Kad ir kaip gerai apie save galvotų miesto meras Genadijus Mikšys, apklausos duomenys - „žudantys“. Dauguma pasisakė – meras dirba blogai.    
Redakcijos archyvo nuotr.

 
 
 
 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Šiauliuose atliktos apklausos rezultatai itin nepalankūs Šiaulių miesto merui Genadijui Mikšiui ir visai jo vadovaujamai Miesto tarybai. Dauguma pensinio amžiaus šiauliečių nepatenkinti ir mero, ir kitų Savivaldybės politikų veikla.

Apklausė  gyventojus

Apklausą  atliko Šiaulių pensininkų sąjunga, kuriai vadovauja Zigmą  Jasą pakeitęs Kęstutis Kopūsta. Aktyviai ginti savo teises nusprendę pensinio amžiaus šiauliečiai išdalijo kelis šimtus anketų, kuriose buvo prašoma įvertinti miesto mero, Miesto tarybos veiklą, prašyta įvardyti aktualiausias problemas ir kt.

„Mūsų žmonės dar ganėtinai pasyvūs, todėl sugrįžo du šimtai anketų“, - sako K. Kopūsta. Tačiau rezultatai – reikšmingi.

Apklausoje dalyvavo ne tik pensininkai.

Meras – blogas

61,5 procento apklausos dalyvių miesto mero G. Mikšio veiklą vertino neigiamai. Tik 5 procentai respondentų mero darbą įvertino teigiamai, likusieji – patenkinamai.

Ne ką  geriau įvertintas ir Miesto tarybos darbas – blogiau ir už  merą. Kad Taryba dirba blogai, teigia 70 procentų apklausos dalyvių. Tarybos darbą teigiamai įvertino tik 3 procentai apklausos dalyvių.

Klausta, ar miesto valdžia gina pensininkų interesus. 80 procentų respondentų  laikosi nuostatos, kad miesto valdžia blogai gina pensininkų interesus. Tik vienas procentas respondentų buvo patenkintas miesto valdžios rūpesčiu pensininkais.

Ir paskutinis klausimas – ar pensininkų sąjūdžio atstovai turėtų  ateinančiais metais dalyvauti rinkimuose į Miesto tarybą. 85 procentai apklausos dalyvių atsakė teigiamai – pensininkai turėtų valdžią imti į savo rankas.

Žada dalyvauti rinkimuose

Apklausoje siekta išsiaiškinti ir pagrindines problemas, kamuojančias miestiečius. Dauguma apklausos dalyvių pasisakė prieš šilumos, vandens ir kitų komunalinių mokesčių didinimą. Kaip antra pagal svarbumą problema (nurodė 60 procentų apklaustųjų) įvardytas pensinio amžiaus ilginimas, iš dirbančių pensininkų atimamos pensijos.

Trečioji pagal svarbumą problema (įvardijo trečdalis respondentų) –  sulūžę šaligatviai, duobėtos miesto gatvės, šiukšlės ir kt.

Beveik ketvirtadalis apklaustųjų siūlytų Savivaldybėje mažinti valdininkų  etatų skaičių, priedus prie algos ir kitas išlaidas valdžiai išlaikyti.

Ir ketvirtadalis respondentų norėtų, kad miesto valdžia labiau rūpintųsi verslu, darbo vietomis.

Ar Šiaulių  pensininkų sąjunga dalyvaus rinkimuose? K. Kopūsta sako, jog sąjungos taryba yra nusiteikusi eiti į rinkimus. „Mūsų  elektoratas išties didelis“, - sako K. Kopūsta. Tačiau kol kas tokios galimybės nesuteikia rinkimų įstatymas.

K. Kopūsta Seime sužinojęs, jog įstatymo pataisos, galimybę dalyvauti savivaldos rinkimuose suteikiančios visuomeninėms organizacijoms, jau pateiktos, tačiau vis dar nesvarstytos.

Rinkimai į  savivaldybių tarybas vyks ateinančių metų pavasarį. 
 


Į viršų