Šio pastato pirmajame ir antrajame aukšte apsigyvens pagyvenę žmonės ir žmonės su negalia, o trečiame ir ketvirtame aukšte įsikurs žmonės su protine ir psichine negalia.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Lina JUREVIČIŪTĖ

Planuojamose Savarankiško gyvenimo namuose Rėkyvoje glausis ne tik senatvės sulaukę žmonės, bet ir žmonės, turintys protinę bei psichinę negalią. Miesto valdžia praėjusį ketvirtadienį pritarė tam, kad būtų planuojamas antrasis Savarankiško gyvenimo namų (Senelių namų) etapas, kurio metu  būtų įrengtos ir gyvenimui pritaikytos būsimųjų Senelių namų trečiojo ir ketvirtojo aukštų patalpos. Nors lėšų reikalingų projektui įgyvendinti planuojama gauti iš Europos Sąjungos, vis dėlto 15 procentų projekto vertės (apie 630 tūkstančių litų) teks sukrapštyti iš miesto biudžeto. Tiesa, ne iš šiemetinio, o iš 2011 metų.

Viršutiniai aukštai – žmonėms su psichine negalia

Planuodama Savarankiško gyvenimo namus, kuriuos jau dabar visi vadina Senelių namais, miesto valdžia seneliams buvo numačiusi tik pirmuosius du pastato, esančio Energetikų gatvėje 20A, aukštus. Keturių aukštų „Šiaulių energijai” priklausiusio pastato viršutiniai aukštai nebuvo suplanuoti. Todėl vasario 25 dieną vykusio miesto Tarybos posėdžio metu valdininkai prašė palaiminti projektą, kuriuo būtų įrengiami ir žmonių, turinčių psichinę bei protinę negalią, gyvenimui pritaikyti viršutiniai pastato aukštai.

Planuojama, kad pastato trečiojo ir ketvirtojo aukšto įrengimas kainuos apie 4,1 milijono litų. 85 procentus reikalingos sumos planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o 15 procentų lėšų (apie 630 tūkstančių litų) teks rasti miesto biudžete.

Komitetuose šį klausimą svarstę politikai sakė, kad 630 tūkstančių litų – gana didelė našta miesto biudžetui, tačiau projektą pristatę valdininkai pažymėjo, kad pinigėlių projektui reikės ne iš šių metų, o iš kitų metų biudžeto.

Pirmųjų aukštų rekonstrukcija prasidės rudenį

„Šiaulių naujienose” jau skelbėme, kad Rėkyvoje Energetikų gatvės 20A pastato pirmasis ir antrasis aukštai jau suplanuoti Senelių namams. Šių aukštų renovacija turėtų prasidėti rugsėjo mėnesį. Europos Sąjunga tam skyrė daugiau kaip 4 milijonus lėšų, apie 600 tūkstančių litų skirta iš miesto biudžeto.

Pirmajame ir antrajame aukšte galės įsikurti pagyvenę žmonės ir žmonės su negalia.

Vieno žmogaus išlaikymas – apie 1,2 tūkstančio litų per mėnesį

Projektą miesto politikams pristačiusi Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Rita Blauzdavičienė pažymėjo, kad iš viso čia galės įsikurti apie 80 žmonių. Jų aptarnavimui bus įsteigta maždaug 15 etatų.

Nors projektas bus baigtas dar negreit ir lėšų senelius bei žmones su psichine negalia aptarnaujančiam personalui išlaikyti reikės numatyti ne anksčiau kaip planuojant 2012 metų biudžetą, politikai nerimavo dėl papildomos naštos miesto biudžetui. Tačiau politikams buvo paaiškinta, kad savivaldybė ir dabar išlaiko Globos namus Trakų gatvėje. Įsteigus savarankiško gyvenimo namus, dabar veikiančių Globos namų gyventojai bus perkelti į naujuosius namus.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Rita Blauzdavičienė pažymėjo, kad vieno žmogaus išlaikymas Senelių namuose kainuoja išties nepigiai – apie 1,2 tūkstančio litų per mėnesį. Tačiau tai nereiškia, kad visus pinigus išlaikymui turės skirti Šiaulių miesto savivaldybė. Senelių namuose gyvenantys pensininkai atiduoda 80 procentų pensijos. Be to, savivaldybės dar gauna 936 litų dotaciją asmenims su sunkia negalia išlaikyti.

Senelių namuose - savų namų aplinka

„Šiaulių naujienose” jau aprašėme viešai pristatyto Rėkyvos savarankiško gyvenimo namų projektą. Prieš ketverius metus miesto vadovai sakė, kad pertvarkant pastatą bus įrengta apie 50 kambarių. Pagal projektą, prie kambarių bus įrengtos nedidelės virtuvėlės, prieškambariai, tualetai, dušai. Savarankiško gyvenimo namuose taip pat turėtų būti įrengta koplytėlė bei biblioteka. Šių namų gyventojus prižiūrės slaugytojos, dirbs socialiniai darbuotojai.

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja R. Blauzdavičienė jau tada sakė, kad naujieji savarankiško gyvenimo namai nuo dabartinių senelių namų skirsis tuo, kad čia gyvenantiems žmonėms bus sudaryta namų aplinka. Žmonės čia galės atsivežti savo daiktus, baldus.

Į viršų