Lina JUREVIČIŪTĖ

Dar praėjusių metų pabaigoje nekilnojamojo turto ekspertai prognozavo, kad žiemą pasieksime nekilnojamojo turto kainų „dugną”. Ekspertai sakė, kad žiemos pabaigoje-pavasarį turėtų būti mažiausios butų, namų ir kito nekilnojamojo turto kainos. Pavasaris nebe už kalnų, todėl apie nekilnojamojo turto rinkos tendencijas Šiauliuose paklausėme nekilnojamojo turto eksperto Lino Juozaičio. Ekspertas pažymėjo, kad kainų „dugnas” nekilnojamojo turto rinkoje, jo nuomone, jau pasiektas. Pastebimai padaugėjo sandorių ir įsigyti turtą pigiau vargu ar bus galima. „Kam būstą reikėjo parduoti skubiai, tas jau pardavė. O kam neskubu, tie dar bandys palaukti”, - mano L. Juozaitis.

Iki 2009 metų vasaros kainos sumažėjo dar 30-35 procentais

Apžvelgdamas praėjusių metų butų kainų Šiauliuose tendencijas, nekilnojamojo turto ekspertas Linas Juozaitis pažymi, kad 2009 metų pradžioje butų kainos Šiauliuose dar buvo aukštos ir siekė apie 2,2 tūkstančio litų už kvadratinį metrą. Tačiau 2009 metų pradžioje gerokai sumažėjo butų paklausa ir butų kainos pradėjo kristi.

Per aštuonis mėnesius butų kainos sumažėjo apie 30-35 procentus ir, anot L. Juozaičio, pasiekė vadinamąjį „dugną”. 2009 metų rugpjūtį, eksperto duomenimis, dviejų kambarių butas Šiauliuose vidutiniškai kainavo apie 60 tūkstančių litų.

„Rugsėjo mėnesį, prasidėjus naujiems mokslo metams ir sumažėjus nuomojamų butų skaičiui, butų kainos, nors ir nežymiai, tačiau pradėjo kilti. Prasidėjus 2010-iesiems pastebime šiokį tokį aktyvesnį „judėjimą” nekilnojamojo turto rinkoje. Galbūt tai susiję su švelnesne bankų pozicija suteikiant paskolas, o gal žmonės pajuto, jog kainos jau pasiekė „dugną” ir tie, kurie buvo suplanavę pirkti būstą, nebelaukia”, - teigia L. Juozaitis.

Butas – maždaug už 80 tūkstančių litų

Kiek dabar Šiauliuose kainuoja standartinis dviejų kambarių butas? Pavarčius skelbimus laikraštyje matyti, kad dviejų kambarių buto kainos svyruoja nuo 60 iki 120 tūkstančių litų. Nekilnojamojo turto ekspertas L. Juoziatis sako, kad kainų „žirklės” dar išties didelės, tačiau su tais, kurie prašo daugiau, galima derėtis. Vidutiniškai dviejų kambarių butas Šiauliuose kainuoja apie 80 tūkstančių litų.

„Žinoma, kaina priklauso ir nuo vietos, ir nuo to, kuriame aukšte butas yra. Apie 10 tūkstančių litų pigiau kainuoja butai pirmajame ir paskutiniajame namo aukštuose. Pigiau kainuoja butai Rėkyvoje, Zokniuose, pietinio miesto rajono, pavyzdžiui, Lieporių gatvės pabaigoje, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje. Čia dviejų kambarių butą galima įsigyti maždaug už 60 tūkstančių litų ir net pigiau”, - sakė L. Juozaitis.

Nekilnojamojo turto ekspertas pažymėjo, jog dabar patys paklausiausi yra senuose daugiabučiuose namuose esantys butai, kainuojantys apie 80 tūkstančių litų. Norintys parduoti butus esančius naujuose daugiabučiuose namuose, butų šeimininkai priversti mažinti kainą. Pavyzdžiui, naujo namo, esančio Dainų gatvėje savininkai, kvadratinio metro kainą sumažino nuo 3,2 tūkstančio iki 2,4 tūkstančio litų.

Kaip sakė ekspertas, butų kainos renovuotuose daugiabučiuose namuose panašios į kainas nerenovuotuose daugiabučiuose namuose. Anot L. Juozaičio, pirkdami butą renovuotame name žmonės įvertina tai, kad reikės atiduoti paskolą už namo renovaciją.

Pigesnių nuomojamų butų nebeliko

Nekilnojamojo turto ekspertas užfiksavo, kad šių metų pradžioje buvo padidėjusi nuomojamų butų pasiūla. Tvarkingą dviejų kambarių butą sausio pradžioje buvo galima išsinuomoti už 200-250 litų per mėnesį.

„Tačiau jau antroje sausio pusėje pigesnių nuomojamų butų nebeliko. Dabar pigiau nuomojami nelabai geros būklės butai. Sausio pradžioje nuomojamų butų paklausos padidėjimą galbūt būtų galima paaiškinti tuo, kad taupydami pinigus žmonės tikriausiai glaudėsi pas tėvus ar artimuosius. Pamatę, kad butų nuomos kainos sumažėjo, galbūt vėl nusprendė nuomotis butą ir gyventi atskirai”, - mano L. Juozaitis.

Namai atpigo perpus

Nekilnojamojo turto ekspertas pažymėjo, jog brangesnių butų paklausa dabar labai nedidelė, nes maždaug už 200 tūkstančių litų Šiauliuose galima nusipirkti namą. Todėl 200 tūkstančių litų ir daugiau kainuojantys butai sunkiai randa savo pirkėją.

„Šiuo metu paklausiausi namai kainuoja apie 200-300 tūkstančių litų. Namų kainos sumažėjo maždaug perpus, todėl pirkėjas įvertina, kas jam labiau apsimoka: pirkti tikrai gerą prabangų butą už 200 tūkstančių litų ar namą. Dažnas pasirenka namą, juk kartu su namu žmogus įsigyja ir žemės sklypelį” - pažymėjo L. Juozaitis.

Į viršų