2013-04-09 19

Vakar būdama 87 metų amžiaus nuo insulto mirė buvusi Didžiosios Britanijos premjerė Margaret Tečer, pranešė BBC.
EPA-ELTA nuotr.

M. Tečer šeima pranešė, kad baronienė ramiai mirė po insulto pirmadienio rytą.
Konservatorė M. Tečer buvo Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė nuo 1979 iki 1990 metų. Ji buvo pirmoji moteris šiame poste ir ilgiausiai be pertraukos poste išlikusi Didžiosios Britanijos premjerė nuo 19 amžiaus pradžios.
Didžiosios Britanijos ministro pirmininko biuras pranešė, kad bus atsižvelgta į M. Tečer norą, ir jos laidotuvės nebus valstybinės.
Ministras pirmininkas Deividas Kameronas sakė, kad Didžioji Britanija neteko didžios lyderės ir puikios premjerės. Bakingemo rūmų atstovas pranešė, kad M. Tečer šeimai karalienė nusiųs asmeninę užuojautą.
Londono mero Boriso Džonsono teigimu, M. Tečer atminimas gyvuos dar ilgai.
M. Tečer buvo parlamento nare nuo 1959 iki 1992 metų. Ji taip pat buvo Didžiosios Britanijos švietimo ministrė ir 1975 metais konservatorių partijos lyderio rinkimuose nugalėjo buvusį ministrą pirmininką Edvardą Hytą. "Geležinės ledi" vadovaujama konservatorių partija laimėjo visuotinius rinkimus 1979, 1983 ir 1987 metais. M. Tečer vyriausybė privatizavo kelias anksčiau valstybines buvusias pramonės šakas. Ji taip pat vadovavo šaliai, kai Didžioji Britanija 1982 metais kariavo su Argentina dėl Folklando salų.

Pagal ELTA pranešimus parengė Ieva MAČIULYTĖ

Į viršų