug neaiškių ir neišbaigtų dalykų, bet jei viską reikėtų išsiaiškinti, programa nepajudės dar metus. Viskas vyksta dideliu tempu. Gerai tai, kad pirkimus darysime per Centrinę pirkimų organizaciją, taip bus greičiau ir atsakomybės mažiau“, - teigė V. Damulevičius.

Valdininkai stengiasi sujungti kuo daugiau įstaigų
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius pirmadienį žurnalistams prasitarė, kad pasigenda valdininkų parengtų projektų palaikymo iš politikų pusės. Jo nuomone, būtų idealu, jeigu valdininkai paruoštų būtinus sprendimus, o Taryba juos patvirtintų. Dabar situacija, anot valdininko, yra tokia, jog dauguma rezonansinių klausimų yra užgniaužiami pirminiame etape. Šiais metais nepavyksta parengti priemonių plano.
„Turiu tam tikrų siūlymų, kalbant bendrai, ne tik apie pradines mokyklas. Administracija parengtų sprendimus, o Taryba svarstytų ir spręstų, ar tinkamu keliu einama, ar netinkamu. Kai kurie sprendimai dėl politinių sumetimų pradiniame etape yra užgniaužiami. Yra tokių klausimų, dėl kurių reikėtų ypač pasverti, dėl tų pačių mokyklų, juk galima sužlugdyti mokyklą net nepriėmus sprendimo. Turime stalčiuje prisidėję planų, kažką reikia daryti, miestas negali nieko nedaryti“, - kalbėjo V. Damulevičius.
Pasak jo, administracija šiais metais daug padarė – bus prijungtos įvairios įstaigos: poliklinika, sporto mokykla, socialinė įstaiga. Bet planai sujungti švietimo įstaigas stringa. Pradinių mokyklų jungimo prie progimnazijų klausimas įstrigęs, ieškoma išeičių.
Aiškesnė situacija su neformaliojo ugdymo centrais. Tarybai praėjusiame posėdyje teiktas sprendimas prie Šiaulių jaunųjų turistų centro prijungti Jaunųjų gamtininkų ir Jaunųjų technikų centrų administracijas. Tačiau posėdyje klausimas net nebuvo svarstytas. Dabar kalbama, kad neformaliojo ugdymo centrai būtų prijungti prie Moksleivių namų.
„Administracija tai siūlė pirminiame variante. Su tuo dabar ir eisime. Prie Moksleivių namų jungsime neformaliojo ugdymo centrus, jų vadovai liks skyrių vedėjais“, - kalbėjo V. Damulevičius.

Į viršų