Šiauliečiai nesutinka, kad Vyriausybės atstovo Šiaulių apskričiai Vaclovo Volkovo sūnui Dariui Volkovui būtų atrėžtas gabalas valstybinės  žemės miesto centre.
 
 
 
 
 
 
 
 
Inesa RADVILAITĖ

Praėjusį trečiadienį  Šiaulių miesto savivaldybėje vykusiame teritorijų planavimo dokumentų viešojo svarstymo su visuomene susirinkime šiauliečiai kategoriškai atsisakė leisti Vyriausybės atstovo Šiaulių apskričiai Vaclovo Volkovo sūnui prie turimo sklypo miesto centre prisijungti gabalą valdiškos žemės. Šiauliečiai piktinosi, kad žemės sklypo Varpo gatvės 53B detaliuoju planu planuojama privatininkui atiduoti ne tik gabalą valdiškos žemės, bet ir numatomos kelių aukštų pastato statybos. Susirinkime emocijos liejosi per kraštus, tačiau Savivaldybės atstovai pripažino, kad kai kurie žmonių išsakyti argumentai yra pagrįsti ir teisingi. Vyriausioji miesto architektė Rasa Budrytė sakė negalinti prognozuoti detaliojo plano baigties, tačiau pažymėjo, kad jei plano rengėjams nepavyks susitarti su gyventojais, gabalas valdiškos žemės Vyriausybės atstovo Šiaulių apskričiai Vaclovo Volkovo sūnui gali ir neatitekti.

Gyventojai prieštarauja valstybinės žemės prijungimui

Pristatant žemės sklypo Varpo gatvėje 53B detalųjį planą savo interesus gynė aplinkinių  daugiabučių namų gyventojai.

„Gyvenu Varpo gatvės 55 daugiabučiame name. Svarstomas kaimynystėje esančio sklypo detalusis planas neramina mūsų namo gyventojus ir asmeniškai mane, nes numatoma pastatyti kelių aukštų namą. Auginu dešimties metų sūnų ir toje teritorijoje, kurią privatininkas planuoja prisijungti, sūnus bei kiti aplinkiniuose namuose gyvenantys vaikai žaidžia. Dabar čia vietos užtenka ir kamuolį paspardyti ir pažaisti. Leidžiant patvirtinti šį detalųjį planą būtų apribojamos mūsų ir mūsų vaikų teisės. Prieštaraujame ir nenorime, kad čia būtų pastatytas dar vienas pastatas”, - sakė Varpo gatvės 55 namo gyventojas Aivaras Gulbinas.

Varpo gatvės 53 namo gyventoja Nijolė Dobrikienė mano, kad dabar Vyriausybės atstovo Šiaulių  apskričiai Vaclovo Volkovo sūnui Dariui Volkovui nuomojamas žemės sklypelis po buvusia boilerine galėjo būti išnuomotas neteisėtai.

„Su Vyriausybės atstovu Šiaulių apskričiai Vaclovu Volkovu dėl šalia „išdygusio” pastato ne vienerius metus bylinėjomės teismuose. Abejonių turime ir dėl boilerinės privatizavimo. Niekas mūsų neinformavo, kai V. Volkovas boilerinę nusipirko, niekas nepranešė ir kai žemę po boilerine jam Savivaldybė išnuomojo. Viskas daroma už nugaros, neatsižvelgiant į mūsų interesus”, - piktinosi N. Dobrikienė.

Moteris pasakojo, kad prie boilerinės dabar stovi skalbinių džiovyklos, kurių, leidus D. Volkovui prisijungti valdiškos žemės gabalą, nebeliks. Privatininkui būtų atiduota ir vaikų žaidimo aikštelė.

Varpo gatvės 55 A namo gyventoja Sigita Saudargienė piktinasi, kad valstybinės žemės lopinėlis atiduodamas prisijungti, o ne formuojamas atskiras sklypas, kurį, jos nuomone, būtų galima parduoti.

Pasipiktinę gyventojai sakė, kad šioje miesto dalyje vis dar neišspręsta automobilių  parkavimo problema, todėl dabar dalis aplinkinių namų gyventojų automobilius stato teritorijoje, kurios gviešiasi Vyriausybės atstovo Šiaulių apskričiai sūnus Darius Volkovas.

Pasipiktinę šiauliečiai savo pastebėjimus ir prieštaravimus surašė miesto valdžiai adresuotame rašte ir įteikė Savivaldybės atstovams.

Nori gabalo valdiškos žemės

Žemės sklypo Varpo gatvėje 53B detalųjį planą šiauliečiams viešai pristatė planą parengęs architektas Algimantas Černiauskas. Architektas žmonėms aiškino, kad planavimo procedūros atliekamos pagal įstatymus ir pažymėjo, kad tokia situacija, kokia yra toje teritorijoje, miestui garbės nedaro. Suprask – namą pasistatęs D. Volkovas susitvarkytų ir taip situaciją pagerintų. 

Pristatydamas planą architektas atskleidė, kad dabar D. Volkovas nuomojasi 1,41 aro žemės sklypelį, kuris yra po jam priklausančia boilerine. Detaliuoju planu norima prijungti dar maždaug 2,5 aro valstybinės žemės. Norima pakeisti žemės sklypo naudojimo būdą iš visuomeninės paskirties į gyvenamąją ir čia pastatyti kelių aukštų namą.

Privalės atsižvelgti į visuomenės interesus

Šiaulių miesto savivaldybės vyriausioji architektė Rasa Budrytė sakė, kad visuomenės nuomonė, svarstant tokius klausimus, yra labai svarbi ir į ją būtina atsižvelgti.

„Susirinkimas parodė, kad gyventojai nenusiteikę derėtis. Gali būti, kad planavimo organizatorius ras būdą, kaip susitarti su gyventojais. Gal pasiūlys kompensacijas, gal įrengs vaikų žaidimo aikštelę, tačiau gali būti, kad ir nesusitars, tada prijungimas neįvyks”, - sakė R. Budrytė.

Savivaldybės atstovė pažymėjo, kad nepaisant karštų emocijomis paremtų pasisakymų, kai kurie gyventojų pastebėjimai buvę argumentuoti.

„Žmonių pastebėjimai dėl automobilių stovėjimo vietų, dėl viešųjų erdvių – pakankamai pagrįsti. Manau, kad architektas Algimantas Černiauskas – pakankamai kvalifikuotas ir ras būdų, kaip šią situaciją išspręsti.

Aš nenoriu nieko spręsti ir projektuoti, tam yra projektuotojas, kuris turi pateikti visoms pusėms naudingus pasiūlymus”, - mano R. Budrytė.  
 
Į viršų