„Nesunku bus surasti moterį, kuriai tiks visai nauji kailiniai”, - džiaugiasi R. Zabielienė.

 

 

 

Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Zita KATKIENĖ
Pasiteisino gerumo akcijos „Krizę įveikime drauge” organizatorių sumanymas remti ne vieną asmenį, o labdaringą organizaciją, tiesiančią pagalbos ranką daugeliui. „Šiaulių naujienoms” išspausdinus rašinį „Pagalba - mokytis būti tėvais”, kurioje papasakota apie paramos organizaciją „Vilties kalnas”, šiauliečių parama atitenka daugeliui šeimų, besilankančių „Tėvystės mokyklėlėje”. 

Badmiriauja ir vaikai

Paramos organizacija „Vilties kalnas”, įsikūrusi Dubijos pagrindinėje mokykloje (Ežero g. 11), cokoliniame aukšte. Čia kiekvieną ketvirtadienį  nuo 16 iki 20 val. vyksta „Tėvystės mokyklėlės” lankytojų užsiėmimai. Tačiau tie patys mokyklėlės lankytojai, buvę specialiojo ugdymo centro „Ringuva” moksleiviai, centre lankosi dažniau. Jų rūpestis - ne tik galimybė išmokti rūpintis naujagimiu, susitvarkyti buitį ar skaičiuoti savo biudžetą.
„Jų rūpestis - ir kasdienis duonos kąsnis, kuris kasdien vis skalsesnis”, - pastebi mokyklėlės koordinatorė Regina Zabielienė, neseniai televizijos bei Savanorių centro nominuota „Kilniosios auksinės širdies” nominacija.
Pastebėjo R. Zabielienė, jog į „Tėvystės mokyklėlės” užsiėmimus ateinantys sunkiai besiverčiančių šeimų nariai dažnai prasitaria, jog šiandien dar nieko nevalgė.

„Badauja ne tik suaugę žmonės - tėvai, badmiriauja ir mažamečiai vaikai”, - pažymi R. Zabielienė.

Ypač sunku tiems, kuriems išdidumas ar ambicijos neleidžia prisipažinti, kad šiandien dar nieko nevalgė. O tokių, pastebi koordinatorė, taip pat esama. Todėl R. Zabielienė visada džiaugiasi, kai žmogus išsako savo problemas. Tada ir ieškoma išeities.

Pirmadienį į „Vilties kalną” kreipėsi Margių gatvės gyventoja Sandra Kupreščenkienė, kurios šeimą jau rėmė gerumo akcija. Moteris augina du sūnus, ir jau nežino, kaip reikės išgyventi visą mėnesį, kai vyras Kazimieras atlygio už gruodžio mėnesį parnešė tik... 75 litus. Moteris žino, jog žmogus uždirba ir jam sumokama daugiau, tačiau dažnai tenka skolintis. Kai skolas draugams ir darbdaviui sugrąžino, tiek ir beliko.

Moteris kreipėsi pagalbos į paramos centrą, kurį lanko nuo tada, kai baigė mokyklą ir su to paties specialiojo ugdymo centro „Ringuva” auklėtiniu Kazimieru sukūrė šeimą.

„Tokiu atveju mes drauge einame į parduotuvę ir perkame būtiniausių produktų”, - sako paramos fondo koordinatorė.

Paramos prašantys žmonės, pažymi R. Zabielienė, supranta situaciją ir parduotuvėje renkasi pačius pigiausius ir būtiniausius produktus. Deja, produktai pabrangę ir būtiniausiam maistui jau reikia ne 30-ties, bet 40-45 litų. Deja, grynųjų pinigų organizacijos sąskaitoje nepakanka, nes prašančiųjų pastaruoju metu labai padaugėjo.

Maistu organizacijos, deja, neparėmė ir gerumo akcijos „Krizę įveikime drauge” gerbėjai. Tad dar kartą prašome miesto gyventojų aukoti paramos organizacijai „Vilties kalnas” maisto produktų, nes čia alkstančių suaugusių bei badmiriaujančių vaikų tikrai nestinga.

Pravers ir drabužiai, ir baldai 

„Šiaulių naujienų” rengiamos gerumo akcijos „Krizę įveikime drauge” rėmėjai neliko abejingi paramos organizacijos „Vilties kalnas” pagalbos prašymui. Žmonės dovanojo ir drabužių, ir baldų, ir pinigų.
Laikraščio skaitytojas inžinierius-konstruktorius Danielius Balčiūnas pats susirado paramos organizaciją ir pradžiugino finansine pagalba. Geradario dovanotus pinigus nuspręsta skirti koridoriui remontuoti - kaip tik tokios sumos stigo baigiamiesiems remonto darbams. Pradžiugino ir netikėta dovana - šiauliečio rašytojo ir poeto Stasio Bulzgio knyga „Mikelių gretos”, kurią galės paskaityti kiekvienas.

Atsiliepė į paramos akciją ir Dainų gatvės gyventoja Aušra. Moteris dovanojo vargstantiems žmonėms drabužių, kuriuos palikusi pažįstama moteris, išvažiavusi gyventi bei dirbti į užsienį.

Didžiulius paaugliams skirtų drabužių maišus padovanojo Gegužių gatvės gyventoja Laima. 

Tilžės gatvės gyventoja Jurgitė Miškūnienė jau trečią kartą remia gerumo akcijos „Krizę įveikime drauge” dalyvius. Šį kartą moteris dovanojo vaikiškų drabužėlių, vežimėlį. Moteris pasakojo, jog vaikai, auginantys vaikaitį, nusprendė išvykti į užsienį, o drabužėlius paliko. Beveik visi nauji, nedėvėti ir jau niekam nereikalingi gulėjo spintoje, tad moteris ir nusprendusi juos dovanoti tiems, kuriems drabužėliai reikalingi šiandien.
„Tėvystės mokyklėlės” lankytojų šeimose auga nemažai vaikų, tad vaikiški drabužėliai visada praverčia”, - pažymi koordinatorė.

Draugystės prospekto gyventoja Marija dovanojo pagalbos ieškantiems žmonėms virtuvės baldų komplektą. Dar bus ieškoma šeima, kuriai reikalingos dvi pastatomos ir dvi pakabinamos virtuvinių baldų spintelės, tačiau R. Zabielienė puikiai žino, kad šie baldai pravers. „Retai dovanojami virtuvės baldai, todėl net kelias šeimas žinau, kuriems jų reikia. Dabar aiškinsimės, kam - labiausiai”, - šypsosi labdaros ir paramos organizacijos koordinatorė.

Vien labdara nesitikima išgelbėti šeimų, kurioms stinga įgūdžių rūpintis savimi ir savo šeima. Tačiau be duonos, be šilto apavo, pasak R. Zabielienės, nepavyks įkvėpti ir tikėjimo, jog pats žmogus savo laimės kalvis, jog pats turi rūpintis savo šeima, savo namais ir vaikais.

Šiandien, kai dažnoje šeimoje nedarbas, kai dažną slegia skurdas - ne nuodėmė prašyti. Koordinatorei ypač rūpi šeima, auginanti mažamečius vaikus ir gyvenanti prastai šildomame bute. „Vaikai vaikščioja ant šaltų grindų - jiems labai reikėtų didelio kilimo”, - sako Regina. Dažnai šeimai reikia sausų malkų, nes neturi kuo kūrenti nei krosnies, šildančios būstą, nei ant ko užkaisti puodo.

„Šiandien labai svarbi ir finansinė parama”, - teigia paramos organizatorė, kuriai kasdien tenka galvoti apie tuos, kuriems likimas pagailėjo artimųjų pagalbos, tačiau dovanojo kitų dėmesį, atjautą ir gerumą.

Į viršų