Mykolas DEIKUS

Generalinė prokuratūra Šiaulių apygardos vyriausiajam prokurorui pavedė išsiaiškinti, ar bendrovė „Rėkyva“ teisėtai eksploatuoja miesto pakraštyje esantį durpyną.

Į Generalinę prokuratūrą bei Seimo pirmininkę Ireną Degutienę kreipėsi šiaulietės visuomenininkė Irena Vasinauskaitė ir Nijolė Malakauskienė. Dėl Rėkyvos ežero su bendrove „Rėkyva“ jau ne vieneri metai kovojančios visuomenininkės prašė ištirti, ar durpynas eksploatuojamas teisėtai.

Dar 2009-ųjų vasarą vertindami gelmių išteklių apsaugą, Valstybės kontrolės auditoriai konstatavo, kad žemės iškasenų, tarp jų ir durpių, naudojimo ekologinių pasekmių valdymas iš esmės prasideda tik tuomet, kai detalią žemės gelmių išteklių žvalgybą atlikusios privačios įmonės bando gauti išteklių gavybos leidimus ir užsako gavybos poveikio aplinkai vertinimo studijas. Tokių išvadų objektyvumas gali kelti abejonių, nes jų atlikimą finansuoja verslininkai, kurie suinteresuoti, kad studijos būtų jiems palankios.

Šiaulių miesto savivaldybės užsakymu Lietuvos geologijos ir geografijos institutas 2007–2008 m. atliko studiją ir konstatavo, kad durpių kasyba kelia pavojų Rėkyvos ežerui, draustiniui, ir kelia kitus neigiamus ekologinius padarinius.

Be to, bendrovė „Rėkyva“ durpes iki šiol kasa be poveikio aplinkai vertinimo, nors Valstybės saugomų teritorijų tarnybos specialistai savo raštuose konstatavo, kad toks vertinimas privalo būti atliktas.

Prašyta ne tik apginti viešąjį interesą, bet ir išsiaiškinti, ar neapsieita be korupcijos.

Priimti procesinius sprendimus ir informuoti apie tyrimo eigą Šiaulių apygardos prokuratūra įpareigota iki vasario vidurio.

Į viršų