Inesa RADVILAITĖ
Į Šiaulių Ragainės pagrindinę mokyklą vaiką leidžianti mama sakė tik iš šios mokyklos administracijos sužinojusi, kad aukos gali būti įvardijamos konkrečiomis sumomis. „Anksčiau būdavo, kad aukoti prašoma tiek, kiek kas gali, o dabar įvardyta konkreti aukos suma - 30 litų”, - stebisi mama. O pinigėlių prašoma mokyklos langams ir sporto salės grindims atnaujinti. Mokyklos tarybos pirmininkė Asta Petrauskienė stebisi, kad tėveliai skundžiasi žurnalistams. Esą be jų pagalbos mokykla neišsivers, o be to, atsirado tokių tėvelių, kurie paaukojo ne 30, o 100 litų. 
Auką prašoma susimokėti prieš didžiąsias metų šventes
 
Šiaulių Ragainės pagrindinėje mokykloje besimokančio vaiko mama Š. J. „Šiaulių naujienoms” pasakojo visada geranoriškai prisidėjusi prie mokyklos išlaikymo. Pervesdavo 2 procentus nuo sumokėto pajamų mokesčio, prisidėjusi prie visokių rinkliavų, tačiau nuo tos dienos, kai jos vaikas pradėjo lankyti Ragainės pagrindinę mokyklą, ji pajutusi mokyklos administracijos spaudimą. 
 
„Gruodžio 2-ąją vaikas parnešė namo mokyklos tarybos pirmininkės Astos Petrauskienės pasirašytą prašymą iki gruodžio 12 dienos paaukoti 30 litų. Rašo, kad reikia keisti dar nepakeistus mokyklos langus ir suremontuoti sporto salės grindis. Aš nieko prieš prisidėti prie mokyklos gerbūvio, bet kokia čia auka, jei įvardyta konkreti suma? Be to, galėjo tuos pinigėlius dalimis surinkti. Po penkis ar po dešimt litų kiekvieną mėnesį, nebūtų taip skausminga. Juk artėja didžiosios metų šventės, kiekvienas nori artimajam geresnę dovanėlę nupirkti, todėl tie pinigėliai, bent jau man, labai reikalingi”, - sakė mama. 
 
Š. J. parodytame prašyme rašoma: „Visi suprantame, kad miesto, valstybės ir mokyklos finansinė padėtis labai sudėtinga”. Mama pažymėjo tikrai suprantanti sunkią visų padėtį, tačiau ir tėvai – tos pačios valstybės dalis – irgi išgyvena sunkmetį. 
 
„Šalyje toks nedarbas, o įsivaizduoja, kad tėvai ims ir suneš tuos pinigėlius. Vaikas verkia, kad negaliu jam įduoti tų pinigų. Sako, visi auklėtojai neša, o jis neturįs kur akių dėti. Vaikai – žiaurūs, klausia, kodėl neduodu, o man širdis skauda, kad vaikas priverstas tokių kalbų klausytis. Galėčiau paaukoti kokį 10 litų, tačiau rašte aiškiai parašyta – 30 litų. Tai gal tokios aukos nė nepriims?” - guodėsi mama. 
 
Kai kurie tėveliai paaukojo ir po 100 litų
 
Susisiekėme su Šiaulių Ragainės pagrindinės mokyklos tarybos pirmininke Asta Petrauskiene. Kiek supykusi, kad mama kreipėsi į žurnalistus, o ne į ją, pirmininkė aiškino, kad prašymas tėvelius pasiekė pavėluoti dėl mokykloje dvi savaites trukusio karantino. Esą sprendimas priimtas anksčiau, tačiau dėl karantino negalėjo jo tėveliams įteikti. 
 
„Dėl to termino, tai norėjome viską greičiau sutvarkyti. Žinote, kaip būna - duodi terminą metus, vis tiek visi neša paskutinę dieną. Tai ir davėme dvi ar tris savaites tėveliams, norintiems paaukoti. Tačiau jokios prievartos aukoti nėra. Tie, kas neturi ar nenori, neprivalo aukoti. Tame rašte taip ir parašyta, kad kviečiami geranoriškai prisidėti. Kai kurie tėveliai net po 100 litų davė. Kiek kas gali, tiek tas duoda. Tas 30 litų paskaičiuotas, kad tiek reikėtų, jei kiekvienas vaikas atneštų, tačiau, žinoma, bus ir tokių, kurie negalės atnešti. Čia viskas daroma dėl vaikų. Be tėvelių šiais laikais niekaip neišsiversime”, - sakė A. Petrauskienė. 
 
Valdžia nesikiša į aukų rinkimą
 
Miesto mokyklas remontuoti ir tvarkyti privalo Šiaulių miesto savivaldybė. Todėl ką apie tokias fiksuotas aukas ir rinkliavas mokyklose mano Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė? Vedėja sakė, kad savivaldybė tokių rinkliavų neskatinanti, tačiau į tuos reikalus ir nesikišanti. Esą tai mokyklos ir jai priklausančios tėvų bendruomenės reikalas. 
 
„Ragainės pagrindinė mokykla renovuotinų mokyklų sąraše stovi tolokai. Tačiau tai nereiškia, kad tėveliai turi tą mokyklą remontuoti. Žinoma, jei jie patys apsisprendžia ir savanoriškai sutinka paaukoti pinigėlių mokyklai, tada mes padėkosime. Tačiau pabrėžiu - tas sprendimas turi būti savanoriškas”, - sakė V. Damskienė. 
Į viršų