2013-02-20 14

Tikimasi, kad derybos su Šiaulių banku truks apie savaitę.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Pirmadienį Lietuvos banko valdyba Ūkio banką pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją. Atsižvelgusi į laikinojo administratoriaus Adomo Ąžuolo Audicko pateiktą išvadą bei pasiūlymus dėl Ūkio banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo, Lietuvos banko valdyba taip pat nutarė šio banko turtą, teises, sandorius ir įsipareigojimus perduoti kitam Lietuvoje veikiančiam bankui - Šiaulių bankui. Tikimasi, kad derybos su Šiaulių banku truks apie savaitę. Iki to laiko Ūkio bankas negalės vykdyti jokių operacijų, visi pinigai liks įšaldyti. Jei derybos nepavyks, Lietuvos banko valdybai teks vėl laužyti galvas ir spręsti Ūkio banko likimą.

Kiek truks derybos – nežinia
Šiaulių banko vadovai nėra tikri, kad derybas dėl Ūkio banko gerosios dalies perėmimo pavyks baigti per savaitę. Tokių lūkesčių turi Lietuvos banko vadovai.
Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda antradienį žurnalistams teigė, kad sunku ką nors žadėti, nes banko vadovai dar nėra matę Ūkio banko turto vertinimo ataskaitos.
Jis priminė, kad Šiaulių bankas su Ūkio banko laikinuoju administratoriumi A. Ą. Audicku derasi tik dėl sveikosios Ūkio banko dalies perėmimo. Apie banko dalies pirkimą kalba neina. Todėl Šiaulių bankui šio projekto kaštai neturėtų būti labai dideli.
Tam, kad perimtų Ūkio banko dalį, Šiaulių bankui teks stiprinti savo bazinį kapitalą. Kokia dalimi, A. Šiugžda neatskleidžia. Anksčiau buvo kalbama, kad kapitalo stiprinimui gali prireikti apie 70 mln. litų.
Praėjusią savaitę penktadalį Šiaulių banko akcijų valdantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas patvirtino galimybę suteikti paskolą Šiaulių banko kapitalo bazei sustiprinti. Bankas jau pateikė Konkurencijos tarybai prašymą įsigyti dalį Ūkio banko turto ir įsipareigojimų bei Ūkio banko antrines įmones „Ūkio banko lizingas“, gyvybės draudimo bendrovę „Bonum Publicum“, įmonę „Sporto klubų investicijos“.

Domėjosi seniai
Kalbos, kad Šiaulių bankas domisi Ūkio banku, sklido jau senokai. Derybos dėl bankų sujungimo vyko jau pernai, tačiau jos nepavyko. Kodėl taip atsitiko, A. Žiugžda atsisakė komentuoti.
Jis kartojo, jog tikisi, kad šįkart derybos baigsis sėkmingai ir Šiaulių bankas perims sveikąją Ūkio banko dalį. Kokio ji yra dydžio, Šiaulių bankas taip pat nežino.
Lietuvos banko valdyba pirmadienį nutarė atšaukti Ūkio banko veiklos licenciją ir pradėti derybas su Šiaulių banku, kad šis perimtų gerąją Ūkio banko dalį - turtą, teises, įsipareigojimus, patikimus klientus ir indėlininkų pinigus.
Pagal įstatymus, žmonės per 20 darbo dienų galės atsiimti savo indėlius, tačiau Lietuvos bankas tikisi, kad to nereikės ir žmonių pinigai pateks į Šiaulių banką.
Pasak laikinojo Ūkio banko administratoriaus A. Ą. Audicko, buvo pasirinktas valstybei pigiausias variantas.

Indėlių klausimą spręs finansų ministras
Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius su Ūkio banko indėliais susijusius klausimus paveda spręsti finansų ministrui Rimantui Šadžiui.
Apdrausti Ūkio banko klientų indėliai siekia apie 2,7 mlrd. litų. Perduodant šiuos įsipareigojimus bei „gerąjį“ Ūkio banko turtą „Indėlių ir investicijų draudimui“ prie sandorio finansavimo gali tekti prisidėti apie 800 mln. litų.
„Manau, kad finansų ministras šitą problemą išspręs artimiausiu metu. Gyventojai neturi pajusti jokių sunkumų. Indėlių draudimo fondas kiekvieną mėnesį pasipildo nuo 15 iki 17 mln. litų. Jeigu reikės pasiskolinti trumpalaikiame procese iki 800 mln. litų, tai tas kelias bus pasirinktas, bet po to per Indėlių draudimo fondą bus tos lėšos atstatomos iždui“, - antradienį po Politinės tarybos posėdžio kalbėjo Ministras Pirmininkas paklaustas, iš kur Vyriausybė gaus minėtus 800 mln. litų.

Pagal ELTA ir „Šiaulių naujienų“ informaciją parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų