Kodėl kelininkams stengtis gerai suremontuoti gatves, jei kitąmet Savivaldybė vėl mestelės užsakymą remontuoti atsivėrusias duobes? 
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Nuo šios savaitės šiauliečiai pro savo langus turėtų pamatyti, kaip miesto valdžia rūpinasi gyventojų gerove.

Panašu, kad valdantieji mėgina darbuotojų atlyginimų sąskaita nušauti mažiausiai du zuikiu: likus pusmečiui iki oficialios rinkimų kampanijos pradžios pasireklamuoti ir sunkmečiu paremti alkanus kelininkus. Tik ši reklama vargu ar ištemps iki naujos kadencijos Tarybos darbo pradžios.

Pradės  – šią savaitę

Jau praėjusį pirmadienį  daugiabučių namų kiemuose turėjo pasirodyti kelininkai, tvarką kasmet po žiemos atsinaujinančias duobes. Miesto valdžia kiemams remontuoti nusprendė skirti beveik pusę milijono litų.

Šiaulių savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis sako, kad už pinigus, skirtus iš miesto biudžeto, šiemet turėtų būti suremontuoti visų miesto daugiabučių kiemai. A. Adomaitis tikisi, kad pinigų tam užteks.

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo žodžiais, kelininkai kiemus žada pradėti remontuoti jau šią savaitę.

Įtaria reklamą

Taip masiškai kiemai Šiauliuose nebuvo remontuojami visą šios valdančiosios daugumos kadenciją, net ir tais metais, kai Savivaldybė viršydavo mokesčių  surinkimo į miesto biudžetą planus.

Opozicijos atstovams kelia įtarimą tai, kaip Savivaldybės vadovai vertėsi per galvą mesdami pinigus kiemams.

Opozicinės Socialdemokratų  frakcijos Šiaulių miesto taryboje pirmininko Justino Sartausko žodžiais, idėja remontuoti kiemus – iš ties nėra bloga, tik politikui keista, kad tokio pat užsidegimo nesimato ieškant pinigų kultūrai. Kaip žinia, valdantieji nusprendė taupyti net kuklių premijų menininkams sąskaita. Politikui skaudu ir dėl apleisto Beržynėlio parkelio, kurį jau spėjo pamėgti pietinio rajono gyventojai.

Tarybos narys Arvydas Mockus įsitikinęs, kad miesto valdžia tokiu būdu nusprendė pasireklamuoti prieš artėjančius rinkimus.

Vertėsi per galvas

Įtarimus, kad miesto valdžia ne šiaip sau rūpinasi miestiečiais, sustiprino ir Savivaldybės administracijos elgesys. Nors naudojami miesto biudžeto pinigai, Tarybos sprendimo perskirstyti biudžetą nebus. Anot Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo A. Adomaičio, gautas tik komitetų pritarimas. Kaip žinia, Tarybos komitetų sprendimai neturi jokios juridinės galios.

Be to, Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius užsiminė, kad pinigai kiemams remontuoti skiriami tikintis, kad mokesčių į biudžetą surinkimo planas ateityje gal bus viršytas. Kuo tokie planai grindžiami, neaišku, nes ekonominė krizė neskuba trauktis.

Nuskriaudė  švietimo darbuotojus, parems kelininkus

Vieša paslaptis, kad sunkmetį  itin sunkiai išgyvena kelininkai. Antai „Šiaulių plento grupė“, kuri kasmet gauna Savivaldybės užsakymus remontuoti kiemus, buvo priversta likviduoti bendrovę „Šiaulių kelias“, prieš daugelį  metų pusvelčiui nupirktą iš Šiaulių savivaldybės.

Paradoksalu tai, kad net gavusi 17 milijonų litų miesto valdžia nesugebėjo švietimo darbuotojams sumokėti delspinigių už neteisėtai neišmokėtus atlyginimus ir pripažįsta, kad metų gale pinigų trūks beveik visiems iš biudžeto išlaikomiems kultūros, švietimo ir kt. darbuotojams.

Beje, Savivaldybės kuluaruose kalbama, kad į pedagogus, ikimokyklinių įstaigų darbuotojus valdantieji skersakiuoja būtent dėl to, kad jie nėra liberalų  ar vadinamųjų paksininkų rinkėjai.

Be garantijų  – amžinas biznis

Nors kiemai ir bus suremontuoti, nėra jokių garantijų, kad visi jie ištemps iki ateinančio pavasario, kitaip tariant – pinigai gali būti išmesti duobėn.

Kiemai kiekvienais metais mieste remontuojami visą pastarąjį dešimtmetį, kasmet išleidžiama šimtai tūkstančių litų. Tačiau po žiemos užlygintos duobės dažnai ir vėl atsiveria.

Kiekvienais metais kelininkams pradedant remontuoti kiemus netyla ir skambučiai redakcijoje –  miestiečiai piktinasi, kad kiemai tvarkomi lietui žliaugiant –  garuojantis asfaltas pilamas tiesiai į vandenį.

Paaiškėjo, kad daugiabučių  namų kiemų remontui neduodama jokių garantijų.

Garantijos – tik gatvėms

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius pripažino, kad užlygintoms duobėms garantijų niekas nereikalauja. Garantiją kelininkai verčiami suteikti tik tais atvejais, kai miesto gatvės remontuojamos iš valstybės biudžeto lėšų.

Asfaltas, užpiltas ant duobių, privalo laikyti ne trumpiau kaip dvejus metus, o išasfaltuotai gatvei taikoma dvejų metų garantija.  
 


Į viršų