2013-05-20 07

Šiaulių gydymo įstaigų vadovai tikina, kad kol kas jokių drastiškų sprendimų nesiima.
Redakcijos archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Pastaruoju metu šalyje vis pasigirsta nerimo signalų iš medikų – esą taupant lėšas jie yra verčiami eiti nemokamų atostogų. Tuo metu Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis atremia opozicijos kaltinimus, jog dėl darbo užmokesčio medikams fondo sumažėjimo gydytojai verčiami išeiti nemokamų atostogų ir sako, jog tam nėra jokio pagrindo, o Šiaulių gydymo įstaigų vadovai tikina, kad kol kas jokių drastiškų sprendimų nesiima.

Kreipsis į ministrą
Reaguodamas į medikų signalus, kad juos gydymo įstaigų administracija verčia imti neapmokamas atostogas, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys teigia, kad tokia situacija susiklostė dėl neapgalvoto Vyriausybės sprendimo didinti minimalią mėnesio algą, esą dėl to savivaldybėse, biudžetinėse įstaigose, taip pat ir medicinos įstaigose, pristigo lėšų darbuotojų atlyginimams. Be to, pasak parlamentaro, prie tokios situacijos privedė ir Vyriausybės sprendimai, kai medicinos įstaigoms pirmąjį metų pusmetį vidutiniškai 10 proc. buvo sumažintas biudžetas, žadant, kad antrąjį pusmetį jis bus atkurtas į praėjusių metų lygį panaudojant Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų rezervą. Anot R. J. Dagio, akivaizdu, kad medicinos įstaigoms trūksta lėšų ir jos priverstos taupyti darbuotojų atlyginimų sąskaita, skelbia ELTA. Seimo narys ketina kreiptis į sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį, klausdamas, kokios yra darbuotojų išleidimo nemokamų atostogų priežastys ir kokiose dar ministerijos kontroliuojamose gydymo įstaigose, be Santariškių klinikų, tai daroma.

Kaltinimus atmeta
Tuo metu sveikatos apsaugos ministras tokius faktus neigia. Ketvirtadienį Seime vykusioje Vyriausybės valandoje V.P. Andriukaitis sakė, jog praėjusi Vyriausybė paliko tragišką padėtį sveikatos apsaugos sistemoje, o visos ligoninės metus baigė skolomis, o nemokamai atostogauti medikai nevaromi.
„Nėra jokio pagrindo atleidinėti žmonių ar varyti juos nemokamų atostogų. Dėl to prieš dvi savaites buvo priimtas Trišalės tarybos pareiškimas, kurį aš asmeniškai pasirašiau ir išsiunčiau visoms ligoninėms“, - su kaltinimais nesutiko ministras. Tai, kad medikai yra priverstinai varomi nemokamų atostogų, patvirtino ir konservatorė Irena Degutienė, kuriso vyras dirba vienoje iš gydymo įstaigų.
„Aš asmeniškai žinau, jog medikams tikrai priverstinai siūloma eiti nemokamų atostogų“, - tvirtino buvusi Seimo Pirmininkė.

Atlyginimų nemažins
Šiaulių centro poliklinikos vyriausiasis gydytojas Mindaugas Maželis sako, kad gydymo įstaigų situacija, sumažinus skiriamą biudžetą, nėra gera, tačiau dėl to priverstinai gydytojų leisti neapmokamų atostogų nereikės.
„Mes taupome, kad išvengtume tokių nesklandumu. Stengiamės nedaryti bereikalingų investicijų, kad nenukentėtų darbuotojai. Dabar belieka laukti Vyriausybės sprendimų, kad vėl viskas sugrįžtų į savo vietas ir sumažintą skiriamą biudžetą jau antrąjį pusmetį sugrąžintų į buvusį lygį“, - sako M. Maželis.

Dirba pelningai, taupyti nereikia
Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Pranas Andruškevičius sako, kad jokių sunkumų gydymo įstaiga nepatyrė, nors ir skiriamas biudžetas sumažėjo. „Dar prieš naujuosius metus visiems darbuotojams išmokėjome premijas, tad gyvename tikrai gerai. Šiuo metu turime – apie 100 000 litų. Tai daugiau, nei buvo numatytas pelnas, tad net ir kam paskolinti galime“, - šmaikštauja P. Andruškevičius.
Įstaigos vadovas įsitikinęs, kad kiekviena gydymo įstaiga gali rasti ir kitų būdų, kaip uždirbti pinigų ir išvengti bet kokių permainų. „Neturime jokių problemų, todėl nemažinsime nei algų, nei versime eiti nemokamų atostogų, o einantiems pailsėti – laiku išmokėsime atostoginius“, - sako P. Andruškevičius.

Neapmokamų atostogų neis
Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos vedėjas Antanas Lukošaitis ne kartą yra viešai sakęs, jog gydytojo darbas nėra tinkamai įvertinamas, nes už jį mokama labai mažai. Tačiau gera žinia, kad Respublikinėje ligoninėje medikai nebus verčiami eiti neapmokestinamų atostogų. „Šiuo metu mes neapmokamų atostogų neisime. Įstatymiškai tokia galimybė visiems yra, tad jei žmogus nori, gali ir atostogauti ir neapmokamai. Algos mūsų įstaigoje seniau buvo kiek sumažintos, tačiau dabar jokių papildomų mažinimų nėra, todėl neturime dėl ko nerimauti“, - teigia A. Lukošaitis.

Į viršų