Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius tikisi, kad trūkstamas atlyginimams lėšas sutaupys ir sergantys bei nemokamų atostogų einantys darbuotojai.  
Redakcijos archyvo nuotr. 
 
 
 
 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Net ir gavusi papildomų  septyniolika milijonų litų Savivaldybė neatsiskaitys su ikimokyklinių, socialinės rūpybos, kultūros įstaigų, mokyklų  darbuotojais. Miesto valdžia nusprendė nepaisyti Švietimo ir mokslo ministerijos rekomendacijos pirmiausiai atsiskaityti su švietimo įstaigų darbuotojais. Liūto dalis nuskils – bankams ir kitiems kreditoriams.

Dalys milijonus

Ateinantį ketvirtadienį  Šiaulių miesto taryba svarstys, kaip paskirstyti daugiau kaip 17 milijonų litų, kuriuos iš valstybės biudžeto skyrė Vyriausybė.

Neišmokėtiems atlyginimams bei šiais metais trūkstamai algų daliai Savivaldybės administracija siūlo skirti apie 8,5 milijono litų. Likusius  pinigus siūloma atiduoti pelningai dirbančiai Savivaldybės bendrovei „Busturas“ ir kitiems Savivaldybės kreditoriams. Vien tik bankų palūkanoms už anksčiau paimtus kreditus mokėti ketinama atseikėti 4 milijonus litų.

Rekomendacijų  nepaisė

Švietimo ir mokslo ministerija dar šių metų kovą visoms šalies savivaldybėms, tarp jų – ir Šiaulių miesto, išsiuntinėjo rekomendacijas – už papildomai iš valstybės biudžeto gautas lėšas pirmiausiai atsiskaityti su ikimokyklinių ir papildomo ugdymo įstaigų darbuotojais, švietimo darbuotojais – sumokėti neišmokėtus atlyginimus ir garantuoti, kad juos gautų visus metus.

Šiaulių savivaldybė nusprendė rekomendacijų nepaisyti. Todėl ikimokyklinių įstaigų darbuotojams šiemet atlyginimų pritrūks dviem savaitėms – taigi dvi savaites teks atostogauti nemokamai. Dviejų savaičių atlyginimų trūks ir kitiems mažiausias pajamas gaunantiems biudžetinių įstaigų darbuotojams – bibliotekininkams, Kultūros centro, parodų galerijų darbuotojams. Ne išimtis - ir socialiniai darbuotojai, gaunantys mažiausius atlyginimus – neskiriama pinigų dviejų savaičių atlyginimams mokėti.

Miesto mokyklų darbuotojams atlyginimų vis dar stinga vienam mėnesiui.

Papildomo ugdymo įstaigų  darbuotojams dar sunkiau: neskiriama pinigų dviejų mėnesių  atlyginimams, kaip beje, ir Savivaldybės administracijos darbuotojams. Taigi gali tekti nemokamai atostogauti net po porą mėnesių.

Nepaisant rekomendacijų, penktadalis milijono litų skirta ir praėjusių metų skoloms apmokėti – didžioji dalis Savivaldybės įstaigų praėjusių metų rugsėjį nepagrįstai sumažino darbuotojų atlyginimus. Švietimo darbuotojų sąskaita sutaupiusi miesto valdžia ir dabar eina lengviausiu keliu.

Sutaupys sergantieji

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius tikisi, kad pastarasis miesto biudžeto perskirstymas – ne paskutinis. „Mes nesakome, kad ateityje nieko nedarysime“, - sako V. Damulevičius. Esą metų pabaigoje visuomet perskirstomos sutaupytos mokinio krepšelio lėšos, todėl ir pinigų atlyginimams gali atsirasti.

Administracijos direktoriaus žodžiais, atlyginimams skirti pinigai susitaupo ir tada, kai kas nors iš darbuotojų suserga, todėl tikisi, kad ir dviejų savaičių algoms sutaupyti pavyksią.

Administracijos direktoriaus teigimu, Savivaldybės administracija taupys eidama nemokamų atostogų. 

„Į rekomendacijas mes atsižvelgiame, jeigu būtume gavę daugiau pinigų, daugiau būtume skyrę ir atlyginimams“, - sako V. Damulevičius.

Grasinama vaikų  saugumu

Savivaldybės ikimokyklinių  įstaigų vadovų asociacija prabilo apie kritinę padėtį  miesto ikimokyklinėse įstaigose. Laiške Seimo nariams rašoma, kad įstaigos nebegali garantuoti vaikų saugumo.

Higienos normos reikalauja, kad vienu metu ikimokyklinukų grupėje privalo dirbti ne mažiau kaip du darbuotojai. Jeigu viena darbuotoja suserga, lieka dirbti vienas darbuotojas, kadangi lėšų pavadavimui nėra.

„Taupant lėšas sudaromos sąlygos įvykti nelaimingiems atsitikimams, kuriuose gali nukentėti vaikai. Trūkstant lėšų nėra galimybių atlikti skubius remonto darbus, šalinti atsiradusius aplinkos defektus, kuriuose gali nukentėti vaikai“, - teigiama ikimokyklinių įstaigų asociacijos rašte.

Antisanitarinės sąlygos

Dar pernai karpant ikimokyklinių  įstaigų biudžetus, ikimokyklinukų atstovai įspėjo, kad gali nebeužtikrinti kai kurių higienos sąlygų. Panašu, jog taip ir nutiko.

„Nevykdomi Maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai – neatliekami maisto ir vandens tyrimai, termometrų patikros, nėra galimybių tinkamai prižiūrėti virtuvės įrengimų ir užtikrinti sanitarinę-higieninę maisto blokų priežiūrą“, - tai mintys iš ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos rašto, kuriame atvirai prisipažįstama, kad vaikai dėl nevykdomų sanitarinių reikalavimų gali užsikrėsti įvairiomis ligomis.

Anot ikimokyklinių įstaigų  vadovių, vykdant projektus lopšeliuose-darželiuose lankosi partneriai iš kitų Europos Sąjungos šalių, kurie atvirai stebisi susidariusi situacija.

Geros žinios – ne iš Šiaulių

Vis dėlto esama ir gerų  žinių, tik ne iš Šiaulių miesto valdžios rūmų.  Šiais metais Švietimo ir mokslo ministerija žada tobulinti ikimokyklinių įstaigų finansavimą – rengia naują Mokinio krepšelio lėšų skaičiavimo ir paskirstymo metodiką.

Šiemet žadama didinti ikimokyklinukų auklėtojų ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus. Žadama atlyginimus 2–3 procentais didinti labiau nei kitų pedagogų algas. 
 


Į viršų