Vakar popietę „Šiaulių” sporto rūmų stadione įsikūrusiame palapinių miestelyje buvo ramu kaip bažnyčioje. Prie palapinių šmėžavo tik keli krepšinio fanai iš užsienio.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
Asta VOLKOVAITĖ
„Šiaulių” sporto rūmų stadione įsikūręs palapinių miestelis Europos krepšinio čempionato sirgalių pernelyg nevilioja. Sulaukta dešimtkart mažiau gyventojų, nei buvo tikėtasi. Kalbinti krepšinio fanai iš užsienio šalių teigė nakvynę palapinėje pasirinkę dėl sausakimšų miesto viešbučių.
 
Palapinių miestelis - pustuštis
 
Prie palapinių miestelio atvykusius „Šiaulių naujienų” žurnalistus sustabdė aptvertą teritoriją saugantis apsaugos darbuotojas. Svečiai įleidžiami tik su koordinatorių žinia.
Palapinių miestelyje buvo matyti keliasdešimt dvirms eilėmis išrikiuotų dviviečių ir keturviečių palapinių ir tik vos keletas palapinėse daiktus besidėliojančių gyventojų. Tik vėliau, kalbantis su iš Vokietijos atvykusiais krepšinio sirgaliais, merginų lydimi atvyko studentai iš Prancūzijos.
 
Vakar palapinių miestelyje, anot koordinatorės, buvo apsistoję apie penkiasdešimt gyventojų. „Brangūs kelionės bilietai”, - priežastį, kodėl palapinių miestelis toks pustuštis, įvardijo palapinių miestelio koordinatorė Žana Lebedeva Matrosova. Leisdama suprasti, kad 35 eurus dviem žmonėms kainuojanti nakvynė dvivietėje palapinėje nėra didelė suma, nusistebėjo, kad kai kurie gyventojai iš Vilniaus atvyko taksi automobiliu.
 
„Kai kurie atvažiuoja be rezervacijų. Truputį dėl to yra sąmyšis. Bet tas sąmyšis – gerąja prasme”, - „Šiaulių naujienoms” teigė palapinių miestelio koordinatorė. Ji pasidžiaugė, kad svečiai iš užsienio neatrodo reiklūs.
 
„Jie labai kultūringi žmonės. Jeigu būna labai šalta, jie šypsosi ir sako, kad jiems viskas pakankamai normalu”, - apie kantrius klientus pasakoja Ž. Lebedeva Matrosova. Ji pastebėjo, kad kai kurie sirgaliai atvažiavo tikėdamiesi kur kas šiltesnio oro. „Italai atvažiavo apsirengę tik šortais ir marškinėliais”, - pastebėjo koordinatorė.
 
Vokiečiai pasigedo kompanijos
 
„Šiaulių naujienų” kalbinti palapinių miestelio gyventojai teigė pasigendantys gero oro. Pasiguosta ir tuo, kad palapinių miestelyje pernelyg mažai žmonių, norėta didesnės kompanijos.
„Tik neseniai atvykau. Čia užsukau tik trumpam, trims dienoms, kol vyks trejos rungtynės. Po jų iš karto ir grįšiu į Vokietiją. Tikėjausi, kad čia bus kur kas daugiau palapinėse gyvenančių žmonių. Norėjosi ir šiltesnio oro, bet suprantu, kad tokių dalykų kaip oras niekas negali reguliuoti”, - guodėsi krepšinio sirgalius Jakas iš Vokietijos, palapinėje apsistoję su tautiečiu draugu. Vyras teigė palapinių miestelį pasirinkęs tik dėl to, kad nesugebėjęs rasti laisvo kambario miesto viešbučiuose. „Man tai atrodė, kaip vienintelė galimybė kažkur apsistoti”, - sakė vokietis.
 
Į palapinių miestelį – tik dėl diskotekų
 
Menkomis pajamomis pasiguodę studentai išPrancūzijos taip pat teigė pirmiausia ieškoję kambario Šiaulių viešbučiuose. Kadangi paieškos buvo bevaisės, studentai pasirinko palapinių miestelį.
„Tai pirmas kartas, kai esu Šiauliuose. Prieš trejus metus teko svečiuotis Kaune. Dar gerai nespėjau visko pamatyti palapinių miestelyje, bet būtų galima pasidžiaugti tuo, kad čia bus rengiamos ir diskotekos. Man tai patinka. Tą patį galėčiau pasakyti ir apie lietuvaites. Jos kitokios nei prancūzės, bet gražios”, - šypsodamasis apie lietuvaites atsiliepė turistas Viktoras iš Prancūzijos. Jis kaip ir vokietis teigė norėjęs, kad palapinių miestelyje būtų daugiau kompanijos iš užsienio.
 
Viktoro draugas Sidrikas pritarė bičiulio žodžiams ir pasiguodė tikėjęsis geresnio oro nakvynėms palapinėse. „Labai nesinorėtų lietaus”, - būgštavimus dėl oro išreiškė krepšinio sirgalius iš Prancūzijos ir mestelėjo keletą komplimentų lietuvaičių grožiui. Visgi juo prancūzai nespės ilgai pasidžiaugti – po rungtynių iš karto ruošiasi vykti namo.
Kalbinti palapinių miestelyje apsistoję turistai neatrodė labai įnoringi ir laikinai jiems pastatytus tualetus bei dušus apibūdino kaip pakenčiamus. Jie veikia atokiau nuo pastatytų palapinių. Vienintelis nemalonumas, kurio gali tikėtis užsienio turistai, tas, kad grįžus iš naktinio klubo ar kur kitur vakarojus teks kristi į miegmaišius nesimaudžius – kaip skelbia užrašas ant dušo, maudytis galima tik iki vidurnakčio.
 
Užsienio sirgaliams – šokiai ir koncertai
 
Dieną aprimęs šurmulys palapinių miestelyje žada būti didelis vakarais ir naktimis. Tą skelbia organizatorių sukurta speciali interneto svetainė. Joje kažkodėl tik lietuvių kalba skelbiami palapinių miestelyje vyksiantys renginiai. Kaip ir kituose penkiuose šalies miestuose įsikūrusių palapinių miestelių programose, Šiauliuose taip pat žadami koncertai, šokiai bei teminiai vakarai.
 
Vakar nuo 23 valandos turėjo prasidėti šokių naktis. Žadėtas ir didžėjus. Šiandien ruošiamas sugrįžimo į mokyklą vakarėlis. Norintieji pasišokti, turės pirma pasukti galvą dėl garderobo, nes kaip vakarėlio aprangos kodas įvardijamas mokyklinės aprangos stilius. Rugsėjo 2-ąją į teminį vakarėlį-koncertą linksmybių mėgėjai turės ateiti vilkėdami disko stiliaus žvaigždžių drabužiais. Juos savo dainomis žada šildyti dainininkė Baiba ir Nerijus. Kitądien žada koncertuoti irgi ne mažiau žinomos muzikos grupės: „Rebelheart“ bei „Roadkill“.
Tik neaišku, iš kur užsienio sirgaliai gaus mokyklinių uniformų ir disko stiliaus drabužių, juk važiuodami į Lietuvą turbūt tikrai apie tai nepagalvojo...


Į viršų