Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinikos pastatas paliktas be elektros, šildymo ir jokios apsaugos, todėl gali tapti priebėga benamiams.  
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

 

Zita KATKIENĖ
Pati gamta taip surėdė, kad tuščia vieta ilgai nebūna - laisvą vietą užima kiti. Tikėtina, kad ilgai tuščias nedūlės ir Šventupio vidurinės mokyklos pastatas, juodais langais nešmėžuos ilgai remontuoto Žaliūkių vėjo malūno užnugaryje boluojantis buvęs Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinikos pastatas. Juolab, kad ir mokyklos keli langai jau buvo išdaužyti, o į ligoninės pastatą jau brovėsi benamiai. Tačiau šiandien abu didžiuliai 3-4 aukštų pastatai ištuštėję. Ar ne per didelė prabanga krizės alinamam mokesčių mokėtojui išlaikyti tuščius, nenaudojamus pastatus?

Kėsinosi ir benamiai, ir chuliganai

Šių mokslo metų rugsėjo 1-ąją Šventupio vidurinės mokyklos kiemas buvo tuščias. Vos prieš aštuoniolika metų pastatyta mokykla ištuštėjo. Miesto švietimo politikai  nusprendė, jog ši mokykla, išgąsdinusi skylančiomis sienomis, tampa neperspektyvi, nes 1500 vaikų skirtoje mokykloje mokėsi vos per 300 moksleivių.

Po ilgų debatų ir bendruomenės nepasitenkinimo apraiškų nuspręsta šiais mokslo metais nebeatverti šios mokyklos durų. Dauguma moksleivių  pasirinko Gytarių vidurinę mokyklą, o Šventupio vidurinės mokyklos pastatas liko tuščias.

Gyventojai pastebėjo, jog ne kartą buvo išdaužti mokyklos langai. Daugiabučių apsuptyje stovintis mokyklos pastatas kliūva daugeliui: juk pastatą reikia ir saugoti, ir prižiūrėti bei šildyti.
Prieš porą mėnesių uždarytos ir Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinikos pastato durys. Medikai ir, žinoma, ligoniai perkelti į neseniai duris atvėrusios Moters ir vaiko klinikos modernias patalpas. Taigi didžiulis pastatas liko tuščias.

Naujo individualių namų rajono pašonėje stovintis pastatas apjuostas tvora, tad nuo pašalinės akies apsaugotas. Gal dėl to drąsiai čia gali jausti piktavaliai, ieškantys pastogės. Ištuštėjusio pastato cokoliniame aukšte jau rausėsi benamiai.

Nuo kovo 1-osios ištuštėjo ir Visuomenės sveikatos ugdymo centro pastatas, esantis Vasario 16-osios gatvėje. Nors buvo kalbama, kad centras bus naikinamas tuo pat metu, kaip ir Šiaulių apskrities administracija, tačiau nuspręsta jau šį mėnesį panaikinti Visuomenės sveikatos ugdymo centrą ir užrakinti pastato duris.

Mokyklos pastatas patikėtas... mokyklai

Tai, kad į ištuštėjusios Šventupio vidurinės mokyklos langus ne kartą buvo paleistas akmuo, patvirtino ir Gytarių vidurinės mokyklos direktorius Rimtautas Pečeliūnas. „Porą kartų ėjo mūsų darbininkas pakeisti išdaužto lango stiklo”, - teigia direktorius, kuriam miesto Tarybos sprendimu patikėjimo teise perduotas Šventupio vidurinės mokyklos pastatas. Ir, žinoma, buvusios mokyklos moksleiviai.

Ištuštėjusios mokyklos pastatas, anot direktoriaus, nepaliktas likimo valiai. „Yra paskirtas administratorius, kuris nuolat prižiūri pastatą”, - teigia R. Pečeliūnas.
Saugo pastatą, pasak direktoriaus, apsaugos tarnyba, kuriai ir tenka rūpintis bei atsakyti, kad į pastatą nepatektų benamiai.

Iki šiol prižiūrima ir mokyklos aplinka. Šią žiemą, kai sniego nepagailėta, teko atkasti takus. Atkasami buvo, pasak direktoriaus, tik tie takai, kuriais žmonės nuolat vaikščioja ir pro stadioną, ir pro mokyklos kiemą.

Bene daugiausiai kainuoja mokyklos šildymas. Tačiau ir jis, pasak direktoriaus - minimaliausias. Patalpos įšildomos tik iki 7-8 laipsnių. Norėta, tiesa, ir visai atjungti šildymą, tačiau baimintasi, kad gali pradėti pelyti sienos ar sproginėti radiatoriai. Ateityje, pritaikius technines galimybes, žadama visai užsukti šildymą.
Mokyklos pastatą žadama renovuoti, tačiau vidaus remontas nenumatytas - tam neskirta lėšų. Todėl labai svarbu išsaugoti pastato sienas nuo pelėsio ir drėgmės. Tam, anot direktoriaus, ir šildomos patalpos.

Jokia užklasinė veikla, pasak direktoriaus, mokykloje nevykdoma ir negali būti vykdoma, nes patalpos neatitinka higienos reikalavimų. Svarbiausia tai, kad pastate - šalta. Iki 8 laipsnių įšylančiose patalpose negali dirbti nei vaikai, nei suaugusieji.

Šventupio vidurinės mokyklos likimas dar nėra nuspręstas. Kovo 27-ąją vyks gyventojų referendumas, kurio metu bendruomenė išsakys nuomonę dėl to, kurioje mokykloje pageidautų tęsti ugdymo procesą kitais mokslo metais -  Šventupio ar Gytarių vidurinėje mokykloje.

„Esame to rajono mokykla, tad nieko keisto, kad mums paskirta prižiūrėti tuščią mokyklos pastatą”, - sako R. Pečeliūnas. Mokyklai tenka mokėti ir už pastato šildymą. Tačiau šis mokestis yra įkalkuliuotas į bendrą sąskaitą, tad kiek kas mėnesį mokama už šildymą, be specialaus skaičiavimo mokyklos vadovas pasakyti negali.

Ligoninės pastatas nesaugomas

Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinika uždaryta buvo tuo pat metu, kai duris pravėrė naujoji Moters ir vaiko klinika. Senas, daugelį metų neremontuotas pastatas nebegali būti eksploatuojamas. Šiaulių apskričiai pavaldžios ligoninės pastatai - Šiaulių apskrities nuosavybė.

Deja, Šiaulių apskrities turto valdymo skyriaus vedėjas Adolfas Klenauskis ilgalaikių pastatų pritaikymo planų pasakyti negali - naikinamos apskritys, tad ir jų turtas turi būti perduodamas kitiems. Kam atiteks jau nenaudojami Akušerijos-ginekologijos klinikos bei jau nuo kovo 1-osios dienos panaikinto Šiaulių apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro pastatai, turi nuspręsti Koordinacinė apskričių likvidavimo komisija.

Turto valdymo skyriaus vedėjas A. Klenauskis teigia, jog jau prieš dvejus metus buvo žinoma, kad Akušerijos-ginekologijos klinikos pastatas ištuštės ir buvo kreipiamasi į šalies Vyriausybę dėl šio pastato įrašymo į atnaujinamo nekilnojamo turto fondą. Deja, Finansų ministerija tam nepritarė, nors siūlymas buvo pateiktas ne vieną kartą.

Šiuo metu, A. Klenauskio manymu, yra dvi realios galimybės - ir ligoninės, ir Visuomenės sveikatos ugdymo centro pastatai galintys būti perduoti miesto Savivaldybei arba Valstybės turto fondui ir įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Tai ir turi nuspręsti Koordinacinė apskričių likvidavimo komisija.

Šiuo metu abu pastatai tušti ir, pasak vedėjo, beveik nesaugomi. Tik buvęs Visuomenės sveikatos ugdymo centro pastatas yra tik užrakintas, bet ir saugomas nežinybinės apsaugos tarnybos.

Architektų gatvės laukymėje esančios buvusios Akušerijos-ginekologijos klinikos patatas, A. Klenauskio žiniomis, niekieno nesaugomas. „Atjungtas pastatas ir nuo šildymo sistemos, išleistas iš  šildymo sistemos vanduo”,  - sako vedėjas. Akivaizdu, jog pastato vidaus būklė niekam neberūpi. Ir taip jau buvo būtinas remontas, tad vienas-kitas pelėsis ant sienų ar lubų jau nebeturi reikšmės. Atjungtas buvusios klinikos pastatui ir elektros tiekimas, tad mokėti už pastato eksploataciją nieko nereikia. Paklaustas, ar gali būti, kad į pastato valdas jau braunasi benamiai, vedėjas nieko pasakyti negali. Laikina nuosavybė likviduojamos apskrities valdžiai neberūpi.

Šiaulių apskrities Turto valdymo skyriaus vedėjas Adolfas Klenauskis teigia, jog Koordinacinė apskričių likvidavimo komisija spręs, kam priklausys ištuštėję pastatai.
Šventupio vidurinės mokyklos langai ne kartą buvo išdaužyti, nors pastatu rūpinasi ir administratorius, ir nežinybinė apsauga.

Į viršų