Toliau pristatome Prisikėlimo aikštės sutvarkymo idėjas. Vertinimus galima siųsti Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., adresu Aušros al. 48, Šiauliai arba komentuoti.

 

 

 

 

Komanda URBANTEAM

Mykolas Kurtinaitis, Matas Cirtautas, Petras Džervus, Andrius Uogintas, Rolandas Šarapajevas

Esama situacija

Reprezentacinių  Šiaulių miesto erdvių, esančių miesto senamiestyje, formavimosi raida buvo

sudėtinga. Ją įtakojo valstybės kūrimosi etapai, santvarkų keitimasis ir karai, kurių pasekmės

akivaizdžios. Užstatymo linijos, formuojančios erdvių išklotines, yra pasikeitusios. Kvartalų struktūros nesuformuotos. Todėl galiojančio detaliojo plano (1998 m.) urbanistinė logika yra pagrįsta. Jos pagrindu „atstatoma“ istorinė tiesa.

Urbanistinė  struktūra

Vystoma galiojančio detaliojo plano urbanistinė koncepcija. Prisikėlimo aikštės ir skvero fiziniai parametrai nekeičiami. Skvero struktūra ir funkcija išlieka. Paliekamas skvero meninis akcentas. Prisikėlimo aikštės pietinėje dalyje (prie Tilžės gatvės) siūloma paminklo „Tautos laisvės ir nepriklausomybės gynėjams“ vieta. Katedros aikštė formuojama atsižvelgiant į esamus jos formantus (Katedra, miesto savivaldybės pastatas), išbaigiant kompozicinę jos struktūrą (numatomas vyskupijos pastatas).

Viešųjų  erdvių formantai ir jų funkcija

Prisikėlimo aikštės formantai:

• Šiaulių kolegijos komplekso išplėtimas. Siūlomas kultūrinės paskirties pastatas gali talpinti daugiafunkcinę miesto salę, kolegijos mokslo, studijų, administracines patalpas, muziejų ar ekspozicijų sales. Naujasis priestatas yra betarpiškai susietas su Prisikėlimo aikšte, nes jo vestibiulinės erdvės yra atviros miesto bendruomenei.

• Varpo gatvėje gyvenamųjų namų pirmuosiuose aukštuose siūlomas aktyvus komercinės

paskirties frontas.

• Skersgatvyje tarp Tilžės gatvės ir Varpo gatvės (neužstatytame intarpe) siūlomas visuomeninės-komercinės paskirties statinys. Pirmuosius du šio pastato aukštus siūloma skirti mediatekai. Pastato pirmame aukšte numatytas praėjimas, jungiantis Prisikėlimo aikštę su siūlomu teatralų skveru, kuriame būtų sukurta įžymių Šiaulių miesto teatralų biustų grupė, vasaros kavinė.

• Skersgatvyje tarp Tilžės g. ir Vasario 16-osios gatvių siūlomi komercinės paskirties priestatai, suskaidantys esamo “Projektavimo centro” pastato monotonišką fasadą į atskirus fragmentus. Jie

formuotų  skvero išklotinę. Taip būtų atstatyta buvusi užstatymo linija.

• Buvusios Rinkos gatvės ašyje numatoma pergolių (pavėsinių) grupė, apjungianti skvero

ir Prisikėlimo aikštės erdves. Šios pavėsinės gali būti naudojamos tiek renginių metu, tiek gretimų kavinių poreikiams. Po jomis galėtų būti numatomi patekimai ir išlipimai iš viešos požeminės automobilių parkavimo aikštelės.

• Vasario 16-osios gatvėje esantys Šiaulių miesto savivaldybės statinių komplekso tūriai paliekami.

Siūloma pirmuosiuose aukštuose aktyvinti visuomeninį interesą – skatinti miestelėnus lankytis Savivaldybės holų erdvėse, jose skelbiant, viešinant svarbius sprendimus, rengiant parodas, prezentacijas ir kitus renginius miesto bendruomenei.

• Šv. Petro ir Povilo katedros aikštė sutvarkoma kaip miesto pagrindinė sakralinė erdvė. Ją užbaigia formuoti vyskupijos pastatas. Šio pastato, Šv. Petro ir Povilo katedros ir miesto Savivaldybės statinių kompleksas sukuria baigtinę, lanku išdėstytų aikštės dominančių ir akcentų kompoziciją, kuri atlieka didelį vaidmenį Prisikėlimo aikštės urbanistiniam formavimui.

Paminklo skirto „Tautos laisvės ir nepriklausomybės gynėjams“, idėja aikštės erdvėje

Paminklinė-memorialinė  kompozicija numatoma Prisikėlimo aikštėje, prie Tilžės g. Meninio akcento tikslas – įamžinti ir tinkamai įprasminti Tautos laisvės ir Nepriklausomybės gynėjus. Meninis akcentas yra vienas iš Prisikėlimo aikštės formantų, semantiškai ir fiziškai atskiriantis atvirą aikštės plotą nuo judrios Tilžės gatvės, skaidantis dabartinę aikštę į nominalias erdvę. Monumento plokštumoms siūloma naudoti bareljefus.
Į viršų