Prokurorai aiškinasi, ar mero Genadijaus Mikšio žmonos artimiesiems neketinama permokėti už kapinėms paimamą žemės sklypą.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Šiaulių merui Genadijui Mikšiui šiuo metu – neramios dienos. Šiaulių apygardos prokuratūra tiria, ar Savivaldybė nesirengia permokėti už naujosioms kapinėms išperkamą žemę.

Už kapinių  žemę Savivaldybė skuba sumokėti beveik 9 milijonus litų.  Šimtai tūkstančių litų numatyta ir paties mero G. Mikšio žmonos mamai bei tetai.

Skundą  persiuntė Generalinė prokuratūra

Šiaulių apygardos prokuratūra jau kelios savaitės renka informaciją apie naujosioms miesto kapinėms pasirinktų sklypų vertinimą.

Žemės kainos Dausiškių kaimo apylinkėse, šalia naujojo miesto aplinkkelio, nustatytos remiantis 2008-aisiais atliktais žemės vertinimais. Pradžioje vienas aras įvertintas 1380 litų. Kiek vėliau, kilus ginčui su vieno sklypo savininku, kaina sumažinta iki 1230 litų.

Ištirti, ar žemės kainos nebuvo užaukštintos, Generalinės prokuratūros paprašė  Šiaulių pensininkų sąjūdis ir Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai Šiauliuose. Skundas persiųstas Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Ketinama atlikti dar vieną vertinimą

Šiaulių pensininkų sąjūdžio pirmininkas Kęstutis Kopūsta įsitikinęs, kad Savivaldybės palaiminta žemės kaina – prasilenkia su sveiku protu.

Opozicijos Šiaulių miesto taryboje atstovas, turto vertintojas Stasys Grigaliūnas jau anksčiau priekaištavo, kad žemė išperkama kainomis, nustatytomis dar prieš prasidedant ekonominei krizei. Jo teigimu, tuo metu, kai Savivaldybė pasirašinėjo sutartis su pretendentais, reali aro vertė Dausiškių apylinkėse buvo apie 400 litų.  

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas spaudai Martynas Povilaitis neatmetė galimybės, jog bus atliktas dar vienas žemės vertinimas. Jo žodžiais, kol kas prokuratūra renka duomenis ir spręs, ar ginti viešąjį interesą.

Pinigų  kol kas nemoka

Iš viso Savivaldybė yra nusprendusi išpirkti apie 60 hektarų būsimosioms kapinėms.

Nepaisydami viešos kritikos Savivaldybės administracijos vadovai jau pasirašė sutartis su devynių sklypų savininkais. Tačiau pinigai kol kas bus išmokėti tik vienam pretendentui.

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Rasa Budrytė „Šiaulių  naujienoms“ sakė, kad Savivaldybės vadovai nusprendė  pinigų kol kas už žemę nemokėti. R. Budrytės teigimu, paskola iš banko jau gauta, tačiau bus laukiama, kuo baigsis Šiaulių apygardos prokuratūros tyrimas.

Kuris iš  miesto vadovų priėmė sprendimą, skyriaus vedėja neįvardijo. „Sprendimas priimtas kolegialiai“, - diplomatiškai kalbėjo R. Budrytė.

Savivaldybė  sutartyse su žemės savininkais yra įsipareigojusi pinigus išmokėti praėjus dviem mėnesiams po to, kai žemės paėmimo visuomenės poreikiams dokumentus pasirašys Šiaulių apskrities viršininkas. Kol kas apskrities administracijos viršininkas yra pasirašęs tik vieną įsakymą, kuriuo visuomenės poreikiams paimamas 77 arų sklypas, reikalingas privažiuoti prie kapinių.    

Meras supainiojo interesus?

Visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio kapinių istorija sulaukė dar ir dėl to, kad joje minima ir Šiaulių mero G. Mikšio pavardė. Mero žmonos tėvams ir tetai Dausiškėse priklauso daugiau kaip 11 hektarų žemės. Iš šio sklypo naujosioms kapinėms atrėžta daugiau kaip 6 hektarai. Taigi iš viso mero artimieji pretenduoja į 0,8 milijono litų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Pradžioje miesto meras G. Mikšys gynėsi apie uošvių žemes nieko nežinąs, tačiau neįtikinamai. 2008-ųjų spalį Šiaulių miesto tarybos sprendime paimti visuomenės poreikiams Dausiškių žemes - G. Mikšio uošvių pavardės. Sprendimą pasirašė pats G. Mikšys, net nenusišalinęs, rizikuodamas būti nulinčiuotas etikos sergėtojų. Tačiau Miesto tarybos Etikos komisija į tokį mero akibrokštą net nesureagavo.

Šaltinių  Šiaulių rajono savivaldybėje teigimu, pradžioje į būsimųjų kapinių teritoriją G. Mikšio uošvių žemes net neketinta įtraukti, tačiau viena gera ranka kapinių planus – pakoregavo. 
 


Į viršų