Galingais žingsniais į pasaulio teniso elitą besibraunantis dvidešimtmetis Ričardas Berankis Šiauliuose viešėjo vos kelias dienas, o šiandien išskrido į Vokietiją, kur dalyvaus paskutiniame šiais metais pasaulyje Teniso profesionalų asociacijos (ATP) „Challenger” serijos turnyre ant kiliminės teniso kortų dangos.
Aušra LAURINKIENĖ
 
Kelias dienas širdžiai mieloje Šiaulių teniso mokykloje treniravęsis pajėgiausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis šiandien jau išskrido į Vokietiją, kur dalyvaus paskutiniame šiais metais pasaulyje Teniso profesionalų asociacijos (ATP) „Challenger” serijos turnyre ant kiliminė teniso kortų dangos.
 
„Bandėme prisiminti, kada paskutinį kartą čia treniravomės” 
 
Pirmoji šalies teniso raketė gimtinėje – retas svečias, tad nieko nelaukdami vakar nuskubėjome į teniso mokyklą. Galingais žingsniais į pasaulio teniso elitą besibraunantis dvidešimtmetį radome uoliai besitreniruojantį su Dovydu Šakiniu. Nusiavę batus nedrąsiai lipame ant kiliminės dangos bei kurį laiką tyliai stebime tikslius talentingųjų tenisininkų judesius.
 
Netrukus antrasis Ričardo Berankio tėtis – treneris Remigijus Balžekas leidžia sportininkams kiek atsikvėpti. Prakaitas, žliaugęs jų veidais, rodė jaunuolių nuovargį, tačiau Ričardas Berankis mielai sutiko pabendrauti su žiniasklaidos atstovais.
 
Teniso raketės iš rankos nepaleidęs Ričardas Berankis kukliai šypsojosi prieš į jį atsuktas kameras ir sakė labai pasiilgęs Šiaulių teniso mokyklos: „Miesto nepasiilgau, tačiau bazės – labai. Čia viskas pažįstama, ant šios dangos praleista daug laiko. Vakar su Remigijumi bandėme prisiminti, kada paskutinį kartą čia treniravomės. Neprisiminėme. Gal prieš keletą metų...”
 
Baigia susigrąžinti sportinę formą
 
Šiauliuose Teniso profesionalų asociacijos (ATP) „Challenger” serijos turnyrui rengęsis sportininkas prisipažino nemėgstantis žaisti ant kiliminės dangos: „Šis turnyras bus paskutinis, kai žaisime ant tokios dangos. Ir čia jau reikėtų pakeisti kilimą į vadinamąją hardo dangą, nes nuo kitų metų ant kilimo bus draudžiama rengti turnyrus”, - pažvelgęs į Saulės miesto teniso mokyklos dangą sakė Ričardas Berankis.
 
Kelis mėnesius kankinusias ligas išsigydęs tenisininkas vis sunkiau pluša treniruotėse ir baigia susigrąžinti sportinę formą. Tenisininkas neseniai grįžo iš Vokietijoje vykusio ATP „Challenger Tour” serijos turnyro „Bauer Watertechnology Cup”, kurio prizų fondą sudarė 30 tūkstančių eurų ir jame kovas baigė jau pirmajame rate. Vienetų varžybose jis 6:3, 3:6, 4:6 pralaimėjo bendraamžiui iš Vokietijos, o dvejetų poroje su 23-ejų slovėnu Blažu Kavčičiumi 3:6, 4:6 nusileido dešimčia metų vyresniam švedui ir 24-erių metų britui.
 
Kalbėdamas apie pastarąjį pasirodymą, Šiaulių teniso mokyklos auklėtinis teigė, kad „koją pakišo” liga: „Nebuvau pasiruošęs taip, kaip norėjau. Be to, kovai ruoštasi ant „hardo”, o kovota ant kilimo. Dar nesu visiškai pasveikęs, tačiau šiandien iš Rygos išskrendu į Vokietiją, kur dalyvausiu 45 tūkstančių eurų prizinio fondo teniso turnyre. Kadangi tai bus vienos paskutinių kovų ant kiliminės dangos, su treneriu nusprendėme jam ruoštis Šiauliuose”, - sakė R. Berankis.
 
Turnyras Vokietijoje bus vienas iš trijų paskutiniųjų šiemet, tačiau ar po šių metų kovų pateks į ATP šimtuką, šiuo metu 117 vietą pasaulio reitinge užimantis sportininkas prognozuoti nesiryžo. 
 
Įsiminė ne pergalės, o mačai su profesionalais
 
Paklaustas, kaip vertina besibaigiančius metus, R. Berankis tikino, jog 2010-ieji jam buvo geri: „Nuo pat pirmojo turnyro iki Deviso taurės žaidimo kreivė ir rezultatai kilo į viršų. Po Deviso taurės mane palaužė virusas, tačiau po truputį atgaunu jėgas”.
 
Sportininkui paantrino ir teniso profesionalo treneris R. Balžekas: „Tenisą atstatyti pavyko greitai, tačiau fizinio pasirengimo būklė dar nėra pati geriausia. Fizinio pasirengimo treneris intensyviai dirba, treniruojamės... Tai juk ne pasaulio pabaiga. Dar liko trys turnyrai, kuriuose pasistengsime kuo geriau sužaisti”.
 
Įsimintiniausiomis pergalėmis R. Berankis, gerai pagalvojęs, įvardija Vimbldono ir US Open pirmųjų ratų pergales: „Vimblodono pergalę pasiekiau 20-ojo gimtadienio proga, - šyptelėjo sportininkas. - Įsiminė gal ne tiek kiek pergalės, kiek sužaisti mačai – su Jurgenu Melceriu, Felisijano Lopesu. Apskritai, šiemet buvo daug gerų mačų”.
 
Pretenduoja tapti ATP 2010 metų naujoku
 
R. Berankio progresas neliko nepastebėtas - Teniso profesionalų asociacija (ATP) įrašė lietuvį tarp pretendentų laimėti geriausio 2010 metų naujoko titulą. Pirmoji Lietuvos raketė per šį sezoną iš 320-osios pozicijos geriausių pasaulio tenisininkų sąraše buvo šoktelėjęs net iki 106-osios. Beveik
du mėnesius dėl ligų nežaidęs tenisininkas šiuo metu reitinge yra 117-as. R. Berankis šį sezoną taip pat pirmą kartą pateko į pagrindines „Didžiojo kirčio” serijos teniso suaugusiųjų varžybas, kur abu kartus – Vimbldone ir atvirajame JAV čempionate – nukeliavo iki antrojo rato. Nors visi lietuvio konkurentai pasaulio tenisininkų reitinge šiuo metu užima aukštesnes vietas, būtent R. Berankis per metus atliko įspūdingiausią šuolį – net per 214 vietų. 2010 metų naujoką išrinks patys tenisininkai, priklausantys Teniso profesionalų asociacijai (ATP).
 
„Šiaulių naujienų” paklaustas, kaip vertina galimybę tapti geriausiu ATP sezono naujoku, tenisininkas neslėpė, kad ši nominacija – labai džiugina: „Vien buvimas pretendentu tapti metų naujoku, jau yra didelis pripažinimas. Tada kitaip priima ir vertina kiti žaidėjai. Jeigu tapčiau ATP metų naujoku, tai būtų labai smagus įvertinimas”.
 
Mokslams dar bus laiko
 
Pasklidus žiniai, kad R. Berankio pėdomis sparčiai žingsniuojantis Dovydas Šakinis planuoja studijuoti Harvardo universitete, smalsaujame, kokie pirmosios šalies teniso raketės planai mokslo padangėje: „Mokslus baigti niekada nebus vėlu. Jiems visuomet bus laiko. Dabar siekiu profesionalo karjeros”.
 
Pasaulio profesionalų reitinge 1047–ąją vietą šiuo metu užimantį Dovydą Šakinį nuo studijų viename prestižiškiausių pasaulio universitetų skiria labai nedaug. Didždvario gimnazijos abiturientui tik reikia išlaikyti anglų kalbos testą, privalomą visiems, vykstantiems studijuoti į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV).
 
Anot R. Balžeko, Dovydui dokumentus dėl stojimo į Harvardą padėjo tvarkytis jo asistentas: „Džiugu. Harvardas yra Harvardas. O ir Šiauliams turėti tenisininką, kuris mokosi Harvarde – tas pats, kas mums su Ričardu patekti į penkiasdešimtuką, - juokėsi treneris. - Jeigu jam pavyks ten įsitvirtinti – neabejoju, kad pavyks pratęsti ir profesionalo karjerą. Ten dirba geri treneriai, vadovaujantys stiprioms komandoms. Dovydas – geras žaidėjas. Tikiu, kad Harvarde jis įgaus daugiau pasitikėjimo savimi”.

Trenerio Remigijaus Balžeko teigimu, kitų metų sezonas bus itin įtemptas.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
Į viršų