Juozo Kunkulio vadovaujama „Atžalyno“ sporto mokykla tapo darbo netekusių artimųjų ir bičiulių prieglauda, dosniai giminaičius maitinanti mokesčių mokėtojų pinigais.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
 
 
 
 
Mykolas DEIKUS
„Mus vadina švogerių mokykla,“ - atvirai prisipažįsta Šiaulių savivaldybei pavaldžios „Atžalyno“ sporto mokyklos direktorius Juozas Kunkulis. 
Iš pusšimčio mokyklos darbuotojų mažne pusė – administracija, kurioje įsitrynė giminaičiai, svainiai ir bičiuliai.  
 
Varnas varnui...
 
Tuo metu, kai karpomos lėšos jauniesiems sportininkams, trenerių atlyginimams, „Atžalyno“ direktorius J. Kunkulis iš mokesčių mokėtojų išlaikomoje įstaigoje, vaizdžiai tariant, kemša „giminių dešreles“.
 
Apie įstaigoje įdarbintus gimines, bičiulius ir artimuosius neapsikentę „Atžalyno“ darbuotojai raštu pranešė Šiaulių savivaldybės administracijai. Darbuotojų skundas, paklajojęs valdininkų koridoriais, nusėdo giliai Kūno kultūros ir sporto skyriuje. 
 
Skyriaus vadovybė skundo ne tik netyrė, bet ir neskubėjo apie tai informuoti Savivaldybės administracijos direktoriaus. Tik po to, kai Savivaldybės reakcijos nesulaukę „Atžalyno“ darbuotojai kreipėsi į redakciją, Kūno kultūros ir sporto skyrius suskubo gimdyti atsakymą. 
 
Skyriaus „sprinteriai“ sumušė visus Šiaulių valdininkų rekordus. Raštas išgimdytas per valandą ir pristatytas V. Damulevičiui. 
 
Geriausi apsaugininkai – bedarbiai giminaičiai
 
Geriausi „Atžalyno“ sporto mokyklos apsaugininkai – darbo netekę giminaičiai. Vienas iš tokių profesionalių apsaugininkų (liaudiškai tariant – sargų), paties J. Kunkulio brolis.
„Atžalyno“ direktorius J. Kunkulis prisipažino, kad į darbą brolį priėmęs prieš penkerius metus, kai šis darbo neteko bankrutavus bendrovei „Stumbras“. Brolis buvo įdarbintas saugoti prie Talšos ežero veikiančios irklavimo bazės.
 
Kito administracijos vadovo – J. Kunkulio pavaduotojo Gintaro Snudaičio - brolis įdarbintas Gubernijos rajone veikiančioje imtynių salėje. J. Kunkulis pasakojo, kad pavaduotojo broliui teko išeiti iš darbo, kai biznis ėmė strigti vienoje metalų verslu užsiimančioje įmonėje, kurioje šis dirbęs.
 
Neigia mirusias sielas
 
„Atžalyno“ sporto mokykloje darbuojasi ir daugiau administracijos giminaičių. J. Kunkulio žodžiais, mokykloje dirba jo pavaduotojo svainis, įstaigos finansininkės vyras ir sūnus. Pastarieji saugojo prie Rėkyvos ežero vasarą sudegusius elingus.
 
J. Kunkulis tikina, kad finansininkės šeimos nariai dabar iš darbo atleisti – nenusaugoti elingai sudegė. Bet kolegės artimieji atleisti laikinai. Kitąmet elingus ketinama atstatyti – štai tada saugotojai ir vėl sugrįš į darbą.
 
„Dirba ne pavardės – žmonės“, - kukliai ginasi J. Kunkulis. Ir patikslina, girdi, Savivaldybė nuspręs, ar tie žmonės dirba tinkamai.
 
„Atžalyno“ mokyklos direktorius J. Kunkulis tikino, kad „mirusių sielų“ įstaigoje nėra. Nors „Šiaulių naujienų“ šaltiniai įvardijo pavardes darbuotojų, kurių niekas nėra matęs dirbančių, tačiau jie egzistuojantys etatų sąrašuose (negalime nei patvirtinti, nei paneigti, tačiau esame pasirengę informacija pasidalyti su ikiteisminio tyrimo institucijomis, - red. past.).  
 
Valdininkai medžioja raganas
 
Tačiau aiškėja, kad Savivaldybė ne švogerių mokyklą užveisusio J. Kunkulio plunksnas kedena, o apie tai prabilusių „Atžalyno“ trenerių ieško. Kitaip tariant, raganas medžioja.
Kūno kultūros ir sporto skyriaus specialistė Dalia Palkevičienė atsisakė paviešinti skundo tyrimo išvadas. Tačiau sprendžiant iš D. Palkevičienės žodžių, skundas net nebuvo tiriamas.
D. Palkevičienė atviravo įtarianti, kas gali būti giminystės klaną atskleidusio rašto autoriai. „Tai – vaikų neturintys treneriai“, - raganų medžioklės rezultatus konstatavo D. Palkevičienė. Tarsi nereikėtų aiškintis, ar mokyklos administracijos etatai nėra išpūsti.
 
Mokykla – etatų perykla
 
Savivaldybės atstovė spaudai J. Rauduvienė teigė, kad administracijos direktorius negali komentuoti situacijos, kol nesusipažino su pačiu skundu bei Kūno kultūros ir sporto skyriaus specialistų išvadomis. 
 
Kaip matyti iš skyriaus atstovės komentarų, išsamaus tyrimo beviltiška tikėtis, nors paties J. Kunkulio pateikta informacija kelia abejonių, ar etatų sąrašas mokykloje nėra išpūstas.
Iš visų „Atžalyno“ sporto mokyklos darbuotojų etatų vos pusė – treneriai, dirbantys su vaikais. Likusieji – administracijos darbuotojai, apsaugininkai, instruktoriai. Gausus būrys instruktorių – „savi“ priešpensinio arba pensinio amžiaus žmonės, kurie jau seniai jaunųjų sportininkų netreniruoja, o tik dėlioja popierėlius.  


Į viršų