03
Kuprinių svėrimo akcijos metu nustatyta, jog atšvaitus prie kuprinės segi tik trečdalis penktokų ir kiek daugiau nei dešimtadalis aštuntokų.
Dianos GEDMINIENĖS nuotr.



Lina ABROMAVIČIENĖ


Paskutiniąją rugsėjo savaitę Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vykdė kuprinių svėrimo akciją „Kiek sveria penktokų ir aštuntokų kuprinės“. Akcijos metu, pasak Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistės Dianos Gedminienės, aplankyta septyniolika Šiaulių miesto bendrojo lavinimo mokyklų ir pasvertos 1 820 mokinių kuprinės.  

Sunkiausia kuprinė – 9 kilogramai
„Suskaičiavus visus duomenis paaiškėjo, jog vieno mokinio kuprinė vidutiniškai svėrė 4 kilogramus ir 120 gramų. Užfiksuotas ir mažiausias kuprinės svoris – 800 gramų. Labiausiai nustebino sunkiausia kuprinė, kuri svėrė net 9 kilogramus, nors idealaus svorio kuprinė neturėtų būti sunkesnė nei dešimtadalis vaiko kūno masės“, – sako D. Gedminienė. Svorio standartus atitinkančias kuprines, anot D. Gedminienės, nešioja tik pusė akcijoje dalyvavusių penktokų.

Per sunki kuprinė kenkia sveikatai
Tikrindami, kiek sveria mokinių kuprinės, akcijos organizatoriai norėjo atkreipti ne tik mokinių, bet ir jų tėvų dėmesį, kad per didelis kuprinių svoris gali pakenkti vaikų sveikatai.
„Dėl per sunkių kuprinių atsiranda laikysenos sutrikimų. Vaikui gali pradėti skaudėti kaklą, pečius, nugarą, apsunksta kvėpavimas“, – aiškino D. Gedminienė.
Sverdamos kuprines mokyklų visuomenės sveikatos specialistės pastebėjo, jog kai kurie mokiniai kuprinėse nešiojasi visos savaitės vadovėlius, buteliukus su geriamuoju vandeniu, sportinę aprangą, striukes, vyresnės mergaitės – ir kosmetikos priemones.
Lyginant berniukų ir mergaičių nešiojamas kuprines, paaiškėjo, kad mergaitės labiau mėgsta kuprines su viena rankena, o berniukai mieliau renkasi tradicines – būtent tokias, kokias ir rekomenduojama nešioti.

Į viršų