2014-01-20 20

A. Mickevičiaus g. 6 esantį Savivaldybės valdomą pastatą nori paimti Kalėjimų departamentas – jame drausmingi kaliniai būtų integruojami į visuomenę. Greta pastato yra pradinė mokykla, o pats skersgatvis gerai žinomas policijai.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Mindaugas LAURINAITIS
Kalėjimų departamentas ketina Šiauliuose ir dar trijose savivaldybėse įgyvendinti kalinių integracijos į visuomenę projektą. Miesto centre turėtų atsirasti patalpos, kuriose dar kalinami, bet drausmingi nuteistieji gyventų stebimi prižiūrėtojų, tačiau kiek laisvesnėje aplinkoje, dirbtų viešuosius darbus. Šiauliuose departamentas apžiūrėjo pastatus ir išsirinko esantį A. Mickevičiaus gatvėje – greta pradinės mokyklos, naktinio baro ir kitų įstaigų.

Įgyvendina projektą
Kalėjimų departamentas prie LR Teisingumo ministerijos praėjusią savaitę raštu kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę su prašymu perduoti A. Mickevičiaus g. 6 esantį pastatą departamento žinion. Kaip nurodoma rašte, departamentas nori įgyvendinti iš Norvegijos fondų finansuojamą projektą pagal programą „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“. Mieste apžiūrėta keletas pasiūlytų pastatų, tačiau susipažinus su kadastriniais duomenimis, būtent šis pastatas pasirodė tinkamiausias projektui įgyvendinti.
„Manome, kad pastatas atitinka pusiaukelės namų įrengimui keliamus reikalavimus. Dėkojame už pateiktą pasiūlymą ir prašome imtis reikiamų priemonių, kad į artimiausio Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę būtų įtrauktas klausimas dėl savivaldybei priklausančio pastato, esančio A. Mickevičiaus g. 6 perdavimo Kalėjimų departamento žinion“, – rašoma kreipimesi, kurį pasirašė Departamento direktorius Artūras Norkevičius.

Žiūri pozityviai
Šiaulių miesto meras vakar suskubo raminti, kad kol kas šis klausimas tik svarstomas ir Tarybai sprendimo projektas bus teikiamas tik visiškai išanalizavus situaciją bei informavus visuomenę. Mero teigimu, buvo siūlyta daug variantų – Tilžės gatvėje esančių buvusių policijos nuovadų pastatai, ar Vytauto gatvėje esantys nakvynės namai. Bet projektui įgyvendinti, anot mero, reikia greta miesto centro esančio pastato bei teigiamos aplinkos, kurioje kaliniai matytų gerus pavyzdžius. A. Mickevičiaus g. 6 esantį pastatą Savivaldybė daug metų nesėkmingai bando parduoti aukcionuose. Tad perdavus pastatą departamentui, galimai išsispręstų bent pastato priežiūros klausimas.
Kaip žurnalistus informavo meras, projektas būtų vykdomas 5–8 metus, pastate prižiūrimi gyventų drausmingi kaliniai, o Savivaldybė jiems skirtų viešųjų darbų. „Kur peiliais badosi, recidyvistų nepriimtumėm, tik tuos, kurie buvo nuteisti padarę netyčinius nusikaltimus. Juk būna, netyčia partrenkia žmogų važiuodami automobiliu ar pan. Žmogus gailisi, nusikaltimą padarė netyčia, bet būna nuteisiamas. Kalėjime jis gautų blogą įtaką, o čia lengviau integruotųsi į visuomenę, galėtų dirbti. Darbų turime daug, paimkim bet kurį parką, galėtų tvarkyti“, – pozityviai bando žiūrėti J. Sartauskas.

Žinia nenudžiugino
Tačiau pasirinktas tikrai neįprastoje vietoje esantis pastatas. A. Mickevičiaus skersgatvis teisėsaugai gerai žinomas – iš greta esančio naktinio baro išėję, dažnai neblaivūs jaunuoliai triukšmauja ar kimba vienas kitam į atlapus, aiškindamiesi santykius. Šalia yra advokatų kontora, teisines konsultacijas teikianti įmonė. Taip pat – pradinė mokykla, kurią miesto valdžia pernai norėjo iškeldinti, tačiau aktyviai pasipriešinus bendruomenei, mokykla liko. Naujieną apie galimus būsimus kaimynus mokykla sužinojo tik iš žiniasklaidos.
„Mums tai naujiena. Nesu tikras, ar nėra kokių taisyklių, kad tokios įstaigos galėtų būtų kaimynystėje su švietimo įstaigomis. Reikėtų išsiaiškinti visas aplinkybes, gal nuomonė būtų kitokia. Vien žodis „kaliniai“ nieko nereiškia. Tačiau dabar didelio džiaugsmo nekelia. Jeigu paklausit tėvų, jie tikrai bus susirūpinę. Nenoriu būti kategoriškas, bet mūsų mokyklai patrauklumo nepridėtų. Net jei tokia įstaiga mokyklai bus visiškai nekenksminga, bet kalbų lygmenyje, viešojoje erdvėje džiaugsmo nepridės“, – dienraščiui „Šiaulių naujienos“ komentavo Centro pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas Saulius Vilutis.

Bijo visuomenės atgarsio
Mero J. Sartausko nuomone, Kalėjimų departamentas pirmiausia turėtų ieškoti pastato iš Valstybės turto fondo rezervo (jam priklauso buvę policijos komisariatai ir panašiai). Tačiau rašte aiškiai nurodoma, kad pastatą A. Mickevičiaus g. 6 Savivaldybė pasiūlė pati, tad tik tolesni šio klausimo sprendimo etapai parodys, kaip yra iš tiesų.
Prieš keletą metų Šiaulių centre patyliukais bandyta į buvusią J. Laužiko mokyklą įkeldinti narkomanų ir buvusių kalinių dienos centrą. Tada sprendimo projektas Tarybai buvo pateiktas svarstyti paskutinėmis dienomis prieš posėdį, kaip jau įprasta pateikinėti diskusijų galinčius sukelti klausimus. Tą kartą sprendimas sulaukė audringos visuomenės reakcijos ir buvo atšauktas. Šį kartą, panašu, meras J. Sartauskas visuomenės atgarsio prisibijo. Artimiausias miesto Tarybos posėdis – kitą savaitę, bet sprendimo projekto, kuriuo A. Mickevičiaus g. 6 esantis pastatas būtų perduotas Kalėjimų departamentui, mero teigimu, teikti neskubama.

Į viršų