Apgailėtinas ugniagesių situacijos piketai neišsprendžia. Tą pastebi Šiaulių apskrities ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Pocius.
Redakcijos archyvo nuotr.

 
Asta VOLKOVAITĖ
Šiaulių apskrities ugniagesiai gelbėtojai, žadėję nuo šio pirmadienio visi drauge eiti nemokamų atostogų, turės atsisakyti savo planų. Ugniagesiai valdžios į juos atsigręžti ruošiasi prašyti ir protestais.

Valdžios „nutrupinti” pinigai neišgelbėjo

Prieš gerą mėnesį Šiaulių ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga sunerimusi dėl skurdžios finansinės ugniagesių situacijos kreipėsi į Vyriausybę, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą bei Šiaulių rajono savivaldybės merą Algimantą Gaubą. Protestuodami prieš Vyriausybės nesirūpinimą kaimo vietovių gyventojų saugiomis gyvenimo sąlygomis ir nesolidarumą taupymo programoje ugniagesiai žadėjo nuo šio pirmadienio išeiti nemokamų atostogų. 45 ugniagesiams gelbėtojams to padaryti nepavyko ne dėl to, kad patys ugniagesiai būtų išsižadėję savo planų.

„Visą akciją sužlugdė rajono tarnybos viršininkas. Jeigu ugniagesiai būtų nėję į darbą, tos dienos jiems būtų laikytinos kaip pravaikšta. Užuot kažką pagerinę savo pirštus prikiša prie to, kad sužlugdytų akciją...” - piktinosi Šiaulių apskrities ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Pocius. Jo žodžiais, nors Šiaulių rajono savivaldybė ir rado ugniagesiams 60 tūkstančių litų, protestų nežadama atsisakyti – ne visi pinigai skirti ugniagesių atlyginimams išmokėti. 

Tokiu atveju, jeigu visi 45 nestatutiniai ugniagesiai būtų vienu metu išėję atostogų, gaisrus gesinti būtų likę tik Šiaulių ir Kuršėnų statutiniai pareigūnai.

Gaisrus gesina gaudami „minimumą”

Ugniagesių nuomone, dirbantieji jau nebegali sutaupyti daugiau nei jie yra atidavę valstybei. Jų žiniomis, dauguma Šiaulių apskrities savivaldybių priešgaisrinių tarnybų jau susimažino darbo užmokesčių koeficientus. Dabar savivaldybių priešgaisrinių tarnybų ugniagesiai vidutiniškai gauna apie 700-800 litų darbo užmokesčio. 

Šiaulių apskrities ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos atstovai teigia, kad  jau ne kartą kreipėsi į Seimo frakcijas, Vyriausybę, atskirus Seimo narius, politines partijas. Bet tai daug naudos nedavė.

Ugniagesių nuomone, jiems trūko politinės valios padėti išspręsti finansavimo klausimus arčiausiai jų visų esantiems savivaldybių priešgaisrinių tarnybų ugniagesiams.



Į viršų