Moters ir vaiko klinikos sienoje įrengtas Gyvybės langelis - teisėta galimybė kūdikio nenorintiems auginti gimdytojams išlikti neieškomiems ir nebaudžiamiems. Nuotraukos viršuje, dešiniajame kampe, matyti lempa, kuri pradeda signalizuoti, jeigu Gyvybės langelyje paliekamas kūdikis. Nuo šios vietos iki Gyvybės langelio medikams tektų eiti keletą minučių.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
 
 
 
Zita KATKIENĖ

Vakar naujojoje Moters ir vaiko klinikoje - naujas įvykis. Prieš du mėnesius pradėtas įrenginėti Gyvybės langelis - pašventintas ir palaimintas. Į neeilinį įvykį susirinko Seimo, apskrities, miesto valdžia, gydymo įstaigos bei skyrių vadovai, dvasininkijos atstovai. Įvykis džiugus, galvojant apie tai, jog nuo šiol nė vienas naujagimis neturėtų būti paliktas konteineryje, lifte, laiptinėje ar kokioje kitoje vietoje mirčiai. Tačiau susirinkusieji tiki, jog šio langelio paslaugos - išsaugoti šeimoje nepageidaujamo naujagimio gyvybę, neprireiks.

Pamestinukų  neišvengiama

Šiaulių apskrities, o taip pat ir visos Lietuvos moterys, atsisakančios savo pagimdyto vaiko, jau gali saugiai, ramiai ir nebaudžiamos palikti jį net šešiose Lietuvos gydymo įstaigose įrengtose kapsulėse, vadinamose Gyvybės langeliais. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dar praėjusių metų pabaigoje prie Gimdymo skyriaus įrengta pakankamai daug vietų, kur gali būti paliekami vaikai.

Motinoms, pagimdžiusioms savo vaiką ir neketinančioms jo auginti, svarbu, kad už  šį žingsnį nesulauktų bausmės. Nuo seno už  šį poelgį buvo persekiojama, už tai numatyta ir baudžiamoji atsakomybė. Bet tik tuo atveju, kai vaikas paliekamas nesaugioje aplinkoje. Šiaulių apskrities ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius, susirinkusiems prie Moters ir vaiko klinikos sienos, kurioje įrengta kapsulė - Gyvybės langelis,  kalbėjo, jog nelaukiamos gyvybės nuo šiandien gali išvengti baisiausio - būti paliktos mirčiai. Gyvenimo aplinkybės būna įvairios, todėl sudaryta galimybė šeimai ar motinai, priėmusiai tokį sprendimą - saugioje aplinkoje palikti vaiką ir už šį poelgį nesulaukti jokios bausmės. 

Šiaulių akušerijos-ginekologijos klinikoje kasmet būdavo paliekami 2-3 naujagimiai. Pasak P. Simavičiaus, randami vaikai ir sąvartynuose, paliekami ir prie medicinos įstaigų durų. Lietuvoje kasmet 5-6 kūdikiai paliekami pražūčiai.

Gyvybės langelį  pašventinęs Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis priminė, jog pirmasis pasaulyje Gyvybės langelis buvo įrengtas „Šventosios dvasios” ligoninėje Vatikane dar XII amžiaus pabaigoje. Simboliška, kad Šiauliuose Gyvybės langelis atidaromas Didįjį Penktadienį, prieš pat Velykas, kai visi katalikai su meile žiūri į Kryžių. Tai, kad gimęs vaikas kažkam gali būti nebereikalingas, vyskupo manymu, - įrodymas, kad stinga mūsuose meilės. „Todėl linkiu, kad gimęs nestokotų meilės. Jei bus paliekamas čia, kad būtų sutiktas su didžiule meile”, - linkėjo vyskupas.

Lietuvai reikėjo nueiti labai ilgą kelią, kol ši problema pradėta spręsti išties civilizuotai. Jau dešimtmetį Gyvybės langeliai veikia Vokietijoje. Statistika teigia, jog šios šalies gimdytojai per metus apie 50 vaikų palieka gydymo įstaigose. Gyvybės langeliai veikia daugelyje Europos šalių, JAV. Šiauliečiai turi Venclauskių namus, kuriuose praeityje užaugo arti šimto pamestinukų, gimdytojų paliktų advokato Kazimiero Venclauskio namo kieme.

Saugumas - garantuotas

Pasak P. Simavičiaus, Gyvybės langeliui įrengti prireikė 14 tūkstančių litų. Dėl finansavimo buvo kreiptasi į Regioninės plėtros tarybą bei Šiaulių miesto ir rajono savivaldybes. Pastarosios, pasak direktoriaus, skyrė po du tūkstančius litų.

Motinos ir vaiko klinikoje įrengtas Gyvybės langelis, kaip ir kitose Lietuvos gydymo įstaigose, įrengtas pastato sienoje. Viduje įrengta speciali kabina, į kurią įėjęs medikas gali paimti naujagimį, čia paliktą lauke atidarius langelį. Vos langelis atidaromas, viduje įrengta vaizdo kamera perduoda signalą gydymo įstaigos hole dirbančiam budinčiajam. Šis ir informuoja medikus, kurie skubiai gali pasirūpinti naujagimiu, kuriuo nebenori rūpintis gimdytojai. Pastariesiems garantuotas anonimiškumas bei galimybė saugiai pasišalinti.

Palikto vaiko artimieji, giminės, seneliai ar patys tėvai dar šešias savaites gali kreiptis į gydymo įstaigą ir pasiimti kūdikį. Vėliau kūdikis įregistruojamas ir jam suteikiama galimybė saugiai augti valdiškuose namuose ar būti įvaikintam. 
  
Į viršų