Ar taps tradicija rekordai? Šventės metu universiteto filologės nupynė dvidešimties metrų ilgio tautinių spalvų juostą.
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 
 
 
Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Šiauliuose Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetis pažymėtas daugybe įvairių tradicinių ir galbūt tradicija tapsiančių renginių - ir mokyklose, ir kultūros įstaigose, ir viešose erdvėse. 
 
Šventiniai renginiai prasidėjo anksti
 
Jubiliejinei Kovo 11-ajai - Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai - skirti renginiai mieste pradėti organizuoti likus dar bent savaitei iki šventės. Atidarytos jubiliejui skirtos parodos apskrities ir miesto viešosiose bibliotekose, mokyklose organizuoti susitikimai su Kovo 11-osios akto signatarais, kovų už Lietuvos nepriklausomybę dalyviais, mokinių ir mokytojų konferencijos, poetiniai-literatūriniai skaitymai, dokumentinių filmų peržiūros.
 
Kovo 10 dieną 10 valandą visose miesto mokyklose buvo giedamas Lietuvos himnas - Tautiška giesmė, o popiet Šiaulių dailės mokyklos mokinukai sverelį prie Savivaldybės papuošė tautinėmis spalvomis išdažytų savo plaštakų atvaizdais ir baltomis gėlėmis-verpstėmis.
 
Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje vakare prasidėjo jubiliejinei Nepriklausomybės dienai skirtas šventinis koncertas „Lietuva, mano protėvių žeme“, kuriame dalyvavo centro šokių ansamblis „Kalatinis“, vadovaujamas V. Verkulienės, A. J. Bartašiaus ir B. Prokopavičienės, Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblis „Sedula“ (meno vadovė V. Gintilaitė). 
 
Naujojoje Šiaulių Švenčiausios Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje vyko kitas koncertas, pavadintas „Grojame Lietuvai“, kur savo programas atliko 1-osios ir 2-osios muzikos mokyklų, Konservatorijos ir Kuršėnų meno mokyklos pučiamųjų instrumentų ansambliai.
 
Tad visi norėjusieji ir turėjusieji laiko šiauliečiai jau Kovo 11-osios išvakarėse galėjo pajusti šventinę nuotaiką.
 
Šiauliečiams reikia ir poezijos
 
Kovo 11-osios rytas, prasidėjęs saulėta giedra ir gana tradicine darbotvarke, nemažai miestiečių, daugiau nei kitų valstybinių švenčių metu, paskatino dalyvauti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio renginiuose.
 
Kai vieni šiauliečiai ėjo į Katedrą dalyvauti šventose Mišiose, skirtose šiai šventei, kiti 12-ojo maršruto autobuso stotelėse laukė poetinio autobuso - mieste jau antrąjį kartą vyko aštuntojo „Laiptų“ galerijos organizuojamo „Literatūrinio žiemkelio“ meninė akcija „Poezija miesto autobuse“. 
Nuo 11 iki 13 valandos - du reisus - maršrutiniame autobuse Šiaulių dramos teatro aktoriai Nomeda Bėčiūtė, Juozas Bindokas ir Rolandas Dovydaitis skaitė keleiviams poetų Jovaro, Valerijos Valsiūnienės, Henriko Radausko ir Jono Aisčio pavasarinę ir patriotinę lyriką. 
 
Šiauliečiai, ir važiavę savais reikalais, ir specialiai sulaukę poetinio autobuso, labai susidomėję klausėsi eilių, plojo skaitovams, dėkojo akcijos organizatoriams. Senyvas šiaulietis prisipažino į poezijos skaitymus šiaip neinąs, bet šventės dieną galėdamas autobuse klausytis gyvai eilėraščių esąs patenkintas.
 
Trispalvę kėlė dvidešimtmetis
 
Dar gerokai prieš vidurdienį ir Prisikėlimo aikštėje būriavosi šiauliečiai, į Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją atėję su vaikais. Jie ne tik laukė ateinant iš Katedros Mišiose dalyvavusiųjų kolonos, bet ir smalsavo, kaip Šiaulių universiteto ketvirtojo kurso filologės aikštės pakraštėlyje iš šešių tautinių spalvų juostų pina ilgiausią pynę ir moko iš tautinių spalvų siūlų pasidaryti draugystės apyrankes. Tai buvo universiteto organizuota akcija „Nupinkime vieningą Lietuvą“. 
 
Vidurdienį „Saulėtekio“ gimnazijos folkloro ansamblio „Vieversėlis“ nariams milžiniškais ragais paskelbus Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijos pradžią, Prisikėlimo aikštėje jau buvo keliskart daugiau šiauliečių nei kada nors iki tol. 
 
Šįkart pakelti Trispalvę buvo simboliškai suteikta garbė Šiauliuose, ir ne tik Šiauliuose, žinomam regbininkui dvidešimtmečiui Žygimantui Radžiui, o Tautišką giesmę pradėti giedoti - berniukų chorui „Dagilėlis“, vadovaujamam Remigijaus Adomaičio.
 
Nuo tautinio šokio iki... džiazo 
 
Iš choristų rankų pakilus į dangų dešimtims tautiškų spalvų balionėlių, šventei skirtą savo programą pristatė ir Didždvario gimnazijos „Šėltinio“ šokėjai (vadovai V. ir R. Laugaliai), ir universiteto folkloro ansamblio „Vaiguva“ dainininkės (vadovė D. Martinaitienė), ir penkiametė „Trijų nykštukų“ lopšelio-darželio skaitovė Augustė Beinoravičiūtė, ir miesto pučiamųjų orkestro solistė (vadovas V. Pilibavičius) Viktorija Mačytė... 
 
Jubiliejui skirta Trispalvės pakėlimo ceremonija apskritai buvo gerai suplanuota ir nenuobodi, gal tik kiek visiems susirinkusiems buvo netikėtas Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Oro policijos misiją atliekančių prancūzų pilotų pasveikinimas - gana žemai virš aikštės praskridę du naikintuvai „Miražai“.
 
Neskubantys po ceremonijos išsivaikščioti po namus šiauliečiai dar buvo pakviesti dalyvauti kituose renginiuose: Kultūros centre tuoj tuoj turėjo prasidėti lietuviškos dainos festivalis „Ir aš iš to krašto“, „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje - muziejaus įkūrimo 87-ųjų metinių minėjimas, ir Pelikso Bugailiškio premijos įteikimas, „Saulės“ koncertinėje įstaigoje - „Džiazo vitražai“, Rėkyvoje - koncertas „Pavasario melodijos“.      




Į viršų