Rėkyvos pagrindinės mokyklos direktorius Romas Senkus naujoje vaiko sumušimo istorijoje mato ir teigiamų pusių. Anot jo, moksleiviams tai būsianti gera auklėjamoji priemonė.

Vaido SIMANAUSKO nuotr. 

 

 

 

 

Asta VOLKOVAITĖ 

Pirmadienį į Vaikų chirurgijos ortopedijos traumatologijos centrą iš Rėkyvos pagrindinės mokyklos atvežtas sužalotas septyniolikmetis. Medikai vaikinui nustatė žandikaulio lūžimą, galvos smegenų sukrėtimą bei galvos sumušimą. Klausantis minėtos švietimo įstaigos direktoriaus Romo Senkaus susidaro įspūdis, jog mokyklos vadovas mokinio sumušimą laiko pačia geriausia auklėjimo priemone kitiems moksleiviams. „Ar kokia kita bebus geresnė”, - klausia R. Senkus.

Smogė dėl to, kad užstojo vaizdą?

„Nukentėjusysis sėdėjo pirmame suole. Vyko chemijos pamoka. Šio berniuko klasės draugai jį paprašė persėsti į kitą suolą. Vaikai sakė, kad šis berniukas jiems užstojo vaizdą lentoje”, - pasakoja Rėkyvos pagrindinės mokyklos direktorius R. Senkus. Nors įvykio aplinkybės dar nėra galutinai nustatytos, švietimo įstaigos vadovas apie minėto įvykio priežastis turi savo nuomonę.

„Vaikinas, matyt, užsispyrė ir nepakluso. Pasibaigus antrai pamokai du vaikinai apsižodžiavo. Vienas iš jų tam pirmame suole sėdėjusiajam ir stuktelėjo. Matyt, jis negalvojo, kad taip iki tokios traumos...”, - svarsto R. Senkus. Rėkyvos pagrindinės direktorius sako, kad chemijos mokytoja smūgio nebepastebėjo, nes skambutis į pertrauką buvo ką tik nuskambėjęs. Pedagogė mokyklos vadovui pripažino, kad pamokos metu rimto konflikto nematė.

Manė, kad pažeistos dantenos

„Pedagogė tuo metu kažką rašė ant lentos, atsisuko ir pastebėjo, kaip šiam mokiniui iš burnos bėga kraujas. Pakviesta berniuko auklėtoja bei medicinos sesuo. Iš pradžių visi galvojo, kad tiktai dantenos pažeistos, kad būtent jos ir kraujuoja”, - kraupaus įvykio aplinkybes pasakoja R. Senkus. Švietimo įstaigos vadovas neneigia, kad į ligoninę vaiką suskubta vežti tik po to, kai jis pats pedagogams suvapėjo, kad jam darosi bloga.

„Vaikui pasakius, kad jam bloga, iškviesta greitoji pagalba bei vaiko tėvai. Su nukentėjusiojo mama kalbėjosi socialinė pedagogė. Kalbėta ir su kito berniuko giminaičiais”, - tvirtina R. Senkus. Švietimo įstaigos vadovas paaiškina, kad pastarojo berniuko tėvai išvykę, tad juo rūpinasi močiutė.

Klasės draugai kaltina nukentėjusįjį?

Ką ruošiamasi daryti, kad panašių incidentų būtų išvengta? „Tėvai dar tarpusavyje turėtų pasikalbėti. Savo darbą dar turėtų atlikti ir apylinkės inspektoriai. Klasės draugai mano, kad nukentėjusysis daugiau kaltas, nei tas kitas berniukas”, - netikėtai pareiškia R. Senkus, kuris yra įsitikinęs, kad kiekvienoje mokykloje tokie įvykiai neišvengiami.

„Pats įvykis yra auklėjamoji priemonė, ar kokia kita bebus geresnė?” - panašu, kad Rėkyvos pagrindinės mokyklos direktorius R. Senkus visur sugeba įžvelgti teigiamų dalykų.

Skilo ir dantys

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus specialistas Vitalijus Rumbauskas sako, kad įvykus tokiems „atsitikimams” turėtų būti skiepijama drausmė ne tik tam tikros klasės moksleiviams.

„Vaikai turėtų būti instruktuoti ir krizių valdymo grupėje. Pagal nustatytą tvarką mokyklose gali būti šaukiami ir neeiliniai posėdžiai. Tokiais ir panašiais atvejais reikėtų dirbti ne tik su ta klase, kurioje įvyko incidentas. Reikia dirbti bendrai”, - įsitikinęs V. Rumbauskas.

Beje, panašus incidentas švietimo įstaigose šiemet jau ne pirmas. Prieš porą savaičių „Romuvos” gimnazijoje septyniolikmetis moksleivis sulaukė spyrio į veidą. Smūgis buvo toks stiprus, kad ne tik praskeltos lūpos, bet ir nulaužtas dantis. Nors mokykla atsako už vaiko saugumą, „Romuvos” gimnazijos direktorius Vytautas Giedraitis aiškino, kad patys tėvai turėtų rūpintis vaikų saugumu. Jam antrino ir Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė, kuri teigė, kad rūpestingi tėvai vaikų draudimu turėtų pasirūpinti patys. 
Į viršų