Kęstučio PABIJUTO pieš. 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

„Iš karto supratau, kad posėdis bus trumpas, nes padėjo vieną butelį dviems“, - pasibaigus Šiaulių miesto tarybos posėdžiui pareiškė socialistas Mindaugas Stakvilevičius. „Karštis veikia“, - diagnozę kai kuriems posėdžio dalyviams nustatė gydytojas, liberalcentristas Gintaras Karalevičius.

O vienintelė gera žinia iš Miesto tarybos posėdžio - „ištroškusiems“, nes triukšmingi barai ir toliau pardavinės alkoholinius gėrimus visą parą.

Salėje – tik spektaklis

39 minutės. Tiek laiko vakar truko Šiaulių miesto tarybos posėdis. Būtų užtrukęs ir trumpiau, jei ne reglamente numatytas balsavimo laikas.

Meras Genadijus Mikšys greitakalbe bėrė sprendimų projektų pavadinimus. „Kas norite pasisakyti... Paklausti... Balsuojame“, - vos ne kleboniška intonacija „poteriavo“ miesto galva, neleisdamas įsiterpti.

„Kodėl mane ignoruojate?“ - kantrybė trūko paksininkui Alfredui Lankauskui, kuriam meras nesuteikė galimybės kalbėti.

„Aš jūsų kompiuteryje nematau“, - burbtelėjo meras.

„Susitvarkykite kompiuterį“, - ant visos salės pratrūko A. Lankauskas.

„Išsiaiškinkite po posėdžio“, - pasiūlė liberalcentristas Kazimieras Šavinis.

Tai buvo bene vienintelė  politikų „diskusija“ posėdžio metu, nes, kaip paaiškėjo, į salę Tarybos nariai susirenka tik balsuoti. Šaltinių teigimu, prieš posėdį įvyksta tikrasis posėdis, į kurį kviečiami ir opozicijos atstovai, su kuriais „nugludinami kampai“.

Išgelbėjo barus

Šiaulių miesto tarybos posėdžio išvakarėse Finansų ir ekonomikos komitetas siūlė prekybos alkoholiu laiką apriboti ne vienam liūdnai pagarsėjusiam „Žibutės“ barui, o visiems barams-parduotuvėms, dėl kurių skundžiasi gyventojai arba policijos pareigūnai yra užfiksavę incidentų, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai. Šiaulių miesto policijos viršininko pavaduotojas Ričardas Šiumberevičius pažadėjo iki posėdžio surinkti visą reikiamą informaciją.

Tokių triukšmingų, visą parą veikiančių barų Šiauliuose priskaičiuoti penki.

Tačiau Tarybos posėdžio metu politikams buvo pateiktas sprendimo projektas, kuriame – tik vieninteliam „Žibutės“ barui draudžiama alkoholiu prekiauti po 22 valandos. Apie komiteto rekomendaciją meras nutylėjo.

Kaip po posėdžio sakė  Tarybos sekretoriato vadovas Vaclovas Vingras, valdančioji koalicija nusprendė kol kas kitų barų darbo laiko neriboti.

Pavasario gatvės detalusis planas – vėl atmestas

Skandalais aplipusio naujo gyvenamųjų namų kvartalo Pavasario gatvėje detalusis planas (korupcija kaltinamų dviejų politikų byla iki šiol teisme) – vėl nepatvirtintas. Prieš detalųjį planą balsavo dauguma Miesto tarybos narių.

Tik posėdžio metu paaiškėjo, kad nuo politikų buvo nuslėpta svarbi informacija – speciali išvada dėl detaliojo plano baigė galioti jau prieš dvi savaites. Taigi sprendimo projektas Tarybai net negalėjo būti teikiamas.

Ir tai ne vienintelis Savivaldybės administracijos darbo brokas, paaiškėjęs posėdyje. Savivaldybės juristai Tarybos nariams komitetuose svarstyti pateikė vieną  sprendimo projektą, o posėdžio metu – jau pakeistu pavadinimu. Tai pastebėjo tik buvęs Savivaldybės administracijos vadovas, socialdemokratas Justinas Sartauskas.

Perkaito galvos

Vakarykščiame Tarybos posėdyje kantrybė net kelis kartus trūko valdančiosios koalicijos atstovui G. Karalevičiui. Politikas piktinosi atmestinai parengtais sprendimų  projektais, dar labiau supykdė tai, kad administracija atvirai kabina makaronus Tarybos nariams.

Replikuodamas po balsavimo kolegoms, kai šie turėsią laiko, G. Karalevičius pasiūlė  paskaityti aiškinamąjį raštą, kuriame dėstomi argumentai, kodėl reikia keisti Šiaulių asmens sveikatos priežiūros centro pavadinimą. Administracija įrodinėjo, kad suteikus pavadinimą Šiaulių miesto centro poliklinika pagerės medicinos paslaugos. „Kaip pakeitus pavadinimą pagerės paslaugos? Jūs kalbate netiesą. Pavadinimas ir paslaugos – dvi lygiagrečios tiesės. Tai aksioma“, - mokyklinius geometrijos pagrindus bandė priminti politikas.  Ir pakėlė rankas – nesiklausė nei valdininkai, nei Tarybos nariai.

„Matyt, vasaros karštis veikia“, - eilinį kartą replikavo Tarybos narys G. Karalevičius. 

Į viršų