Lina JUREVIČIŪTĖ
Antradienį apie 8 valandą ryto Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Šiaulių meteorologijos stoties termometrai rodė net 18,4 laipsnio šalčio. Staiga ir netikėtai spūstelėjęs šaltukas paralyžiavo miestiečių gyvenimą.
 Maždaug nuo septintos iki devintos valandos ryto mieste buvo tikra suirutė – automobilių negalintys užvesti ir į darbus vėluojantys šiauliečiai tūpčiojo aplink savo automobilius, skambino avarinėms tarnyboms, taksi firmoms ir kvietėsi pagalbos. Kiti skubėjo pasinaudoti viešuoju transportu, tačiau perpildyti mikroautobusai nebestojo stotelėse, žmonės grūdosi į autobusus. Bene vieninteliai, kuriuos tokia suirutė pradžiugino –  taksi firmų savininkai. Darbo jiems tikrai netrūko, o dienos pajamos išaugo maždaug trečdaliu. 
 
Kiemuose - keiksmažodžiai  ir burzgiantys automobiliai
 
Antradienį dar prieš septintą valandą ryto mieste kilo suirutė. Prie daugiabučių namų pikti ir besikeikiantys šiauliečiai burzgino savo automobilius, tačiau dažnas iš jų negalėjo savo transporto priemonės užvesti. Prasidarę variklio dangčius miestiečiai tūpčiojo aplink automobilius ir telefonu kvietėsi pagalbą. 
 
Prie vienų atvykdavo taksi ar draugų automobiliai, prijungdavo akumuliatoriaus įkrovimo laidus ir sėkmingai abu automobiliai išvažiuodavo, kiti šiauliečiai, taip ir nesulaukę pagalbos, skubėjo į artimiausią autobusų stotelę. Tačiau ir viešasis transportas buvo perpildytas. Mikroautobusai stotelėse nebestojo. O į sustojusi autobusą žmonės grūdosi kaip silkės. Tai tęsėsi maždaug iki devintos valandos ryto. 
 
Termometras rodė 18,4 laipsnio šalčio
 
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Šiaulių meteorologijos stoties viršininkė Vaida Šileikaitė „Šiaulių naujienoms” sakė, jog naktį į antradienį termometro stulpelis rodė 16-17 laipsnių šalčio, tačiau šalčiausia buvo apie 8 valandą ryto – žemiausia temperatūra siekė 18,4 laipsnio šalčio. 
 
„Peržiūrėjus pastarųjų metų duomenis galima pasakyti, jog toks staigus temperatūrų svyravimas – nebūdingas. Tačiau toks šaltis gruodį tikrai normalus ir galimas. Gal žmonėms šaltukas netikėtas dėl to, kad šiemet gruodis, palyginti su ankstesniais metais, šiltesnis. Normali gruodžio vidutinė paros temperatūra – 2,6 laipsnio šalčio, o šiemet per pirmąsias dešimt gruodžio mėnesio dienų vidutinė paros temperatūra buvo 2,2 laipsnio šilumos”, - sakė V. Šileikaitė. 
 
Praėjusį kartą staigų temperatūros kritimą Šiaulių meteorologijos stotis užfiksavo 2006 metų sausio mėnesį. Nuo 2006 metų sausio pradžios iki 18 dienos buvo maždaug 7-9 laipsniai šalčio, tačiau tų metų sausio 19-ąją temperatūra nukrito iki 23 laipsnių šalčio. 
 
Išaugusias pajamas skaičiuoja taksistai
 
Tačiau spustelėjęs šaltukas ne visiems sukėlė stresą. Padidėjusiais keleivių srautais, o kartu su jais - ir išaugusiomis pajamomis, džiaugiasi viešojo transporto ir taksi firmų atstovai. Antradienio popietę „Busturo” ir mikroautobusų firmų atstovai „Šiaulių  naujienoms” sakė dar nesurinkę informacijos apie padidėjusius keleivių srautus, tačiau neabejoja, kad keleivių buvo daugiau, nei įprastą dieną. 
 
Tuo tarpu taksi firmų atstovai sakė, kad keleivių srautas išaugo maždaug trečdaliu. Tiek pat padidėjo ir pajamos. 
 
Vienos iš Šiauliuose veikiančius taksi firmų vadovas Darius Klevinskas sakė, kad daugiausia iškvietimų sulaukė antradienio rytą nuo pusės septynių iki pusės devynių. 
„Normalu, kad spūstelėjus šaltukui automobiliai neužsiveda, todėl į darbus skubantys žmonės kvietėsi taksi. Dirbome visu pajėgumu, tačiau iškvietimų buvo daugiau, nei galėjome aptarnauti. Klientų prašėme palaukti 15-20 minučių. Žinoma, ne visi norėjo laukti, tačiau buvo taip, kaip buvo”, - pažymėjo D. Klevinskas. 
 
Taksi firmos direktorius sakė, jog antradienio rytą iškvietimų buvo maždaug trečdaliu daugiau nei įprastai. Maždaug trečdaliu išaugo ir tos dienos taksi firmos pajamos. 
Kitos taksi firmos direktorius Vytautas Karpas irgi sakė sulaukęs maždaug trečdaliu daugiau iškvietimų. 
 
„Per šalčius visada taip būna. Mums tai ne naujiena. Esame pasiruošę tokiems dalykams. Reikėtų pažymėti, kad taksi automobilius kviečia ne vien tik pervežimo paslaugoms. Dažnai žmonės prašo nuo taksi automobilio pakrauti jų automobilio akumuliatorius ar tiesiog užtempti mašiną. Jeigu tokia paklausa būtų kasdien, tikrai gerai gyventume”, - pasidžiaugė taksi firmos vadovas. 
 
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 
Į viršų