2014-03-17 19

Buvę Gytarių mokyklos mokiniai pašiurpę – likimo valioje palikto pastato langai išdaužyti, išlaužytos durys.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ
Šiaulių jaunimui grįžus į gimtąjį miestą trumpam sustoja plakusi širdis. Štai buvęs Gytarių mokyklos mokinys po septynerių metų pertraukos aplankęs pastatą, kur kadaise mokėsi skaityti, rašyti, kur pametė savo pieninius dantis, kur lakstė ilgais koridoriais, neteko amo – vienos naujausių Šiaulių mokyklų pastato nebeįmanoma atpažinti. Šiaulių miesto valdžia patvirtina, kad šis pastatas dabar nebeatlieka jokių funkcijų, jis tiesiog stovi. Valdžios atstovai tikina, kad ateityje tokių pastatų atsiras vis daugiau ir daugiau.

Svajonės tapti sporto mokykla subliuško
„Esu buvęs Gytarių vidurinės mokyklos mokinys. Prieš septynerius metus dar myniau Kviečių gatvėje esančio pastato koridorius. Pamenu, tai buvo prestižinė mokykla. Kai pirmoje klasėje mama atnešė dokumentus, ne iš karto buvau priimtas. Buvo pareikšta, kad mūsų deklaruota gyvenamoji vieta yra per toli nuo naujai pastatytos Gytarių vidurinės mokyklos, todėl pirmiausia bus priimami arčau gyvenantys vaikai. O jų tada netrūko... Vis dėlto man pasisekė. Buvau priimtas, mokiausi visiškai naujame jaukiame, gražiai įrengtame pastate“, – prisiminimais dalijosi šiaulietis Darius.
Šiuo metu sostinėje įsitvirtinęs jaunuolis į gimtąjį miestą grįžta aplankyti savo tėvų. „Neseniai, kai buvau atvykęs aplankyti jų, susitariau susitikti ir su buvusiu klasės draugu. Lyg ir simboliškai nusprendėme susitikti prie buvusios mokyklos. Kai atskubėjau į sutartą vietą, netekau amo. Vaizdas lyg iš Maironio eilių „Pelėsiais ir kerpe apaugus...“ Kadaise baltumu spindėjusi mokykla dabar panaši į pelėsiais apgaubtą prisiminimą. Langai išdaužyti, durys išspardytos, sienos sugriuvusios, aplink pastatą – aukšti stagarai, kuriuose galvas iškišę alkoholinių gėrimų buteliai. Į susitikimą atbėgęs draugas informavo, kad šis pastatas apleistas jau seniai, kad čia ne tik jaunimas, bet ir benamiai randa prieglobstį. Žinote, net graudu pasidarė. Atrodo, dar taip neseniai girdėjau mokyklos administracijos kalbas, kad čia bus stipri mokykla, turinti du stadionus... Buvo planuota, kad mokiniai galės lankyti sustiprintas fizinio lavinimo pamokas. Žodžiu, buvo svajonė tapti sporto mokykla. Kaip matau, šiai svajonei nelemta išsipildyti. Belieka spėlioti, koks bus mano mokyklos likimas“, – svarstė šiaulietis Darius.

Pastatas nieko nesudomina
Šiaulių miesto savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Gytis Skurkis teigia, kad buvęs Gytarių mokyklos pastatas adresu: Kviečių g. 7, yra įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą. „Aš nemanau, kad tas pastatas yra apleistas. Jis paprasčiausiai nebenaudojamas. Stovi, ir tiek. Anksčiau mokyklai tekdavo iškęsti daugiau atakų. Buvo ir langai daužomi, ir durys plėšiamos. Tačiau visada suveikdavo signalizacija ir atvykdavo saugos tarnyba. Matyt, tie, kurie taip elgdavosi, pamatė, kad pastatas nėra paliktas likimo valiai, todėl suprato, kad nieko gero čia nenuveiks. Maždaug pusmetis, kai jokių signalų dėl pavojaus šiai mokyklai iš saugos tarnybų nesulaukiame“, – sakė jis.
Miesto valdžia svarsto, ką galėtų nuveikti su šiuo pastatu. Miesto nuošalyje pastatyta mokykla – labai didelė, jos suprojektavimas – ne itin patrauklus, todėl nei valdininkai, nei investitoriai šiuo namu „vaiduokliu“ nesusidomi. „Kokių nors minčių, kad patiems būtų galima naudoti tokį didelį pastatą, šiai dienai nėra. Jis iš tiesų yra labai didelis. Nelabai kokia vieta. Nėra paklausus projektas, nes pastato viduryje – sporto salė, aplink – klasės. Esame informavę Investicijų skyrių, davę visus to pastato duomenis. Gal atsiras kokių investitorių. Gal kokį prekybos centrą kas norės statyti...“ – svarstė G. Skurkis.

Pastatų „vaiduoklių“ daugės
Paklaustas, kas nutiks, jei vis dėlto niekas nesusidomės šiuo pastatu, Turto valdymo skyriaus vedėjas aiškino, kad jis greičiausiai bus nugriautas. „Jeigu ilgokai buvusio mokyklos pastato nepavyktų parduoti, galima parduoti nugriovimui, t. y., kai pastatą nugriauna, liekamąsias medžiagas pasiima ir palieka tą sklypą mums. Yra kita galimybė - parduoti su visu sklypu. Jei kas ateina, nusigriauna ir ką nors stato. Tačiau nepabandę parduoti buvusio mokyklos pastato kaip objekto, nedrįstame kitų žingsnių daryti. Jei būtų nuspręsta, kad reikia griauti, tokį sprendimą turėtų priimti miesto Taryba“, – aiškino G. Skurkis.
Pastaraisiais metais Šiauliuose be vaikų liko ir dar kelios mokyklos, tačiau jų likimas kur kas sėkmingesnis. Anot G. Skurkio, į Aukštabalio mokyklą maždaug iki 2015 metų iš centrinės miesto dalies „atsikraustęs“ Šiaulių apygardos teismas. Dainų pradinėje mokykloje vietą atrado sportininkai, Dubijos mokykloje – krepšininkai.
Tuo metu buvusiam Gytarių mokyklos pastatui atgimti iš naujo nepavyksta. „Žinoma, toks pastatas nepuošia miesto. Bet jūs pažiūrėkite, buvusioje Rytų Vokietijoje ištisi miestai tokie stovi. Juk dauguma gyventojų važiuoja į Vakarų pusę ir ten įsikuria. O pastatai lieka... Mums taip pat nereikia užmiršti, kad gyventojų mieste sparčiai mažėja. Tuo pačiu mažėja ir mokinių. Jei kažkada jų buvo 23 tūkst., dabar – 13 tūkst. Todėl ir mokyklų poreikio tokio nebėra. Tokių pastatų ateityje gali atsirasti ir daugiau. Čia mūsų nūdiena ir nieko nepadarysi“, – baigdamas pokalbį sakė Turto valdymo skyriaus vedėjas G. Skurkis.

Į viršų