Psichiškai neįgalius vaikus globojančiame „Šaltinyje“ - savi auklėjimo „metodai“. Gatvėje rastas vaikas nakčiai uždaromas į izoliatorių arba guldomas su auklėtiniais.
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Po to, kai vaiką globos namais šiurpinusiam Vaikų teisių apsaugos tarnybos vadovui Vaidučiui Visockui teko palikti darbą, sunku patikėti, kad toks auklėjimas vyksta iš tiesų.

Pasiklydusiems vaikams –  šokas, dozė raminamųjų ir naktis su psichiškai nesveikais vaikais arba izoliatoriuje. Vaikų globos namų „Šaltinis“  direktorei Marijai Makarovienei – tai vaikų auklėjimo priemonė.

Paaiškėjo, kad tvarkos nežinodami policijos pareigūnai gatvėje rastus vaikus veža į „Šaltinį“, kurio darbuotojai neturi teisės priimti ir dar uždaryti nakčiai. Šaltinių teigimu, tokie įstaigos vadovų sprendimai gali būti prilyginti neteisėtam vaikų laisvės apribojimui.

Vaikus – į globos namus

Pasiklydę, gatvėje rasti vaikai turėtų būti vežami į Vytauto gatvėje esančius Šiaulių vaikų globos namus, kol Vaikų teisių  apsaugos tarnyba suras tėvus arba artimuosius. Tačiau dažnai policijos pareigūnai suka į kitą įstaigą, esančią už Vaikų globos namų tvoros – globos namus „Šaltinis“, kuriuose gyvena apie aštuonios dešimtys psichikos negalią turinčių vaikų. Prieš daugelį metų ši įstaiga turėjo teisę priglausti vaikus, tačiau jos neteko.

Paskutiniais dviem atvejais vaikai net keletą kartų patyrė šoką, kai buvo atgabenti į minėtą įstaigą.

Atvežė dėdės policininkai

Apie gatvėje rastą, pasiklydusį  mažametį policijai pranešė praeiviai, paskambinę bendruoju pagalbos tarnybos telefonu 112. Vėliau paaiškėjo, kad vaikas perlipo pirmojo aukšto balkoną, o tėvai to nė nepastebėjo.

Vaikas buvo nugabentas į  globos namus „Šaltinis“. Įstaigos darbuotojai, užuot nukreipę  į už keliolikos metrų esančius Vaikų globos namus, vaiką priėmė. Ir tik kitą rytą apie tai buvo informuota Vaikų teisių apsaugos tarnyba ir susisiekta su iš proto einančiais tėvais.

Ir antruoju atveju vaikas net keletą kartų patyrė šoką. Į užsienio kelionę išvykusi mama vaiką buvo palikusi su močiute. Šeima išsiskyrusi ir teismo sprendimu vaikas savaitgalį turėjo praleisti su tėvu. Vaikų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, tėvo namuose vyko išgertuvės, kaimynai iškvietė policiją, o pareigūnai aptiko dar ir narkotikų. Išsigandęs vaikas nuvežtas į jau minėtus globos namus „Šaltinis“ ir paliktas per naktį. Tik kitą rytą močiutė šiaip ne taip atgavo vaiką, nors ir neturėjo globėjos statuso. Kadangi dėl ugnikalnio išsiveržimo neskraidė lėktuvai, vaiko mama, metusi reikalus, tik po keleto dienų grįžo autobusu.

Uždaro izoliatoriuje

Globos namų „Šaltinis“  direktorė Marija Makarovienė patvirtino aprašytus atvejus. „Vaikų globos namai yra už tvoros. Aš tai manyčiau – naktis, tamsu, pasiklysta žmonės. Greitoji arba policija suklysta ir tiek. Negi išvysi naktį vaiką“, - sako M. Makarovienė, nepaaiškindama, kodėl vaikas nenukreipiamas į kaimyninę įstaigą. 

Įstaigos direktorė teigia, kad vaikai dažniausiai nakčiai paliekami izoliatoriuje. Izoliatoriuje paprastai laikomi susirgę, apšašę, utėlių ar kitų parazitų turintys globotiniai.

Kai kada rastinukai guldomi bendrai su kitais globotiniais. Kad verkiantis vaikas nusiramintų – gauna dozę raminamųjų. Nors įstaigoje dirba psichologas, psichologinės pagalbos rastas vaikas negauna. M. Makarovienės teigimu – dar vienas svetimas žmogus vaikui būtų dar blogiau. „Užtenka ir auklėtojos“, - dėsto globos namų „Šaltinis“ direktorė.

Auklėjimas pagal M. Makarovienę

Paklausta, ar naktis specialiai rastinukams nepritaikytuose globos namuose nėra trauma, „Šaltinio“  direktorė pasišiaušia.

„O tai, kad paliko vaiką - ne trauma? Nematau jokios blogybės, tegul pamato, kaip gali būti“, - pareiškia M. Makarovienė ir ima dėstyti vaikų auklėjimo pagrindus.

„Reikia nuo mažens pratintis, nes paskui reikės gyventi. Viena akimi gal pamato... Integracija (turinčių psichikos sutrikimų, - red. past.) prieš dešimt metų prasidėjo, tada reikėjo šaukti, kad blogai... Pas mus net patys tėvai savo vaikus atveda pamokyti“, - tikina įstaigos vadovė.

Veža po darbo valandų

Šiaulių savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos laikinąją vedėją pavaduojantis Donatas Žakaris sako, kad sutartis sudaryta su Šiaulių vaikų globos namais, kur po tarnybos darbo valandų laikinai be globos likusius vaikus veža medikai arba policijos pareigūnai. Po to Vaikų teisių apsaugos tarnyba aiškinasi priežastis, tėvai baudžiami, šeimos stebimos ir pan. Tarnautojo teigimu, pastaruoju metu tokių rastinukų daugėja.

Minėtais dviem atvejais Vaikų  teisių apsaugos tarnyba tėvų kaltės neįžvelgė, jie baudžiami nebuvo. 
 


Į viršų