Šiaulių apskrities viršininko administracijos sekretorius Vytautas Simelis pastebi, jog apskrities reforma vyksta tik popieriuje, o nauji etatai kuriami Vilniuje.

 

 

Mykolas DEIKUS

Garsiai pažadėtas apskričių naikinimas sprogsta kaip muilo burbulas. Pirmosiomis ateinančių metų dienomis Šiaulių apskrities viršininko administracijoje nelieka dviejų departamentų. Tačiau realiai žmonės liks dirbti savo kabinetuose, prie savo darbo stalų. Vienintelis skirtumas – nurodymus gaus iš Vilniaus, kur perpumpuoti seni ir kuriami nauji etatai. Darbo neteks vos keletas žmonių, tarp kurių – apskrities vadovai.

Viršininko administracija virs biuru

Nors dabartinė šalies valdančioji dauguma plačiai skelbė, kad Lietuvoje naikinamos apskritys, realiai situacija klostosi priešingai.

Šiaulių apskrities viršininko administracijos sekretorius Vytautas Simelis pažymi, jog anksčiau žadėta panaikinti apskritis ir daugelį funkcijų perduoti savivaldybėms. Tačiau iš tiesų apskritys paliekamos ir formaliai naikinama tik viršininko administracija.

Apskrities viršininko administracijos Socialinių reikalų, švietimo ir kultūros departamento direktorius Jonas Bosas sako supratęs, jog naikinama Apskrities viršininko administracija ir drauge kuriama apskričiai valdyti skirta Regiono valdymo taryba, susidėsianti iš apskrities savivaldybių atstovų, įeinančių į dabartinę Šiaulių regiono plėtros tarybą. Jai aptarnauti bus kuriamas biuras ar sekretoriatas.

Keičiamos iškabos

Realiai darbuotojai lieka savo kabinetuose, dirbs prie tų pačių darbo stalų“, - sako Apskrities viršininko administracijos sekretorius V. Simelis.

Sausio pradžioje nuo Apskrities viršininko administracijos atskiriamas Civilinės saugos departamentas bei Teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros departamentas. Civilinės saugos departamentas prijungiamas prie Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Dirbti pas ugniagesius pereina visi šeši departamento darbuotojai. Anot V. Simelio, užuot mažinus etatus, šiuo atveju net bandyta padidinti.

Teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros departamento darbuotojų darbas nepasikeis. Skirtumas tik tas, kad nuo ateinančių metų pradžios jie taps tiesiogiai pavaldūs Aplinkos ministerijai. Žinoma, šiek tiek keisis ir pavadinimai, kitaip tariant – bus „reformuotos“ iškabos.

Vadeles perims Vilnius

Realiai, tik po kitomis iškabomis, išliks ir Apskrities viršininko administracijos žemės tvarkymo departamentas. V. Simelio žodžiais, savivaldybėms perduodama valdyti tik miestuose esanti žemė. Todėl dalis specialistų, kurie administravo miestuose esančias žemes, perduodami savivaldybių administracijoms. Jiems pasisekė mažiausiai, nes teks keisti darbo vietas.

Tačiau Vyriausybė į savo rankas perima visas rajonų teritorijose esančias žemes. Todėl Apskrities viršininko administracijoje dirbantys tarnautojai išsaugos savo darbo vietas. Pasikeitus iškaboms ant jų kabinetų durų keisis tik jų valdžia. V. Simelio žodžiais, kuriama nauja Nacionalinė žemės valdymo agentūra, kuri tik perims vadeles iš Apskrities viršininko administracijos.

Perduoda įstaigas

Daugiau pokyčių numatoma Socialinės rūpybos, švietimo ir kultūros departamente. Departamento direktorius J. Bosas jau žino, kad darbo jis neteks. Neaiškus ir dar vienos departamento darbuotojos likimas. Tačiau vienas etatas pereis Šiaulių savivaldybei – darbuotojo, kuris rūpinosi švietimo įstaigomis. Nes Savivaldybei ketinama parduoti dešimtį mieste veikiančių apskričiai pavaldžių švietimo įstaigų ir vaikų globos namus.

Apskrityje esantys vaikų globos namai atiteks savivaldybėms, o pensionatus bei Gestų kalbos vertėjų centrą perima Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Išliks ir valstybinė švietimo priežiūra, tik tiesioginiai vadovai nuo šiol sėdės Vilniuje.

Laukia badmetis

Kaip jau skelbta, Šiaulių apskrities ligoninė, prisijungusi Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninę bei Šiaulių apskrities psichiatrijos ligoninę, pereis į Sveikatos apsaugos ministerijos rankas. Apskrities priklausomybės ligų centras atiteks Šiaulių miesto savivaldybei.

Kol kas iki galo neaišku, kaip Miesto savivaldybei bus perduodamos švietimo, globos įstaigos, ir kaip jos bus finansuojamos. Kaip pastebėjo Šiaulių vicemerė Alma Javtokienė, perduodamų įstaigų laukia liūdni popieriai. Jeigu šios įstaigos savo biudžetus susiveržė penkiais procentais, tai Savivaldybei pavaldžios įstaigos savo biudžetus karpė žymiai daugiau, o darbuotojai buvo verčiami eiti nemokamų atostogų.

Etatai bus kuriami sostinėje

Šiaulių apskrities viršininko administracijos sekretorius V. Simelis pastebi, jog apskričių reforma yra ne kas kita, kaip galimybė naujų etatų steigti sostinėje. Kaip pavyzdys – naujai kuriama Nacionalinė žemės valdymo agentūra.

Paprasčiausiai vyksta centralizacija ir etatai kuriami Vilniuje“, - sako V. Simelis, kuris nemato jokio reformos ekonominio efekto.

Eis dirbti mokytoju?

Vis dėlto kai kurie apskrities vadovai darbo neteks. Tačiau jau kalbama, kad Šiaulių apskrities viršininkui Rimundui Domarkui, kuris vadovauja Regiono plėtros tarybai, ruošiama vietelė naujai kuriamoje struktūroje. Ne paslaptis, kad R. Domarkas – konservatorius, skirtingai nei socialdemokratai V. Simelis ir J. Bosas.

V. Simelis – su darboviete atsisveikins nuo ateinančių metų liepos pirmosios.

Kol kas, iki Naujųjų, stengiuosi negalvoti, ką veiksiu netekęs darbo. Biznio nesusikūriau, turtų nesusikroviau. Tikiuosi, kad žvaigždės ieškant darbo bus man palankios“, - sako V. Simelis ir prisipažįsta nenorįs sau kol kas gadinti nuotaikos mintimis apie ateitį. Politikas neatmeta galimybės grįžti į mokyklą mokyti vaikų, nes turi fizikos ir matematikos mokytojo diplomą. „Niekada negali sakyti ne. Manau, dar neužmiršau fizikos“, - juokiasi V. Simelis.

J. Bosas: pensininkai privalo ilsėtis

J. Bosas – dar vienas Apskrities viršininko administracijos tarnautojas, kuris nuo ateinančių metų vidurio neteks darbo. Tačiau naujo darbo neieškos, o jeigu kas ir pasiūlys – dar gerai pagalvos, ar priimti.

Esu jau garbaus amžiaus – ateinančiais metais išeinu į pensiją. Dėl dirbančių pensininkų esu kategoriškos nuomonės – atėjus pensijos laikui reikia ilsėtis, o ne dirbti. Tikiuosi, kad ir visoje Lietuvoje požiūris keisis, nes pensininkai dirba, o darbingo amžiaus žmonės priversti emigruoti“, - kalba J. Bosas.

Redakcijos archyvo nuotr.

Į viršų