Greitosios medicinos pagalbos stoties medikai šalčiausią metų naktį iš sniego patalų prikėlė daugiau kaip dešimt žmonių. Zita KATKIENĖ

„Pusnyse - nykštukai miega”, - rašė Lietuvos lakštingala prieš daugelį metų. Jei šiandien nubustų mylima poetė, nustebtų tik tuo, kad „nykštukai”, miegantys pusnyse, paūgėjo... Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai nustebę labiau - per praėjusį savaitgalį iš pusnies prikelta 11 žmonių, pasmerkusių save ligai ar net mirčiai. Laikinai einanti Nakvynės namų direktorės pareigas Danutė Bogušienė sako, jog pirmadienio rytą iš Nakvynės namų į gatvę išėjo net 25 žmonės. Vakare vieni patys sugrįš šilumos ieškoti, o kiti bus atvežti Greitosios medicinos pagalbos stoties automobiliu.

Potencialūs sušalti

Per tris savaitgalio dienas, kai naktimis termometro gyvsidabrio stulpelis ėmė kristi beveik iki 30 laipsnių šalčio padalos, Greitosios medicinos pagalbos stoties medikai... rinko sniege miegančius žmones. Net ir visko mačiusiems Greitosios medicinos pagalbos stoties medikams beliko stebėtis, kad ir per tokį šaltį žmonės neieško pastogės, bet gulasi čia pat, ant sniego. Vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė stebisi ir tuo, kad pastogės dažniausiai neturintys žmonės turi kuo svaigintis.

Per tris savaitgalio dienas net 11 žmonių gulėjo pusnyje. Praeiviai neliko abejingi - iškvietė greitąją medicinos pagalbą ir visi „pusnynų nykštukai” buvo vežami į Šiaulių apskrities ligoninės Priėmimo skyrių.

Daugumai sniege miegojusių šiauliečių nebuvo diagnozuotas nušalimas ir visus teko pervežti į Nakvynės namus.

Neišvengta ir nušalimų. Praėjusį šeštadienį medikai buvo iškviesti į S. Daukanto gatvę, kur viename name buvusi Irena J. Moteris pasipasakojo, kad prieš dieną gulėjusi sniege ir nušalusi kojas. Šalčio kankinė nuvežta į ligoninę dėl antrojo laipsnio galūnių nušalimo.

Apšalusiomis galūnėmis aptiktas ir 32-ejų metų Anatolijus P. Žmogus sėdėjo prie Dubijos gatvės namo, lyg nejaustų, kad svilina šaltis.

Šiaulių apskrities ligoninės Terapijos skyriuje gydomas vienas žmogus, kuriam diagnozuotas bendras kūno sušalimas.

Galimybė sušilti

Tuomet, kai Šiaulių apskrities ligoninės Priėmimo skyriaus medikai nusprendžia, kad žmogus nėra patyręs šalčio traumos, stacionaro pagalbos jam nereikia. Bet į gatvę toks neišleidžiamas - dažniausiai neblaivus žmogus, anot E. Kukaitienės, vėl gali nugriūti į pusnį ir... likti nepastebėtas. Tad visi vežami į Nakvynės namus.

Nakvynės namuose įrengtos patalpos, kur teikiama blaivinimo paslauga. Laikinai einanti Nakvynės namų direktoriaus pareigas Danutė Bogušienė sako, jog darbuotojai, vedini žmogiškumo kriterijaus, suteikia pastogę ne tik tiems, kuriuos atveža greitosios pagalbos medikai, bet ir tiems, kurie ateina patys.

Būna ir taip, kad pastogės ir šilumos ieškančiųjų susirenka tiek, kad nebepakanka jiems kambarių ir lovų, tad nelaimėliai, anot D. Bogušienės, guldomi ant čiužinių koridoriuje. Arti trisdešimties žmonių ateina nakčiai į Nakvynės namus. Rytą visi iškeliauja į miestą.

Dubijos gatvėje esančio bunkerio durys taip pat neužrakintos. Tačiau patalpoje nėra nei šviesos, nei šilumos, nei vandens. Todėl glaustis joje ne mažiau pavojinga kaip ir gatvės pusnyje.

Į viršų