Šiaulių švietimo darbuotojų profesinių sąjungų lyderė Rasa Jasmontienė paragino savivaldybę kalbėtis ir pagrasino streikais.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
Mykolas DEIKUS
Lopšelių-darželių auklėtojos streikuos, jeigu pinigų atlyginimams neduodanti Savivaldybė neis į derybas. Tokį įspėjimą pirmadienį išgirdo į Trišalės komisijos darbo grupės posėdį atėję Savivaldybės atstovai. Savivaldybei grasinama ne tik streikais, bet ir delspinigiais už neišmokėtus atlyginimus.
Beje, paaiškėjo, kad žmonės engiami – dirba nemokamai – su Darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus darbuotojų žinia.
 
Derėtis nebuvo su kuo
 
Kaip jau buvo skelbta, nė vieno Savivaldybės lopšelio-darželio darbuotojams nėra pilnai išmokėti atlyginimai, o dalies ikimokyklinių įstaigų darbuotojai algų negavo ir lapkričio mėnesį.
Vakar į posėdį derėtis dėl nemokamų atlyginimų Savivaldybėje susirinkę Švietimo darbuotojų profsąjungų atstovai išgirdo, kad neturi su kuo kalbėtis. Lopšelių-darželių direktorės kratėsi, girdi, jos tik paskirsto iš biudžeto gaunamus pinigus. 
 
Vienintelė Savivaldybės administracijos atstovė, Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė atsižegnojo, kad pinigai – ne jos kompetencija, tad komisijai teks rinktis dar kartą. 
 
Engiami su Darbo inspekcijos žinia 
 
Vakar į Šiaulius pakviestas profesinių sąjungų federacijos ekspertas Audrius Jurgelevičius ikimokyklinėse įstaigose susiklosčiusią situaciją pavadino žmonių engimu. Jis „nusodino“ Švietimo skyriaus vedėją V. Damskienę prašydamas „nesakyti neteisybės“, nes tokios padėties, kaip Šiauliuose, kituose šalies miestuose nėra.
 
Be to, paaiškėjo, kad kai kurių lopšelių-darželių darbuotojai buvo priversti dirbti ir už tą darbą atsisakyti pinigų. Taip nutiko lopšelyje-darželyje „Klevelis“. Į posėdį atėjusi įstaigos darbuotoja papasakojo, kad apie tai žinojo ir Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus specialistai. Dar kitos ikimokyklinių įstaigų direktorės atostogavo žymiai trumpiau nei vertė atostogauti savo pavaldines.
 
R. Jasmontienė pastebėjo, kad nemokamų atostogų neinantys darbuotojai yra baudžiami.
 
Savivaldybei profsąjungų - įspėjimai
 
„Tempimas tik gilina duobę, mes visiems darbuotojams rekomenduosime pinigus išsiieškoti su delspinigiais“, - atsiskaityti su darbuotojais paragino profsąjungų ekspertas.
„Raginame kuo greičiau išmokėti pinigus arba sudaryti atlyginimų grąžinimo grafikus“, - sakė R. Jasmontienė. Jos žodžiais, kol kas profsąjungos bando su Savivaldybės valdžia derėtis, tačiau įspėjo, kad gali imtis ir griežtesnių veiksmų – rengti įspėjamuosius ir visuotinius streikus.
 
Panašu, kad švietimo darbuotojų profsąjungos užtarimas sunervino Švietimo skyriaus vedėją V. Damskienę. „Profsąjungos darosi sau reklamą“, - nepatenkinta pareiškė valdininkė. O A. Jurgelevičius „nuramino“, kad tokiais veiksmais pati Savivaldybė skatina darbuotojus stoti į profsąjungas. Šiauliuose iki rudens profesinės sąjungos veikė trijose ikimokyklinėse įstaigose, o dabar – net šešiose.  
 
Sutaupyti nebuvo įmanoma
 
Lopšelių-darželių direktorės prisipažino jau metų pradžioje žinojusios, kad Savivaldybė pinigų atlyginimams davė tik tiek, kad jų užteks dešimčiai mėnesių. Žinojo, tačiau darbuotojų apie tai neįspėjo. 
 
„Tikėjomės, kad pinigų iš kažkur atsiras“, - naiviai porino viena iš direktorių.
 
Kita, neprisistačiusi ikimokyklinės įstaigos direktorė pastebėjo, kad įstaigos sutaupė 5 procentus, tačiau sutaupyti dviejų mėnesių atlyginimams, kurių dabar trūksta, buvo neįmanoma. 
Siūlo pasirašyti susitarimą
 
Dėl susidariusios situacijos buvo apkaltinta Savivaldybė. R. Jasmontienė priminė, kad dar metų pradžioje siūlė administracijos atstovams sėsti prie bendro stalo ir ieškoti išeičių, kad pinigų užtektų atlyginimams. Siūlyta net vasaros metu savaitei uždaryti lopšelius-darželius, kaip padarė kitų miestų savivaldybės. Tačiau administracija profsąjungų nesiklausė.
R. Jasmontienė Savivaldybei pasiūlė pasirašyti susitarimą, kad atlyginimai darbuotojams bus sumažinti tik laikinai – 2010-aisiais, o vėliau – atstatyti.
 
Algos - kitąmet
 
Vis dėlto kyla abejonių, ar miesto valdžia derėsis su profesinėmis sąjungomis. Vakar „šventinėje“ spaudos konferencijoje mero pavaduotoja Daiva Matonienė dar prieš susirinkimą kategoriškai pareiškė: „Keista, kad septyniolika lopšelių-darželių nesurado galimybių taupyti – turi ieškoti taupymo galimybių“. 
 
„Yra giminės, savi žmonės, kurie parems, pagelbės, neleis badauti (atlyginimų negaunantiems darbuotojams, - red. past.)“, - konstatavo vicemerė Alma Javtokienė.
„Ir mes negauname atlyginimų“, - pasiguodė meras Genadijus Mikšys, kuris gauna  kone  dešimtkart daugiau už lopšelių-darželių auklėtojas. Meras šį mėnesį gavo avansą, kuris, apytiksliai skaičiuojant, didesnis už darželio darbuotojos.
 
Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius pažadėjo, kad ikimokyklinių įstaigų darbuotojai algas gaus sausio pradžioje, kai savivaldybė paims paskolą iš banko.  




Vakar susirinkusios profesinių sąjungų ir ikimokyklinių įstaigų atstovės nusprendė siūlyti Savivaldybei pasirašyti laikinąjį susitarimą, kad atlyginimai mažesni bus tik ateinančiais metais.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
Į viršų