Visus 45 parkelio medžius apjuosė plakatai, raginantys nelikti abejingus visus miestiečius ir pasipriešinti prieš šį medžių genocidą.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Zita KATKIENĖ

Ketvirtadienio pavakarę, po darbo, Dainų gatvės 104 namo ir Aido gatvės 31 namo gyventojai, paraginti kaimyno Vlado Misgirdo, susirinko bene didžiausio savo kaimyno Aido g. 33A namo... vietoje. Tiesa, šiandien „kaimynas” dar čia negyvena,  dar šioje vietoje auga parkelis - 45 medžiai, kuriuos patys gyventojai sodino ir beveik 33-ejus metus prižiūrėjo bei puoselėjo. Dabar, miesto valdžios sprendimu, šis parkelis bus kertamas, o šioje vietoje žada būti statomas daugiaaukštis gyvenamasis namas su komercinėmis patalpomis. Gyventojai surengė protesto akciją, kurios metu kiekvieną parkelio medelį apsupo plakatu su užrašu „Aš greit mirsiu! Vietoj manęs išdygs šis betonas!” Žmonės ragina viso miesto gyventojus dalyvauti birželio 9 dieną Savivaldybėje vyksiančiame detaliojo plano svarstyme ir drauge priešintis Savivaldybės savivalei parceliuoti žemę ir naikinti miesto žaliąjį veidą.

Slapta nuo gyventojų

Apie tai, kad Aido g. 33A bus statomas didžiulis gal net devynaukštis namas, aplinkinių  namų gyventojai sužinojo tik tada, kai jau buvo parengtas detalusis sklypo planas ir informacija apie tai paskelbta reklaminiame stende, įrengtame šalia gatvės. Tai sužinoję gyventojai buvo priblokšti, nes nė vieno iš jų nuomonės niekas neklausė.

Dainų  g. 104 namo bendrijos pirmininkė Eugenija Simaškevičienė  nedelsdama aplankė visus devynaukščio namo gyventojus ir klausė gyventojų nuomonės: ar jie norėtų, kad parkelio vietoje  išaugtų tikras monstras su didžiuliu prekybos centru, požeminiais garažais,  automobilių laikymo aikštelės.  Surinkta apie 300 gyventojų parašų, patvirtinančių, jog tokio monstro kieme niekas nenori.

Pirmiausia - dėl to, kad jis bus statomas prieš pat daugiaaukščio langus ir visą parą žmonės nė dienos šviesos nebematytų. Baiminamasi ir dėl to, kad statybų metu nukentės daugiaaukštis namas, kaip jau ne kartą buvo, kai šalia seno daugiabučio statomi nauji pastatai. Aido g. 31 namo pirmininkas Vytautas Nainys įsitikinęs, kad kalant  naujo daugiabučio polius, senojo pamatai ir  sienos ims skilinėti. „Dar ir nugriūti gali”, - baiminasi gyventojai.

Liepos mėnesį  bus 33-eji metai, kai šioje vietoje išaugo naujasis rajonas. Dažnas gyventojas ir gyvena nuo pat įkurtuvių. Senieji gyventojai pamena, kaip savo rankomis šalia namo sodino parkelį. Sodino noriai, nes anuometinė valdžia šią teritoriją, užimančią beveik 15 metrų nuo Dainų g. 104 namo, paskyrė prižiūrėti aplinkinių namų gyventojams. Žmonės sodino medžius, augino gėles, ravėjo darželius, pjovė žolę ir grėbė lapus - visais metų laikais nestigo parkelyje darbo.

Praėjusią  vasarą namo gyventojai nusprendė apgenėti kelių medžių šakas, nes jos užstojo langus. Netrukus sulaukė komisijos iš Aplinkos apsaugos departamento ir už kelių šakų nupjovimą buvo paskirta 2800 litų bauda. Gyventojai aiškino, kad tai - jų medžiai, nes jie patys juos ir sodino. Deja, sužinojo, kad sodino Savivaldybės žemėje, todėl medžiai yra Savivaldybės ir niekas tų medžių negali nei pjauti, nei genėti. Tiesa, komisija pagailėjo gyventojų ir nubaudė juos 300 litų bauda.

Gyventojai turi miškininko patvirtintą planą, kuriame nurodoma, jog visi parkelio medžiai - sveiki, todėl jų kirsti tikrai negalima.

Dabar - viskas galima

Nuo pat tos dienos, kai prie gatvės buvo pastatyta lentelė su informacija apie sklypo Aido g. 33A detaliojo plano koncepcija, žmonės sujudo aiškintis, kas čia vyksta. Nuskubėjo namo gyventojai į detaliojo plano svarstymą, vykusį gegužės menesį. Architektė Rasa Budrytė, parengusi detalųjį planą, žmonėms ir paaiškino, kas vyksta po jų langais. Žmonės sužinojo, kad iš 45 parke augančių medžių žadama išsaugoti tik 30 proc. Visa kita bus nukirsta. O namui nuo šiol priklauso prižiūrėti ne 15 metrų žemės, o 5 metrus.

Gyventojų, susirinkusių į detaliojo plano svarstymą, nuomonės niekas neklausė. 

Tad ketvirtadienio vakarą ir susirinko aplinkinių namų gyventojai į  parkelį ir surengė protesto akciją prieš tą savivalę, kurią Savivaldybė surengė po jų langais, kur UAB „Uneta”, atstovaujama Nekilnojamojo turto projektų grupės, esančios Kaune, ir ruošiasi vykdyti didžiulio pastato statybą.

Aplinkinių  namų gyventojai nuo mažo iki didelio ėjo aplink kiekvieną medį ir  klijavo skelbimus, raginančius visus dalyvauti birželio 9 dieną 10 val. Savivaldybės posėdžių salėje vyksiančiame šio detaliojo plano svarstyme. Žmonės viliasi, kad jų nuomonė bus išgirsta, o statyba - uždrausta. Juolab, kad kitoje gatvės pusėje yra laisvos vietos. Kodėl ten nestatomas namas? Kodėl lipama žmonėms ant galvų ir žudomi medžiai - žalioji miesto oazė, kurios mieste tikrai nėra per daug? 



Į viršų