2014-10-08 22

Pataisos įstaigų prižiūrėtojai tikina, kad jiems tenka kęsti ne tik prastas darbo sąlygas, bet ir kalinių pasipriešinimą, grasinimus, manipuliaciją, net smurtą.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Greta JANČIAUSKIENĖ
„Šiaulių naujienos“ jau rašė, kad antradienį Šiaulių tardymo izoliatoriuje apsilankiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasibaisėjo suimtųjų gyvenimo sąlygomis, kurios šalies vadovei priminė karcerį. Po Prezidentės vizito pataisos įstaigų pareigūnai pradėjo gūžčioti pečiais – čia dirbantieji turi lygiai tokias pačias sąlygas, kaip ir sulaikytieji, tik apie jas vis stengiamasi nutylėti. Taip teigiama Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos vakar išplatintame pareiškime.

Kenčia ne tik prastas sąlygas, bet ir kalinių pasipriešinimą
Pareigūnų teigimu, šalies vadovės reakcija rodo, kad įkalintieji Lietuvoje turi daugiau teisių nei jų prižiūrėtojai.
„Rūpinamasi nuteistųjų arba laukiančiųjų teismo gyvenimo sąlygomis, pažeistu orumu. Tuo metu teisėsauga kaltinama jėgos demonstravimu ir noru palaužti žmogų. Kodėl niekas neklausia, kaip jaučiasi pataisos įstaigų prižiūrėtojai? Kodėl niekam nerūpi, ar jie yra palaužti? Juk kiekvieną dieną jie praleidžia tose pačiose žmogaus orumą pažeidžiančiose sąlygose“, – piktinosi Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (ITĮPS) vadovas Tomas Vaitkunskas.
Pataisos įstaigų prižiūrėtojų teigimu, darbe jie dažnai susiduria su kalinių pasipriešinimu, grasinimais, manipuliacija, net smurtu. Nepaisant to, esą įkalinimo įstaigose jie privalo palaikyti discipliną ir užtikrinti kalinių teisių laikymosi. Nesaugi darbo aplinka, kamerų perpildymas, izoliuota aplinka, menkas atlyginimas, korupcija, kontrabanda, prastas profesijos įvaizdis, padėkos už darbą nebuvimas – pareigūnų kasdienybė.
„Prižiūrėtojai turi subalansuoti du prieštaringus dalykus: griežtą bausmę ir žmogiškumą. Toks dvilypis vaidmuo yra sunkus uždavinys, keliantis vidinius konfliktus. Kai darbinė aplinka labiau primena sandėlį nei žmogaus poreikiams pritaikytą patalpą, sustiprinti žmogiškumo pusę tampa dar sunkiau“, - sakė „Streso mažinimo centro“ psichologijos konsultantė Giedrė Putelytė.

Pagalbos ieškota jau ne kartą
Dėl sudėtingų darbo sąlygų darbuotojų skaičius įkalinimo įstaigose vis mažėja. Šiuo metu Lietuvoje veikia 11 įkalinimo įstaigų, kuriose laikoma apie 9000 nuteistųjų ir dirba apie 2500 prižiūrėtojų. Bendras Lietuvos rodiklis yra 3,7 nuteistieji vienam prižiūrėtojui, tuo metu Europos Sąjungoje ar Skandinavijos šalyse vienam prižiūrėtojui įprastai tenka vienas nuteistasis.
T. Vaitkunsko teigimu, jau ne kartą bandyta atkreipti aukščiausių šalies vadovų dėmesį ir prašyta spręsti pareigūnų darbo sąlygų ir teisingo apmokėjimo problemas. Pavasarį vykęs pataisos įstaigų darbuotojų protestas prie Teisingumo ministerijos ir daugiau nei pusės dirbančiųjų pasirašyta peticija reikalų į priekį taip pat ženkliai nepastūmėjo. Tuo metu Vyriausybė atsisakė derėtis dėl ilgalaikių priemonių, kurios užtikrintų tinkamą finansavimą, infrastruktūros atnaujinimą ir bent minimalių Europos Sąjungos standartų siekimą.
ITĮPS teigimu, tam, kad sąlygos įkalinimo įstaigose pasikeistų, reikalingas aukščiausių valstybės vadovų dėmesys ir siekis ieškoti sprendimų. Profesinės sąjungos vadovas užtikrina, jog bus ir toliau siekiama pareigūnų darbo sąlygų gerinimo ir, prireikus, bus surengtas protestas ne tik prie Teisingumo ministerijos, bet ir prie Prezidentūros.

Į viršų