Aušra LAURINKIENĖ
Kovo 27-28 dienomis mūsų mieste vyks velykinis atrankinis šeimų krepšinio turnyras 5x5 Kazimiero Budrio taurei laimėti, kuriame savo jėgas galės išbandyti tėvai, vaikai, anūkai, pusbroliai, seneliai – svarbu, kad komandą jungtų bendras giminystės ryšys.


Misija – populiarinti šeimų krepšinį

Viso to sumanytojas – per Lietuvos miestus ir miestelius su šeimų krepšinio turnyru nuolat keliaujantis, kovo 15-ąją 74-ąjį gimtadienį švęsiantis Lietuvos krepšinio čempionas, veteranų pasaulio vicečempionas bei Europos čempionas Kazimieras Budrys. Jo pasiekimų sąraše – ne tik šie titulai. 1962 metais krepšinio mylėtojas tapo SSD „Žalgiris” čempionu, po metų trečiojoje Lietuvos spartakiadoje iškovojo sidabro medalį, daugybę kartų dalyvavo pasaulio senjorų krepšinio čempionatuose, 1998 metais jis tapo Lietuvos krepšinio veteranų čempionu, o 1999 ir 2000 metais pelnė šalies vicečempiono vardą. K. Budrys - šeimų ir veteranų krepšinio Lietuvoje labdaros fondo tvarkytojas. Jo iniciatyva įsteigtas Klaipėdos krepšinio veteranų klubas „Neptūniečiai”.

Anot paties šeimų krepšinio turnyrų rengėjo, jo misija -  populiarinti šeimų krepšinį. Būtent todėl jis ir pradėjo vykdyti šias varžybas įvairiuose miestuose ir miestelius. Dažniausiai šie turnyrai būna skirti tam tikroms datoms paminėti - Kalėdoms, Velykoms, Vasario 16-ajai, Kovo 11-ajai ir pan.).

Jau šį mėnesį Šiauliuose vyksiantį velykinį krepšinio turnyro organizavimą K. Budrys perleido „Saulės” sporto mokykloje treneriais dirbantiems Jūratei ir Arūnui Kačerauskams.

Laukiama ir Arvydo Sabonio šeima

Šiais metais tarptautinis šeimų krepšinio turnyras K. Budrio taurei laimėti vyks jau 34-ąjį kartą. Rengėjas džiaugiasi, kad vis daugiau ir daugiau šeimų krepšinio komandų nori jame dalyvauti. „Kitais metais turnyras bus jubiliejinis – 35-tasis. Šeimų krepšinio turnyrų pagrindinis tikslas – kad kuo daugiau šeimų komandų Lietuvoje žaistų krepšinį. Šeima, tai brangiausias turtas, o žaidžiant krepšinį šeimoje ugdomos geriausios savybės – šeimos tvirtumas, kolektyviškumas ir pagaliau didėja gimstamumas, ko mums Lietuvoje trūksta”, - šeimų krepšinio turnyro informaciniui remėju tapusiam dienraščiui „Šiaulių naujienos” sakė K. Budrys.

Anot jo, turnyras jau tampa tarptautiniu, nes į jį kviečiamos šeimos ne tik iš Lietuvos: „Laukiame šeimų iš Rusijos, Suomijos, o ypač laukiama Arvydo Sabonio šeima iš Ispanijos,  kuri vis žada tapti šeimų krepšinio turnyro dalyviais”. Beje, pirmasis K. Budrio vardo šeimų turnyras įvyko, kai legendiniam krepšininkui buvo vos 11 metų.

Finale susitiks aštuonių šeimų atstovai

34-ojo šeimų krepšinio turnyro atrankinės varžybos vyks teritoriniu principu, o jų nugalėtojai, septynios Lietuvos šeimų ekipos ir viena iš užsienio, pateks į finalą.

„Jau nuo praėjusių metų pradėjau organizuoti šeimų turnyrus atskiruose miesteliuose. Jie taip pat bus organizuojami dideliuose miestuose ir bus  vykdomi kiekvienais metais, o atskirų turnyrų nugalėtojai pateks į taurės finalą. Ši sistema pradės veikti jau nuo šių metų”, - sakė per Lietuvos miestelius su šeimų krepšinio populiarinimo misija žengiantis Kazimieras Budrys.

Beje, toks turnyras jau antrus metus iš eilės vyko Vainute ir buvo skirtas žuvusio mokytojo A. Bartušio atminimui. Praėjusių metų kalėdinis turnyras šeimas subūrė Kelmėje, o visai neseniai - vasario 16-osios paminėjimo turnyras vyko Šeduvoje. Pasak K. Budrio, šiuose turnyruose dalyvavo po keturias šeimų krepšinio komandas. Dauguma jų - pirmą kartą.

Šiais metais per Klaipėdoje gegužės 28-30 dienomis Klaipėdoje vyksiančias finalines varžybas komandai, 2010 metais sulaukusiai šeimos pagausėjimo, bus įteiktas specialus iš stiklo pagamintas atminimo prizas. Tai bus tarsi savotiškas įsipareigojimas užaugusiam žaisti krepšinį šeimų komandoje.

Registracija – iki kovo 25 dienos

Organizatoriai jau kviečia šeimas, norinčias dalyvauti 34-ajame šeimų krepšinio turnyre K. Budrio taurei laimėti, el. pašto adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Jose dalyviai turėtų nurodyti, kuriam miestui komanda atstovaus bei atsakingo asmens telefono numerį. „Tikiuosi, kad dalyvaus ne tik senbuviai, bet ir daug naujų komandų”, - viliasi K. Budrys.

Informuojame, kad paraiškos bus priimamos iki kovo 25 dienos. Po to prasidės atrankos varžybos, o finalinis turnyras, kaip jau minėta, tradiciškai įvyks paskutinįjį gegužės savaitgalį Klaipėdoje. Jame vietą jau yra užsitikrinę praėjusių metų čempionai Kasparavičiai, atrankos dalyviai užims likusias septynias vietas.

2012 metais planuojamos pirmosios  Europos šeimų krepšinio pirmenybės


K. Budrys pasakojo, kad šiam šeimų krepšinio judėjimui koordinuoti nutarta įkurti Lietuvos šeimų krepšinio federaciją: „Šiuo metu jau ruošiami jos įstatai. Mūsų ateities vizija – įkūrus federaciją šeimų krepšinio turnyrus plėsti Europos ar pasaulio mastu. Šiais metais veteranų Europos pirmenybių metu, kurios vyks Zagrebe, bus svarstomas Europos šeimų krepšinio federacijos įkūrimo galimybės. Jos pagrindinė funkcija būtų organizuoti Europos šeimų krepšinio pirmenybės. Manau, kad pirmosios Europos šeimų krepšinio pirmenybės turėtų įvykti Lietuvoje 2012 metais. Lietuva turi būti laikoma ne tik krepšinio šalimi, bet ir kaip daugiausia šeimos krepšinį žaidžiančia šalimi pasaulyje”, - tikino šeimų krepšinio patriarchas.

 

Į viršų